Ψέματα: Για αυτούς τους λόγους τα λένε τα ζευγάρια μεταξύ τους
Είτε από προστασία είτε από... εκμετάλλευση, τα ψέματα σε μια σχέση στο τέλος την καταστρέφουν.
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Όταν αγαπάμε αληθινά κάποιον, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε αυτήν την αγάπη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένα μικρά ψέματα προς τον/ην σύντροφό σας προκειμένου να φέρετε την ειρήνη στη σχέση σας. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό και τι σημαίνει;
Σύμφωνα με έρευνα του Communication Sciences, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν τέσσερις κύριοι λόγοι που τα ζευγάρια λένε ψέματα μεταξύ τους. Ανακαλύψτε τους παρακάτω και μάθετε να τους αναγνωρίζετε αλλά και να βάζετε τέλος σε αυτά, για να έχετε μια ειλικρινή σχέση που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την ανιδιοτελή αγάπη.
Για να σωθεί η σχέση
Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι σύντροφοι λένε ψέματα ο ένας στον άλλο είναι για χάρη της διατήρησης της σχέσης. Συγκεκριμένα, μερικοί σύντροφοι μπορεί να ξεφύγουν από το περιστασιακό «λευκό» ψέμα, για να αποφύγουν την αντιπαράθεση ή να ελαφρύνουν την ατμόσφαιρα. Ωστόσο, αυτού του είδους τα ψέματα τελικά προκαλούν αρνητικά συναισθήματα όπως η ζήλια και οι εντάσεις μέσα στη σχέση.
Για την προστασία των αναγκών του ενός
Οι ειδικοί εξήγησαν επίσης ότι ορισμένες μορφές ψεμάτων χρησιμεύουν για την προστασία των αναγκών του προσώπου που τα λέει. Συγκεκριμένα, οι ανάγκες αυτές αναφέρονται στην ανάγκη τη δική μας (ή του/ης συντρόφου μας) να νιώθουμε σεβασμό, συμμετοχή και αποδοχή. Ουσιαστικά, αυτά τα ψέματα λέγονται με την ελπίδα να αποστασιοποιηθεί ο ένας από τα συναισθήματά τα δικά του ή του/ της συντρόφου του/ης -ειδικά σε καταστάσεις όπου η αλήθεια μπορεί να είναι σκληρή και να πληγώσει κάποιον.
Για να πάρετε αυτό που θέλετε
Μερικές φορές, λέμε ψέματα με την ελπίδα να διορθώσουμε τις ανισορροπίες μεταξύ των αναγκών ή των επιθυμιών των δικών μας και του/ης συντρόφου μας. Όταν εμείς θέλουμε ένα πράγμα και ο/η σύντροφός μας κάτι άλλο, ένα ψέμα μπορεί να τον/ην παρασύρει υπέρ μας και τελικά να γίνει αυτό που θέλουμε εμείς τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Για να έχετε τον έλεγχο
Μερικά ψέματα, επίσης, έχουν πιο κακόβουλους σκοπούς. Συνήθως δίνουν στον έναν σύντροφο ένα πλεονέκτημα έναντι του άλλου, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να τον κάνει να αισθανθεί άσχημα για κάτι που είπε ή έκανε ή και να μπορέσει να ελέγξει ο ένας κατάφωρα τις σκέψεις ή τις πράξεις του άλλου.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι δεν δημιουργούνται όλα τα ψέματα για τον ίδιο λόγο. Μερικά προέρχονται από έναν «τόπο» γνήσιας αγάπης και στοργής, ενώ μερικά χρησιμεύουν για να θέσουν όρια που διαφορετικά θα ήταν δύσκολο να δημιουργηθούν -και άλλα έχουν πιο τοξικούς σκοπούς. Ενώ τα καλοπροαίρετα ψέματα μπορούν μερικές φορές να εξομαλύνουν μικρές συγκρούσεις σε μια σχέση, δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν συνήθεια και τακτική. Σε μια αληθινά αγαπημένη και υγιή σχέση, η ειλικρίνεια και η διαφάνεια είναι ζωτικής σημασίας, οπότε εστιάστε σε αυτό και όχι στα ψέματα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις