Λίγα πράγματα συγκρίνονται με την ξεκούραση και την αναζωογόνηση που αισθανόμαστε έπειτα από έναν ανεμπόδιστο, χορταστικό οκτάωρο ύπνος. Ναι, ένας ποιοτικός, ωφέλιμος ύπνος συμβάλλει σημαντικά στην υγεία και την ποιότητα ζωής μας, αφού κατά τη διάρκειά του, ο οργανισμός μας πραγματοποιεί διαδικασίες συντήρησης και ανανέωσης, οι οποίες επηρεάζουν σχεδόν κάθε μέρος του οργανισμού μας, από το νευρικό σύστημα μέχρι και την επιδερμίδα.

Τι γίνεται, όμως, όταν οι έντονοι ρυθμοί και οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας δεν μας επιτρέπουν να συμπληρώσουμε τις ώρες ξεκούρασης που χρειαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε στο απαιτητικό πρόγραμμά μας; Πώς θα αποκτήσουμε μία καλύτερη ρουτίνα ύπνου, η οποία κάθε βράδυ θα μας προετοιμάζει για όνειρα… γλυκά; Διότι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η ΙΚΕΑ με την KANTAR, προκύπτει πως σχεδόν οι μισοί Έλληνες κοιμούνται μετά τα μεσάνυχτα και ξυπνούν νωρίς το πρωί, περιορίζοντας τις ώρες ξεκούρασης σε λιγότερες από το αναγκαίο.

Τα καλά νέα είναι πως ακόμα κι αν δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε δίχως αφυπνίσεις, υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα του ύπνου μας, ώστε να βελτιώσουμε άμεσα τα επίπεδα ενέργειας, την διάθεση και την απόδοσή μας στο γραφείο την επόμενη ημέρα, ειδικά έπειτα από μία νύχτα αϋπνίας. Αυτούς τους παράγοντες έχουμε συγκεντρώσει και αναλύουμε στην λίστα που ακολουθεί.

#1 Μέτρια σκληρό στρώμα και εργονομικό μαξιλάρι για απόλυτη άνεση

Η άνεση που αισθανόμαστε όταν ξαπλώνουμε στο κρεβάτι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να απολαύσουμε έναν ξεκούραστο ύπνο. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει πως έχουμε προμηθευτεί ένα αρκετά αναπαυτικό στρώμα (για τα παιδιά υπάρχουν ειδικά παιδικά στρώματα), κάποιο ανώστρωμα, αλλά και ένα μαξιλάρι που μας εξυπηρετεί στη στάση που κοιμόμαστε. Το ιδανικό θα ήταν, λοιπόν, να επενδύσουμε σε ένα στρώμα VALEVÅG, στη σκληρότητα που μας ταιριάζει το οποίο διαθέτει μία παχιά στρώση αφρού.
Πρόκειται για ένα αναπαυτικό στρώμα που μας παρέχει ομοιόμορφη κατανομή του βάρους, χάρη στις ζώνες άνεσης οι οποίες στηρίζουν στους γοφούς και τους ώμους. Μάλιστα, μπορούμε να το συνδυάσουμε με ένα εργονομικό μαξιλάρι ROSENSKÄRM, το οποίο περιλαμβάνει μία στρώση από εύπλαστο αφρό και μία στρώση από υποστηρικτικό αφρό για απόλυτη άνεση.

#2 Η θερμοκρασία που μας προετοιμάζει για όνειρα γλυκά

Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η θερμοκρασία του υπνοδωματίου, η οποία πρέπει να κυμαίνεται από 16 έως και 19°C. Αυτό συμβαίνει διότι το ανθρώπινο σώμα ακολουθεί έναν φυσικό κύκλο ημέρας-νύχτας (κιρκάδιος ρυθμός), ο οποίος ρυθμίζεται από το φως και τη θερμοκρασία. Κάπως έτσι, ενόσω κοιμόμαστε, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει, στέλνοντας μήνυμα στον εγκέφαλο πως είναι ώρα για ύπνο.

Συνεπώς, ένα δροσερό περιβάλλον σε συνδυασμό με ένα μαλακό, ανάλαφρο, μέτρια ζεστό πάπλωμα, όπως το SMÅSPORRE, το οποίο αποτελεί μείγμα από βαμβάκι και πολυεστέρα, είναι ό,τι χρειάζεται το σώμα για να διατηρήσει την κατάλληλη θερμοκρασία καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, ώστε να χαλαρώσει και έτσι, ο οργανισμός να μπορεί να περάσει σε πιο βαθύτερα στάδια του ύπνου. Μάλιστα, το συγκεκριμένο πάπλωμα μπορεί να πλυθεί συχνά σε υψηλές θερμοκρασίες και να στεγνώσει γρήγορα.

#3 Διαμορφώνουμε τον ιδανικό φωτισμό απομακρύνοντας το μπλε φως

Ο ιδανικός φωτισμός κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι όσο το δυνατόν πιο χαμηλός, προκειμένου να διευκολύνει την παραγωγή μελατονίνης, δηλαδή της ορμόνης που ρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό και τον ύπνο μας. Η πλήρης σκότιση είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή, καθώς επιτρέπει στο σώμα να κατανοήσει πως είναι ώρα για ξεκούραση.

Οι κουρτίνες πλήρους συσκότισης και τα στόρια μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά, εμποδίζοντας το φυσικό φως αλλά και τα φώτα του δρόμου να μπουν στον χώρο μας, ενώ καλό θα ήταν να μην υπάρχουν στο υπνοδωμάτιο συσκευές που παράγουν μπλε φως, όπως laptop ή tablet, καθώς έχει αποδειχθεί πως καταστείλει την παραγωγή μελατονίνης στον οργανισμό.

#4 Βαριά υφάσματα που απορροφούν ήχους από το εξωτερικό περιβάλλον

Απαραίτητη προϋπόθεση για έναν καλό ύπνο είναι η απουσία θορύβων. Πώς μπορούμε, όμως, να απολαύσουμε την ησυχία, όταν ζούμε στην «καρδιά» ενός αστικού κέντρου; Κι όμως, τα βαριά υφάσματα μπορούν να μειώσουν το θόρυβο που προέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον, ηχομονώνοντας αποτελεσματικά τους χώρους μας.

Μία κουρτίνα πλήρους συσκότισης, αν και δεν προσφέρει πλήρη ηχομόνωση, είναι κατασκευασμένη από πυκνά και βαριά υφάσματα, τα οποία απορροφούν μέρος των ηχητικών κυμάτων. Όσο πιο πυκνή είναι η κουρτίνα, όπως η γκρι ROSENMANDEL, τόσο μεγαλύτερη ηχοαπορρόφηση προσφέρει. Η συγκεκριμένη κουρτίνα διαθέτει όψη που θυμίζει μάλλινο ύφασμα και προσδίδει μία αίσθηση ηρεμίας στον χώρο.

#5 Επενδύουμε στην τεχνολογία και για μία καθαρή και υγιεινή ατμόσφαιρα

Η ποιότητα του αέρα στο δωμάτιο που κοιμόμαστε, επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου και την υγεία μας εν γένει. Ένα περιβάλλον χωρίς ρύπους και μικρόβια, με τη σωστή υγρασία, ενισχύει καθημερινά, όχι μόνο στη σωματική μας ευεξία, αλλά και τη διάθεσή μας. Μία καθαρή, υγιεινή ατμόσφαιρα φρέσκου αέρα, ενισχύει με φυσικό τρόπο την καλύτερη οξυγόνωση του οργανισμού, τη βελτίωση της διάθεσης, τη μείωση του άγχους.

Μία ξηρή ατμόσφαιρα μπορεί να ερεθίσει το λαιμό και τις ρινικές διόδους, προκαλώντας φλεγμονές και δυσφορία. Αντίστοιχα, η έντονη υγρασία, προάγει την ανάπτυξη βακτηρίων. Για να επιτύχουμε, λοιπόν, μία ισορροπημένη ατμόσφαιρα, χρειαζόμαστε έναν καθαριστή αέρα όπως ο STARKVIND, ο οποίος ρυθμίζεται χειροκίνητα και ελέγχεται από την εφαρμογή IKEA Home Smart, όταν συνδεθεί με την πύλη TRÅDFRI, ενώ ξεχωρίζει για το σύγχρονο design του που αναβαθμίζει τη διακόσμηση κάθε χώρου.

#6 Απελευθερώνουμε τον χώρο βάζοντας σε τάξη το δωμάτιο

Ένα τακτοποιημένο υπνοδωμάτιο είναι «το Α και το Ω» για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα του ύπνου μας. Ένα περιβάλλον που είναι οργανωμένο και τακτοποιημένο και περιλαμβάνει μόνο ό,τι μας είναι απαραίτητο, δεν μας δημιουργεί επιπλέον ένταση και μας επιτρέπει να χαλαρώσουμε πιο εύκολα.

Μάλιστα, ακόμη και αν το υπνοδωμάτιο είναι μικρό και δεν έχουμε τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε κάπου τα μαξιλάρια και τα κλινοσκεπάσματά μας, επιλέγοντας ένα λειτουργικό κρεβάτι με ενσωματωμένα ευρύχωρα συρτάρια, όπως το κρεβάτι BRIMNES, θα βρούμε λύσεις αποθήκευσης που μας γλιτώνουν από την ακαταστασία, χωρίς να περιορίζουν τον χώρο μας.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οι συμμετέχοντες στην έρευνα της ΙΚΕΑ με την KANTAR απάντησαν σε ερωτήσεις που αφορούσαν στα οφέλη του ύπνου, πλην της ξεκούρασης, δηλαδή την ενέργεια, την ψυχική και σωματική υγεία, την καλή διάθεση, την ηδονή, την ωραία εξωτερική εμφάνιση και την καλύτερη απόδοση. Το σίγουρο είναι πως για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες και να απολαμβάνουμε κάθε βράδυ έναν ωφέλιμο ύπνο, αρκεί να πραγματοποιήσουμε μία επίσκεψη σε ένα κατάστημα ΙKEA. Εκεί θα ανακαλύψουμε τους «συμμάχους» που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ύπνου, την κρεβατοκάμαρα αλλά την καθημερινότητά μας εν γένει.

Μάθετε περισσότερα για έναν καλύτερο ύπνο και κάντε τον να αξίζει, στα καταστήματα IKEA και το IKEA.gr.