Για το δεκαήμερο του Φεστιβάλ, από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου 2024, ακροατές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν δωρεάν μέσα από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ (www.filmfestival.gr) τα πόντκαστ του 65ου ΦΚΘ, τα οποία παρουσιάζονται σε παγκόσμια πρεμιέρα.

Προσωπικές μαρτυρίες που συγκινούν και συναρπάζουν, ιστορικά ντοκουμέντα που έρχονται στο φως, αφηγήσεις για εμβληματικές προσωπικότητες του πολιτισμού και της τέχνης, ζητήματα γυναικείας χειραφέτησης και έμφυλης καταπίεσης, ονειρικά παραμύθια, ιστορίες επιστημονικής φαντασίας που μας συστήνουν μακρινούς κόσμους, πόντκαστ δημοσιογραφικής και κοινωνιολογικής έρευνας, καθώς και λαϊκές παραδόσεις, ήθη και έθιμα που αποκτούν ξανά ζωή μέσα από ιδιόμορφα ηχητικά ταξίδια, συμμετέχουν στο Τμήμα Podcast του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Οι φετινές συμμετοχές

Στο Διαγωνιστικό Podcast συμμετέχουν δέκα πόντκαστ, επτά ελληνόφωνα και τρία αγγλόφωνα, τα οποία διεκδικούν το Βραβείο Καλύτερου Podcast, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 2.000 ευρώ. Τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής είναι οι: Μαρία Μαρκουλή (δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός), Γιάννης Νένες (δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, μουσικός επιμελητής, εκφωνητής σε διαφημιστικά) και Γρηγόρης Ρέντης (σκηνοθέτης, παραγωγός).

Τα βραβεία

Σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Louis Lumière και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, οι δημιουργοί πόντκαστ που θα πάρουν μέρος στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (6-16 Μαρτίου 2025), ηλικίας 25-35 ετών, θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν και για το Βραβείο ENS Louis Lumière-Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για Ανερχόμενο Δημιουργό Ακουστικού Ντοκιμαντέρ.

Ο νικητής/νικήτρια του βραβείου θα βρεθεί το καλοκαίρι του 2025 για έξι εβδομάδες στη Γαλλία, προκειμένου να συμμετάσχει στο Sound Documentary International Summer Programme της ENS Louis Lumière, ένα ειδικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου (δημιουργούς blog, podcast ή οποιουδήποτε άλλου ηχητικού πρότζεκτ).

Διαγωνιστικό Podcast

Η λέσχη των τεμπέληδων

Δημιουργοί: Μαριλού Βόμβολου, Κώστας Βόμβολος, Φλώρα Φουστέρη. Παραγωγή: Lotus Eaters. Σενάριο-Ηχοληψία-Αφήγηση: Μαριλού Βόμβολου. Πρωτότυπη μουσική-Μοντάζ: Κώστας Βόμβολος. Δημιουργικό: Φλώρα Φουστέρη. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2024, 22΄

Η ιστορία ενηλικίωσης μιας κοπέλας σε μια μελλοντική εποχή όπου οι άνθρωποι χωρίζονται σε «αναβαθμισμένους» και μη μπλέκεται με αποσπάσματα συνεντεύξεων των μελών ενός περιοδεύοντα θιάσου, θέτοντας ερωτήματα για την κοινωνική επιταγή, την περιθωριοποίηση, την ελευθερία. Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια περιοδείας στην Κω, στη Λήμνο και στη Φλώρινα (Ιούλιος 2024).

Μέλαινα Μέλαινα

Δημιουργός: Στέλλα Ν. Χρίστου. Σενάριο-Ηχοληψία-Μοντάζ-Πρωτότυπη μουσική: Στέλλα Ν. Χρίστου. Γλώσσα: Ελληνικά. Κύπρος-Ελλάδα, 2024, 30΄

Περνώντας από τον μύθο της Μέλαινας Δήμητρας σε ένα άσμα ασμάτων, στον Ασκά της Κύπρου, τρεις χήρες που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1930 και μια καλόγρια δρουν σε μια ψευτο-ζωή γεμάτη βάσανα. Μέσα από τις αφηγήσεις τους, φαίνονται να προσπερνούν το φυλετικά καθορισμένο γυναικείο μοντέλο και να δρουν ως «αντι-γυναίκες».

Μια ιστορία που λένε τα βουνά

Δημιουργοί: MASH (Χρήστος Καπενής & Κατερίνα Αναστασίου). Παραγωγή: MASH (Χρήστος Καπενής & Κατερίνα Αναστασίου). Σενάριο: Γιώργης Παρταλίδης, Χρήστος Καπενής, Κατερίνα Αναστασίου. Ηχοληψία-Πρωτότυπη μουσική: MASH. Μοντάζ: Κατερίνα Αναστασίου. Αφήγηση: Γιώργης Παρταλίδης, Κατερίνα Αναστασίου (ακούγεται απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων του BEST TV). Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2024, 22΄

Σε κάθε δύση του ηλίου τα βουνά αφηγούνται μεταξύ τους μια ιστορία δυο ερευνητών και δυο βουνών που ερωτεύτηκαν. Μια ιστορία μυθοπλασίας, με ποιητική διάθεση, εμπνευσμένη από τον μύθο δυο βουνών που έκλαιγαν κι ενός ποταμού που γεννήθηκε από τα δάκρυά τους.

Οι πρεσβύτεροι της Ίριδας

Δημιουργός: Ηλιάνα Δανέζη. Παραγωγή: Laika Productions. Σενάριο: Ηλιάνα Δανέζη. Ηχοληψία: Γιάννης Χριστοδουλάτος. Μοντάζ: Άρης Αγαθός. Artwork: Όλγα Μαυρομάτη. Σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης Μυγιάκης. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2024, 23΄

Οι «Πρεσβύτεροι της Ίριδας» γνωστοί ως «Rainbow Seniors» αποτελούν ένα σωματείο- αντίδοτο απέναντι στην κοινωνική απομόνωση, στη μοναξιά και στις δυσκολίες που βιώνουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας. Μέλη του αφηγούνται την ιστορία της δημιουργίας του αλλά και όσα προσπαθούν να  κατακτήσουν μέσα από τη συμμετοχή τους σε αυτό.

Σονοντέζε

Δημιουργοί: Τάσος Θεοφιλάτος, Ειρήνη Ιωάννου Παπανεοφύτου. Σενάριο: Ειρήνη Ιωάννου Παπανεοφύτου. Μοντάζ-Πρωτότυπη μουσική: Τάσος Θεοφιλάτος. Φωνές-Τραγούδι: Νεφέλη Μπένου, Μαρία Γκιώνη. Βιολί: Αλέξης Βουτουρής. Αφήγηση: Δήμητρα Καραγιώργου. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2024, 30΄

Σονοντέζε είναι το ατελείωτο καλοκαίρι.Είναι η βουτιά στο ονειρόδραμα ενός κοριτσιού που αναζητά να συνδεθεί με τις ρίζες του και να ενηλικιωθεί χωρίς να πάψει να βλέπει τον κόσμο σαν έναν τόπο μαγικό που όλα μπορούν συμβούν. Φτάνει να μη φοβάσαι.

Τα παιδικά χρόνια που (δεν) έζησα

Δημιουργός: Μάγια Φιλιπποπούλου. Παραγωγή: istorima. Σενάριο-Μοντάζ: Μάγια Φιλιπποπούλου. Ηχοληψία: Δημήτρης Παπαδάκης, Θανάσης Γκίκας, Ενές Αχμέτ Κεχαγιά. Αφήγηση: Ρηνιώ Μίσσιου. Έρευνα-Συνέντευξη: Δημήτρης Κολοβός, Φένια Χαλά. Σχεδιασμός ήχου: Ιάσονας Θεοφάνου. Μουσική: Epidemic Sound. Φωτογραφικό στιγμιότυπο: Γιώργος Καψάλης. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2024, 28΄

Στα χρόνια του Εμφυλίου, ο πατέρας ενός μικρού κοριτσιού φεύγει αντάρτης κι η μητέρα της οδηγείται στην εξορία. Μένει πίσω μόνη με τα αδέρφια της και μεγαλώνει «σαν αδέσποτο». Τα παιδικά χρόνια που (δεν) έζησε η Ρηνιώ Μίσσιου είναι μια συνταρακτική ιστορία επιβίωσης σε μια εποχή ακραίου μίσους και βίας.

Φίλοι σε οριακούς χώρους

Δημιουργός: Αναστασία Σωτηροπούλου. Σενάριο-Ηχοληψία-Μοντάζ-Αφήγηση: Αναστασία Σωτηροπούλου. Γλώσσα: Αγγλικά. ΗΠΑ, 2024, 30΄

Σε αυτή την ιστορία για τη σύνδεση έξω από τα όρια του φυσικού χώρου, του χρόνου και της εμπειρίας ζωής, μια απίθανη φιλία ξεφυτρώνει σε αβέβαιες στιγμές.

Music on the Move

Δημιουργός: Savannah Fortis. Παραγωγή: Savannah Fortis. Σενάριο-Ηχοληψία-Μοντάζ-Αφήγηση: Savannah Fortis. Πρωτότυπη: Δάφνη Φαραζή. Γλώσσα: Αγγλικά. ΗΠΑ-Ελλάδα, 2024, 30΄

Το Music on the Move είναι ένα πειραματικό πόντκαστ που χρησιμοποιεί τον ήχο και τη μουσική για να κατανοήσει τον κόσμο γύρω μας. Σε αυτό το επεισόδιο, γνωρίζουμε ένα ορεινό χωριό της Γεωργίας όπου όλοι οι κάτοικοι τραγουδούν για να ενισχύσουν την ταυτότητά τους.

Outcasts – Στη Βέροια το Goth είναι κουλ

Δημιουργός: Χρήστος Γεωργουδάκης. Παφραγωγή: istorima. Σενάριο: Χρήστος Γεωργουδάκης. Ηχοληψία-Μοντάζ: Σπύρος Λυμπερόπουλος. Αφήγηση: Κατερίνα Κουτσαμπασοπούλου. Σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Ραμαντάνης. Δημιουργικό: Ευφροσύνη Δρακούλη. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2024, 29΄

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς Outcasts είναι μια προσπάθεια αναζήτησης καταφυγίου από μια μάχη με τις διατροφικές διαταραχές και τον συντηρητισμό. Μεγαλώνοντας στην επαρχία, η Κατερίνα χάνει σταδιακά την αυτοπεποίθηση που είχε ως παιδί συναντώντας εμπόδια από κάθε κατεύθυνση. Αναπάντεχα, η Κατερίνα θα βρει την ασφάλεια που αναζητά λίγα χιλιόμετρα μακριά.

Scripted/Unscripted

Δημιουργοί: Hind Anabtawi, Nadia Tabbara. Παραγωγή: Creative Media Solutions, Hind Anabtawi. Σενάριο-Αφήγηση: Nadia Tabbara. Ηχοληψία: Mohamed Aser. Μοντάζ: Hind Anabtawi, Mohamed Aser. Γλώσσα: Αγγλικά. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Ιορδανία-Λίβανος, 2024, 24΄

Σε αυτό το επεισόδιο του Scripted/Unscripted, η Nadia Tabbara θίγει το ερώτημα «και ποιο το νόημα;» εν μέσω προσωπικής και οικουμενικής αναταραχής. Στοχάζεται για τους τρόπους με τους οποίους το γράψιμο λειτουργεί ως εργαλείο συναισθηματικής έκφρασης, αντίστασης και σύνδεσης, τονίζοντας τη δύναμή του να εξανθρωπίζει το απάνθρωπο και να βρίσκει νόημα ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές.