Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Βατικανό: Αποκαταστάθηκε ο «Απόλλων του Μπελβεντέρε» ένα μαρμάρινο γλυπτό από τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Βατικανό: Αποκαταστάθηκε ο «Απόλλων του Μπελβεντέρε» ένα μαρμάρινο γλυπτό από τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Ο «Απόλλων του Μπελβεντέρε» θεωρείται ένα από τα τελειότερα έργα τέχνης της αρχαιότητας και έχει επηρεάσει βαθύτατα την ευρωπαϊκή τέχνη.

Την Τρίτη παρουσιάστηκε η αποκατάσταση ενός από τα πιο πολύτιμα έργα τέχνης των Μουσείων του Βατικανού. Ο «Απόλλων του Μπελβεντέρε» είναι ένα μαρμάρινο γλυπτό του ομώνυμου θεού του Ολύμπου που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Φωτογραφία του γλυπτού

Το άγαλμα, που εκτελέστηκε από τον Giovanni Angelo Montorsoli, είναι ρωμαϊκό αντίγραφο ενός πρωτότυπου χάλκινου αγάλματος που δημιουργήθηκε από τον Έλληνα γλύπτη Λεοχάρη μεταξύ 330 και 320 π.Χ.. Ο Λεοχάρης είναι γνωστός για την εργασία του στο Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού. To γλυπτό θεωρείται από τα τελειότερα έργα τέχνης της αρχαιότητας και έχει επηρεάσει βαθύτατα την ευρωπαϊκή τέχνη.

Φωτογραφία του γλυπτού

Το εν λόγω έργο δείχνει τον θεό να έχει μόλις ρίξει ένα βέλος και είναι γνωστό για τη λεπτή του φιγούρα του σώματός του και τα λεπτεπίλεπτα σγουρά μαλλιά του. Ο Πάπας Ιούλιος Β’ έφερε το έργο στο Βατικανό στις αρχές του 16ου αιώνα.

Φωτογραφία του γλυπτού

Το 2019 ο «Απόλλων του Μπελβεντέρε» απομακρύνθηκε από το κοινό για επισκευές- ωστόσο, υπήρξαν διαλείμματα που σχετίζονταν με την πανδημία, καθώς τα lockdown της Ιταλίας αφορούσαν και τα Μουσεία. Τα κατάγματα στα γόνατα και τα πόδια του, μαζί με τον καθαρισμό με λέιζερ και την τοποθέτηση ενός στύλου από ανθρακονήματα που τοποθετήθηκε στη βάση του γλυπτού για να αυξήσει τη σταθερότητα, πήραν δύο χρόνια στους ειδικούς της αποκατάστασης για να ολοκληρωθούν. Μάλιστα, σύμφωνα με έναν επιμελητή στο εργαστήριο αποκατάστασης πέτρας και μαρμάρου των Μουσείων του Βατικανού, τον Guy Devreux, η δομή βρισκόταν σε «απίστευτα δραματική» κατάσταση.

Φωτογραφία του γλυπτού

Ωστόσο, παρόλες τις αντιξοότητες, η διευθύντρια των Μουσείων, Barbara Jatta, φαίνεται πως έμεινε ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα καθώς δήλωσε στο Reuters: «Αυτός ο τύπος αποκατάστασης… είναι η έκφραση αυτού που θέλουμε να είναι τα Μουσεία του Βατικανού». Mάλιστα, σύμφωνα με τη ίδια το έργο αποτελεί «Μια ισορροπία της παράδοσης, της γλωσσολογίας και της μελέτης, με ένα βλέμμα που κοιτάζει στο μέλλον».

Τα Μουσεία του Βατικανού στεγάζουν μερικά από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του κόσμου από την αρχαία Ρώμη, την Αίγυπτο και την Αναγέννηση. Δέχονται περίπου επτά εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, οι οποίοι αποφέρουν περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια.

*Πηγή: Reuters

Only in

Το «σχέδιο Κασσελάκη» στην Πολιτική Γραμματεία – 2+1 σενάρια αναβολής του Συνεδρίου για να αποτραπεί η διάλυση

Οι προβοκάτσιες στην ΚΕ από «αγανακτισμένους» οπαδούς, τα καλέσματα Κασσελάκη και αναφορές του στην οργή του κόσμου και ο φόβος για «βόμβες» τινάζουν στον αέρα τον προσυνεδριακό διάλογο και εντείνει την ανησυχία για Συνέδριο αρένα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024