ΕΚΤ: Μειώνει για τρίτη φορά τα επιτόκια
Το δ.σ της ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης
- Σήκωσε μαχητικά η Πολωνία λόγω «μαζικής επίθεσης της Ρωσίας» στην Ουκρανία
- Τη ζωή του έχασε 53χρονος πατέρας σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη - Μετέφερε τα παιδιά του στο σπίτι
- Η Τεχνητή Νοημοσύνη στις υπηρεσίες των χάκερ τρομάζει τις επιχειρήσεις
- Πώς θα «πρασινίσουν» οι αναπτυσσόμενες χώρες, χωρίς να επηρεαστεί ο πληθυσμός τους
Την τρίτη συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια σε διαδοχικές συνεδριάσεις από τον Δεκέμβριο του 2011.
Το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, μέσω του οποίου δίνει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής διαμορφώνεται στο 3,25%.
Η απόφαση, η οποία δεν αναμενόταν τις προηγούμενες εβδομάδες όπως έδειξαν και τα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου, έρχεται μετά τα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία στη ζώνη του ευρώ είναι σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συναντήθηκαν για τελευταία φορά. Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο υποχώρησε κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ και κατήλθε στο 1,8%.
We cut our key interest rates by 0.25 percentage points.
We did this because incoming data show we are well on track to reach our inflation goal.
Read today’s monetary policy decisions https://t.co/aUqG9kd0zO pic.twitter.com/qsOuo3O1Yp
— European Central Bank (@ecb) October 17, 2024
Η απόφαση όπως λέει η ανακοίνωση της τράπεζας «βασίζεται στην επικαιροποιημένη εκτίμησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Οι εισερχόμενες πληροφορίες για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι η αποπληθωριστική διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο. Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επηρεάζονται επίσης από τις πρόσφατες πτωτικές εκπλήξεις στους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας. Εν τω μεταξύ, οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικές»
Τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ
Μετά την αποκλιμάκωση του κόστους χρήματος κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια διαμορφώνονται ως εξής: διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν σε 3,25%, 3,40% και 3,65% αντίστοιχα. Η αποκλιμάκωση θα ισχύσει από τις 23 Οκτωβρίου 2024.
Πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) και πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης για πανδημία (PEPP)
Το χαρτοφυλάκιο του APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τις πληρωμές κεφαλαίου από τους τίτλους που λήγουν, αναφέρεται στην ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.
«Το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον το σύνολο των πληρωμών κεφαλαίου από τίτλους που λήγουν και αγοράζονται στο πλαίσιο του PEPP, μειώνοντας το χαρτοφυλάκιο του PEPP κατά 7,5 δισεκ. ευρώ ανά μήνα κατά μέσο όρο. Το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να διακόψει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του PEPP στο τέλος του 2024.
»Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στην επανεπένδυση των ληξιπρόθεσμων εξαγορών στο χαρτοφυλάκιο του PEPP, με σκοπό την αντιμετώπιση των κινδύνων για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.»
Η προοπτική των πληθωριστικών πιέσεων
Σύμφωνα με την ΕΚΤ ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες θα κινηθεί ανοδικά και θα υποχωρήσει στο στόχο το 2025. «Ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός, καθώς οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται με αυξημένο ρυθμό. Ταυτόχρονα, οι πιέσεις στο κόστος εργασίας αναμένεται να συνεχίσουν να χαλαρώνουν σταδιακά, με τα κέρδη να αμβλύνουν εν μέρει την επίδρασή τους στον πληθωρισμό.
Το δ.σ. της ΕΚΤ επανέλαβε τη δέσμευση να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% και δεν δεσμεύτηκε σε ένα προκαθορισμένο μονοπάτι νομισματικής πολιτικής. «Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα και από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για τον προσδιορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της διάρκειας του περιορισμού. Ειδικότερα, οι αποφάσεις του για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων.»
Αγορές και οικονομολόγοι τώρα αναμένουν την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ για περισσότερα στοιχεία για τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις