Αν και το θρίλερ «The Order (To Τάγμα)» που συμπρωταγωνιστούν οι Τζουντ Λο και Νίκολας Χουλτ διαδραματίζεται στη δεκαετία του 80, η υπόθεση του μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ. Ο νεοναζισμός και η άνοδος της ακροδεξιάς σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχει ρίζες παλιές και η πολιτική σκηνή -από τον Ντόναλτ Τραμπ μέχρι τη σοκαριστική άνοδο της νεοναζιστικής ρητορικής σε Αυστρία και Γερμανία– την καλλιεργεί.

Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, η ταινία που υπογράφει ο Τζάστιν Κούρτζελ έκανε πρεμιέρα το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Στην ταινία ο Τζουντ Λο υποδύεται έναν πράκτορα του FBI που ερευνά μια νεοναζιστική ομάδα από λευκούς που φέρει την ονομασία The Order –το Τάγμα.

«Ήταν ένα υπέροχο σενάριο με πραγματικά πολλές δυνατότητες. Έχει συνέπεια, δείχνει όλα όσα συμβαίνουν σήμερα, δείχνει τις ρίζες του προβλήματος» είπε αναφερόμενος στην άνοδο του νεοναζισμού.

«Καταδεικνύει το πού βρισκόμαστε τώρα και ήταν μια καλή αφορμή για διερευνήσουμε την άνοδο της ακροδεξιάς χωρίς να γίνουμε βαρετοί», είπε ο Τζουντ Λο σε συζήτηση μετά από προβολή της ταινίας που διοργάνωσε η SAG-AFTRA στο Λος Άντζελες την Τρίτη.

Όσο ο Τραμπ παρελαύνει

Η ταινία – που βγαίνει στους κινηματογράφους περίπου ένα μήνα μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ – είναι επίκαιρη σε πολλαπλά επίπεδα.

Αν και διαδραματίζεται στα 80s κυκλοφορεί στις αίθουσες των ΗΠΑ εν μέσω ρατσιστικών trend στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ακραίων ρατσιστικών παραληρημάτων του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που επιμένει ότι «οι μετανάστες τρώνε κατοικίδια στο Οχάιο» -χωρίς να έχει αποδείξει ποτέ ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Νεο-Ναζί και ομάδες μίσους έχουν κατακλύσει Ευρώπη και ΗΠΑ –μόλις την Κυριακή ψαράδες στη Φλόριντα παρέλασαν με τα σκάφη τους υποστηρίζοντας τον Τραμπ κουβαλώντας σημαίες που έφεραν σβάστικες.

Τον Ιούνιο του 2023, πάλι στη Φλόριντα και έξω από το θεματικό πάρκο Disney World, νεοναζί με σημαίες με σβάστικες και υποστηρικτές του ακροδεξιού κυβερνήτη Ron DeSantis, προκάλεσαν εντάσεις υποστηρίζοντας τη «λευκή υπεροχή» έναντι των μεταναστών αλλά και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

«Μια ιστορία παλιά όσο το έθνος μας»

«Όλα ξεκινούν από τα νεανικά χρόνια. Αυτή η πλύση εγκεφάλου, αυτή η νοοτροπία του ‘εμείς-εναντίον τους’», είπε η συμπρωταγωνίστρια του Τζουν Λο, Ζερνί Σμόλετ για την ταινία που απεικονίζει νέους ανθρώπους που ενθαρρύνονται να διαδώσουν μίσος και εργαλειοποιούνται από σκοτεινές ατζέντες. «Ξεκινά από τη βρεφική ηλικία, και ναι, μπορούμε να δούμε πού βρισκόμαστε τώρα σήμερα και να απαντήσουμε στο ερώτημα του πώς φτάσαμε εδώ;» είπε.

«Αλλά δυστυχώς το μίσος είναι εντυπωμένο στο γονίδιο μας από τότε που ιδρύθηκε το έθνος μας. Συνεχίζει να διαιωνίζεται γιατί είναι μια ασθένεια που δεν έχουμε ξεθάψει από μέσα μας για να την ξορκίσουμε» πρόσθεσε.

Η ηθοποιός σημείωσε επίσης ότι ένα ακόμη βιβλίο, το μυθιστόρημα «The Turner Diaries (Tα Ημερολόγια του Τέρνερ), που κυκλοφόρησε το 1978 από συγγραφέα με ψευδώνυμο καθώς ήταν αρχηγός εθνικιστικής ομάδας λευκών μελετήθηκε πολύ από τους συντελεστές της ταινίας.

«Αυτό το βιβλίο βρέθηκε στα σκαλιά του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου», είπε η Σμόλετ, αναφερόμενη στην επίθεση του 2021 στο Καπιτωλίου των ΗΠΑ από υποστηρικτές του Τραμπ. «Είναι επίκαιρο και τώρα».

Η αληθινή ιστορία

Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η υπόθεση της ταινίας που δεν έχει ακόμη ημερομηνία κυκλοφορίας στην Ελλάδα διαδραματίζεται το 1983 στο Αϊντάχο και ακολουθεί έναν πράκτορα του FBI -Τζουντ Λο- ο οποίος ανακαλύπτει ότι πίσω από μία σειρά βίαιων ληστειών τραπεζών και κλοπών αυτοκινήτων που προσπαθεί να εξιχνιάσει βρίσκονται τα μέλη μίας ομάδας Αμερικανών νεοναζί, με αρχηγό τον Ρόμπερτ Τζέι Μάθιους (1953-1984).

Με τις ληστείες ο Μάθιους ήθελε να χρηματοδοτήσει μεγάλης κλίμακας εγχώριες τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο την ανατροπή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Όπως είχε αποκαλύψει ο Νίκολας Χουλτ (υποδύεται τον νεοναζί αντίπαλο του Λο) στη Βενετία, τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες των γυρισμάτων ο σκηνοθέτης τους είχε απαγορέψει κάθε επαφή μεταξύ τους σε μια προσπάθεια να τους αποξενώσει.

Ο Τζουντ Λο που είναι και παραγωγός της ταινίας που βασίζεται στο βιβλίο του 1989 των συγγραφέων και δημοσιογράφων Kέβιν Φλιν και Γκάρι Γκέρχαρντ «The Silent Brotherhood (Η Σιωπηλή Αδελφότητα» μίλησε με πάθος για το πόσο επίκαιρη είναι η ταινία.

Ο Τζουντ Λο μισεί τους φασίστες

Σε εμφάνιση του στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Late Show του Στίβεν Κολμπέρ ο Τζουντ Λο έδωσε μια πληρωμένη απάντηση όταν κλήθηκε να κατονομάσει το πιο τρομακτικό ζώο που υπάρχει στον κόσμο.

Όλα ρωτήθηκε «ποιο είναι το πιο τρομακτικό ζώο;» ο Τζουντ Λο, ήταν αποστομωτικός.

Χωρίς δεύτερη σκέψη απάντησε: «Ο φασίστας Homo Sapiens» με το κοινό να τον αποθεώνει.

Ο Κολμπέρ πρόσθεσε: «Δυστυχώς, δεν ανήκουν πλέον στα είδη προς εξαφάνιση. Έχουν ανακάμψει στ’ αλήθεια».

Η ταινία βγαίνει στους αμερικανικούς κινηματογράφους στις 6 Δεκεμβρίου.