Τι σημαίνει ένας μήνας χωρίς αλκοόλ για το σώμα και τη ψυχολογία μας
Επιστήμονες και ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο δίνουν ωφέλιμες συμβουλές για το τι καλό θα συμβεί σε όσους κόψουν το αλκοόλ έστω για 30 μέρες.
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
- To Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα κρίνει αν η απαγόρευση του TikTok πλήττει την ελευθερία του λόγου
Αναρίθμητες μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με καρκίνο, καρδιακή ανεπάρκεια και διαβήτη, μεταξύ άλλων προβλημάτων υγείας. Αν λοιπόν για τέσσερις εβδομάδες δεν πίναμε ούτε σταγόνα τι θα μας συνέβαινε;
Ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο –μιας χώρας με πολλούς πότες- καταγράφουν τα εκπληκτικά αποτελέσματα στη διάθεση, το σώμα, το δέρμα και το πρόσωπό μας, σε όσους λένε όχι στο ποτό έστω για έναν μήνα.
Ένας μήνας αποχής μπορεί να μην ωφελήσει μόνο τη σωματική υγεία, λέει η ειδική στην κλινική αποκατάστασης Delamere στην κομητρία Τσεσάιρ στην Αγγλία, δρ. Κάθριν Κάρνεϊ.
«Το αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου, έτσι θα έχετε περισσότερη ενέργεια», λέει η δρ. Κάρνεϊ. «Η τακτική και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να έχει επιζήμια επίδραση στην ψυχική ευεξία. Ενώ το 56% του Ην. Βασιλείου λέει ότι καταναλώνει αλκοόλ για χαλάρωση, είναι μόνο προσωρινή ανακούφιση και μπορεί να αφήσει την ψυχική σας ευημερία σε χειρότερη γενικά κατάσταση».
Όσον αφορά τη σωματική υγεία, «η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ για παρατεταμένη χρονική περίοδο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση σε ανθυγιεινά επίπεδα», λέει η δρ. Κάρνεϊ, «και να οδηγήσει σε περισσότερες επιπλοκές στην υγεία στη συνέχεια. Όταν εγκαταλείψετε το αλκοόλ, η αρτηριακή σας πίεση θα μειωθεί, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας, των εγκεφαλικών και των καρδιακών προσβολών».
Απαριθμώντας τα οφέλη από έναν μήνα αποχής από το ποτό, ο δρ. Ρος Πέρι, αισθητικός χειρούργος, αναφέρει πως «Μετά το τελευταίο ποτό σας, το συκώτι αρχίζει να λειτουργεί υπερωριακά και το πάγκρεας αρχίζει να παράγει επιπλέον ινσουλίνη», λέει. «Είναι σημαντικό να πίνετε πολύ νερό, καθώς το σώμα σας θα διώχνει τις τοξίνες μέσω του ήπατος και των νεφρών, επομένως θα πηγαίνετε περισσότερο στην τουαλέτα».
Εάν δεν νιώσετε αμέσως καλύτερα, προσθέτει, «χρειάζονται έως και 72 ώρες για να νιώσετε ψυχικά και σωματικά «φυσιολογικά».
Μετά από δύο εβδομάδες, «πιθανότατα θα δείτε μείωση βάρους, μειωμένες σακούλες στα μάτια και πολύ λιγότερο γενικό φούσκωμα γύρω από το στομάχι, καθώς και καθαρότερο δέρμα», συνεχίζει. «Μετά από τρεις εβδομάδες, η αρτηριακή πίεση μπορεί να μειωθεί. Ένα μήνα μετά, το δέρμα και τα μάτια θα φαίνονται πιο λαμπερά και καθαρά – το ηπατικό λίπος μειώνεται έως και 15%, αυξάνοντας την ικανότητά του να αποβάλλει τις τοξίνες».
«Tο αλκοόλ είναι καταθλιπτικό, οπότε δεν είναι περίεργο που το hangover και η κατάθλιψη πάνε χέρι-χέρι»,
Η ήπια ηπατική νόσος, όπως το λιπώδες συκώτι, μπορεί να αντιστραφεί εντελώς [πόσο διαρκεί αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το συκώτι και πόσο χρονών είναι το άτομο] με την πάροδο του χρόνου, εάν ένα άτομο σταματήσει να πίνει εντελώς αλκοόλ, καταλήγει.
«Όταν δεν υπάρχει αλκοόλ στο αίμα σας για αρκετούς μήνες, συχνά, τα ηπατικά κύτταρα μπορούν σταδιακά να επισκευαστούν και να επανέλθουν στο φυσιολογικό».
Η παγίδα του αλκοόλ: «Δεν πίνω και τόσο πολύ»
Ο συγγραφέας του Sober on a Drunk Planet, Σον Γκάι, υπογραμμίζει πως «είμαστε εξαρτημένοι από την κοινωνία να πιστεύουμε ότι το ποτό και το hangover είναι «διασκέδαση»», λέει. «Αλλά για πολλούς ανθρώπους, τα άδεια πορτοφόλια, τα τρεμάμενα πρωινά και το άγχος απέχουν πολύ από αυτό».
Ο Σον πιστεύει ότι «πολλοί άνθρωποι έχουν περάσει ολόκληρη την ενηλικίωσή τους χρησιμοποιώντας αλκοόλ ως συναισθηματικό βοήθημα – έτσι και μόνο ένα μήνα άδεια δεν θα αναιρέσει ξαφνικά όλα τα σωματικά, ψυχικά, συναισθηματικά και οικονομικά προβλήματα που προκαλούνται όταν μπορεί να χρησιμοποιούν αλκοόλ από τότε εφηβικά χρόνια».
Για αυτόν, όπως και για πολλούς άλλους, «το αλκοόλ είναι καταθλιπτικό, οπότε δεν είναι περίεργο που το hangover και η κατάθλιψη πάνε χέρι-χέρι», προσθέτει. «Το αλκοόλ απελευθερώνει επίσης κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, στα συστήματά μας. Μια μεγάλη βραδινή έξοδος μπορεί να αφήσει κορτιζόλη στο σώμα μας για επτά ολόκληρες ημέρες».
«Το κύριο όφελος του να είσαι νηφάλιος για ένα μήνα είναι να κόψεις μια συνήθεια», λέει ο φαρμακοποιός Αμπάς Κανάνι, του Chemist Click, βρετανικού διαδικτυακού φαρμακείο. «Χρειάζονται περίπου 30 ημέρες για να δημιουργηθεί μια συνήθεια, οπότε το να μην πίνετε για τέσσερις ή πέντε εβδομάδες μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε».
Ωστόσο, ο Κανάνι προειδοποεί ότι μακροπρόθεσμα, ότι θα έρθει πάλι στα ίδια κανείς εάν επιστρέψει στις προηγούμενες «κακές» συνήθειες. «Τριάντα μέρες χωρίς ποτό δεν είναι αρκετές για να αντιστρέψουν οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη βλάβη. Αν επιστρέψετε κατευθείαν στο ποτό, θα ήταν χάσιμο χρόνου».
Πράγματι το ίδιο προειδοποιεί η δρ. Κάθριν Κάρνεϊ, δηλαδή, το να «αποδείξεις» ότι μπορείς να σταματήσεις το πιώμα για μερικές εβδομάδες δεν υποδηλώνει απαραίτητα μια υγιή σχέση με το αλκοόλ.
«Προωθεί αυτή την αρνητική νοοτροπία ότι αν κάποιος μπορεί να μείνει χωρίς αλκοόλ για όλη τη διάρκεια, σημαίνει ότι δεν έχει μια επικίνδυνη σχέση, ενώ στην πραγματικότητα χάνει την ουσία», λέει. «Τα «γερά ποτήρια» θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον μήνα νηφαλιότητας ως δικαιολογία για να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ για το υπόλοιπο του έτους» λέει ανήσυχη η Βρετανίδα επιστήμονας.
Με πληροφορίες από Telegraph
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις