Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Γαστρεντερίτιδα: Στα 70 τα κρούσματα στα Χανιά – Προβληματισμός για τις τοπικές εξάρσεις

Γαστρεντερίτιδα: Στα 70 τα κρούσματα στα Χανιά – Προβληματισμός για τις τοπικές εξάρσεις

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα, από την οποια νόσησαν περίπου 70 νέοι άνθρωποι στα Χανιά, προβληματίζει τις υγειονομικές αρχές, καθώς πληθαίνουν τα περιστατικά τοπικων εξάρσεων. Οδηγίες προφύλαξης

Στα 70 ανέρχονται πλέον τα δηλωμένα κρούσματα νέων ως επί το πλείστον ατόμων που νόσησαν με ιογενή γαστρεντερίτιδα στα Χανιά, προκαλώντας προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές αλλά και στους πολίτες.

Μία από τις αιτίες της ανησυχίας είναι ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, καθώς διάσπαρτες τοπικές επιδημίες ιογενούς γαστρεντερίτιδας εντοπίζουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα.

Όπως έχει δηλώσει ο διοικητής του νοσοκομείου Χανίων Γιώργος Μπέας, η γαστρεντερίτιδα  οφείλεται στον νοροϊό, έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό που μεταδίδεται μέσω τροφίμων, νερού, αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σύμφωνα με τις  μέχρι τώρα ενδείξεις, η νόσηση δεν φαίνεται να προήλθε από μολυσμένα τρόφιμα, ενώ ερευνάται το δίκτυο ύδρευσης, ώστε να διερευνηθούν οι δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης, αλλά και η πιθανότητα μόλυνσης από νοροϊό.

Σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα της εργαστηριακής εξέτασης των δειγμάτων του νερού από το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας.

Τοπικές εξάρσεις

Ομαδικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας είχαν αναφερθεί το καλοκαίρι στη Γαύδο  και σε παιδική κατασκήνωση το Γραμματικό. Η η πιο σοβαρή περίπτωση ήταν η μαζική νόσηση, πάνω από 100 πολιτών στο δήμο Ρήγα Φεραίου της Μαγνησίας, με τις έρευνες να ενοχοποιούν το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής, το οποίο μολύνθηκε από  σαλμονέλα.

Πώς μεταδίδεται ο νοροϊός

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, συνήθως οι ιοί της γαστρεντερίτιδας επιβιώνουν στις επιφάνειες έως και 72 ώρες, ενώ ακόμα και μικρή ποσότητα του ιού αρκεί για να μολυνθεί κάποιος.

Συνήθως η μόλυνση ενός ατόμου γίνεται μέσω της κατανάλωσης κάποιου τροφίμου ή ποτού, που μολύνθηκε από  άτομο με ιογενή γαστρεντερίτιδα κατά την προετοιμασία του, ιδιαίτερα όταν το άτομο αυτό δεν πλένει τα χέρια του επιμελώς.

Οι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα από νοροϊό είναι μεταδοτικοί από την στιγμή που ξεκινούν να νιώθουν αδιαθεσία έως και τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά την ανάρρωσή τους.

Εκτός από την τροφιμογενή γαστρεντερίτιδα, υπάρχει και η υδατογενής. Το πόσιμο νερό μπορεί, να μολυνθεί με λύματα και να αποτελέσει πηγή διασποράς αυτών των ιών.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσουν από 12 έως 60 ώρες. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροιες και εμέτους. Οι ασθενείς μπορούν επίσης να εμφανίσουν ναυτία, κοιλιακό πόνο και κράμπες, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη, και σπανιότερα χαμηλό πυρετό.

Περίπου το 10% των περιστατικών χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση, που μπορεί να περιλαμβάνει νοσηλεία. Οι περισσότεροι ασθενείς, ωστόσο, αναρρώνουν σε 2-3 ημέρες, χωρίς αντιβιοτικά ή φάρμακα, παρά μόνο με ξεκούραση, καλή διατροφή και ενυδάτωση. Κίνδυνο ζωής διατρέχουν μόνο τα άτομα με σοβαρές υποκείμενες νόσους.

Πώς προστατευόμαστε

Ο ΕΟΔΥ συστήνει σχολαστική τήρηση της υγιεινής των χεριών, η οποία αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσής του νοροϊού.

Για να μειώσει κανείς την πιθανότητα να νοσήσει από ιογενή γαστρεντερίτιδα θα πρέπει να ακολουθεί κάποιους βασικούς κανόνες:

Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό: Μετά τη χρήση της τουαλέτας, την αλλαγή πάνας, την επαφή με ασθενή με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, το χειρισμό μολυσματικού υλικού (εμέσματα ή κόπρανα),  το χειρισμό μολυσμένων, με εμέσματα ή κόπρανα, κλινοσκεπασμάτων, ρουχισμού κ.τ.λ.

Επίσης συνίσταται το πλύσιμο των χεριών πριν την  προετοιμασία φαγητού, την κατανάλωση φαγητού, το χειρισμό τροφίμων, την παροχή φροντίδας σε άλλους

Σημειώνεται ότι οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ώστε και τα παιδιά της οικογένειας να κάνουν το ίδιο.

Καθαρισμός επιφανειών

Σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων καθώς και των οικιακών σκευών, με σαπούνι και νερό, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού.

Χρήση οικιακής χλωρίνης για το καθάρισμα της κουζίνας και της τουαλέτας του σπιτιού και σχολαστικό καθάρισμα μολυσμένων με κόπρανα ή εμέσματα υφασμάτων (ρουχισμού, κλινοσκεπασμάτων, κ.ά.). Συστήνεται η χρήση γαντιών μιας χρήσης για το χειρισμό των δυνητικά μολυσμένων αντικειμένων

Only in

Μητσοτάκης – Ανδρουλάκης: Πίσω από τα «πώς – πότε» ενός τετ α τετ

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε το «μαρκάρισμα» στον Ανδρουλάκη, μέσω της επικοινωνίας που είχαν μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ και περιμένει το επόμενο βήμα από τη Χαρ. Τρικούπη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024