Αρχίζει σήμερα η δίκη – σε δεύτερο βαθμό – για τη γυναικοκτονία της αμερικανίδας βιολόγου Σούζαν Ίτον στα Χανιά πριν από πέντε χρόνια, μια δολοφονία που συγκλόνισε το πανελλήνιο και είχε απασχολήσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την αγριότητά της.

Ο 32χρονος δράστης οδηγήθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί στα Δικαστήρια. Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα είχε καταδικαστεί για την ανθρωποκτονία σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και για τον βιασμό σε 13 χρόνια φυλάκιση.

Όπως αναφέρει το neakriti.gr, οι δυο γιοι της Σούζαν Ίτον και η αδελφή τής Σούζαν Ίτον βρίσκονται από χθες και για πρώτη φορά στα Χανιά, για να παρακολουθήσουν την εκδίκαση της υπόθεσης δολοφονίας της αγαπημένης τους μητέρας και συζύγου στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Κρήτης.

Ο σύζυγος της Σούζαν Ίτον βρίσκεται στα Χανιά με τα άλλα μέλη της οικογένειας αλλά αδυνατεί να παραστεί στη δίκη

Η Σούζαν Ίτον υπέφερε στα χέρια του βιαστή και δολοφόνου της προτού αφήσει την τελευταία της πνοή

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο σύζυγος της εκλιπούσας έφτασε κι αυτός στα Χανιά από την Αμερική αλλά δεν επιθυμεί να παραστεί στη δίκη, αδυνατώντας να αντικρίσει τον δολοφόνο της συζύγου του και να ακούσει τα φρικιαστικά γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατό της.

Τι λέει η δικηγόρος της οικογένειας

Η δικηγόρος της οικογένειας, Βάσω Πανταζή, ανέφερε στη ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤ  ότι τα παιδιά δεν γνωρίζουν αναλυτικές λεπτομέρειες της υπόθεσης: «Όταν ξεκίνησε η υπόθεση, τα δύο μικρά τότε αγόρια δεν γνώριζαν τις συνθήκες θανάτου της μητέρας τους. Πλέον ο μεγαλύτερος γιος γνωρίζει, με μεγάλη ψυχολογική υποστήριξη τα τελευταία χρόνια, ωστόσο δεν ξέρουν για το σκέλος του βιασμού της. Ξέρουν ότι η μητέρα τους σκοτώθηκε από δολοφονία ενός ανθρώπου που καραδοκούσε για καιρό».

«Η οικογένεια της εκλιπούσας ανυπομονούσε γι’ αυτή τη μέρα», πρόσθεσε αναφερόμενη στην έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης δευτεροδίκως.

Ως προς την έκβαση της υπόθεσης στο Εφετείο, η συνήγορος της οικογένειας είπε ότι το θέμα της ποινής δεν έχει να κάνει με την υποστήριξη της κατηγορίας: «Σαφέστατα η ποινή της ισόβιας κάθειρξης είναι μονόδρομος. Ωστόσο, το ζήτημα είναι να εξασφαλιστεί στο κοινωνικό σύνολο ότι αυτός ο άνθρωπος θα παραμείνει σε καθεστώς κράτησης, καθώς είναι μία πολύ ακραία και αντικοινωνική προσωπικότητα», κατέληξε η κ. Πανταζή μεταφέροντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη της οικογένειας προς την κοινωνία των Χανίων για τη βοήθειά τους στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Το ανατριχιαστικό γράμμα του δράστη

Σαν να μην έφτανε το ασύλληπτο έγκλημά του που διέλυσε την οικογένεια της Σούζαν Ίτον, ο δράστης μέσα από τις φυλακές τούς έγραψε ένα γράμμα που προκάλεσε σοκ και ανατριχίλα.

Ο δολοφόνος της Σούζαν Ίτον μετά τη σύλληψή του το 2019

Ήταν Αύγουστος του 2019, ένας μήνα μετά τη φρικτή δολοφονία της Σούζαν Ίτον. Ο 28χρονος τότε Κρητικός έγραφε στο γράμμα ότι αυτό που έκανε ήταν το «μεγαλύτερο λάθος» της ζωής του, ζητούσε συγγνώμη, ενώ ισχυριζόταν ότι δεν είχε τον έλεγχο του εαυτού του καθώς μια μορφή ενέργειας είχε μπει μέσα του.

Το γράμμα εστάλη μαζί με άλλα γράμματα προς την οικογένειά του, στο πατρικό του στο Μάλεμε Χανίων, αλλά σύμφωνα με τα τοπικά μέσα οι γονείς του 28χρονου αποφάσισαν να μην το στείλουν στην τραγική οικογένεια.

Η μητέρα του δράστη είχε μιλήσει για το βάρος που σηκώνει η οικογένειά της στη γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία κάλυψε την πρώτη δίκη για τη δολοφονία της Σούζαν Ίτον στο Ρέθυμνο. «Λυπούμαστε πολύ. Λυπάμαι πραγματικά για ό,τι συνέβη. Υποφέρουμε και εμείς. Φυσικά η πλευρά της άλλης οικογένειας υποφέρει περισσότερο, γιατί έχασαν κάποιον. Αλλά και εμείς είμαστε διαλυμένοι. Εγω προσωπικά είμαι συντετριμμένη. Σε ποιον αρέσει να τον λένε μητέρα δολοφόνου; Ή οικογένεια δολοφόνου;» είχε δηλώσει μεταξύ άλλων.