Γιατί νιώθεις περίεργα μετά από ένα web meeting;
Οι διαφορές ανάμεσα στο web meeting σε σχέση με τη face to face συνάντηση και πως αυτό επηρεάζει τον εγκέφαλό μας.
Η επικοινωνία σήμερα δεν συνεπάγεται φυσική παρουσία. Είτε πρόκειται για ένα επαγγελματικό meeting είτε για μια φιλική συζήτηση, η χρήση της τεχνολογίας με τις ποικίλες διαθέσιμες πλατφόρμες, αποτελούν μια εύκολη και πρακτική επιλογή. Αλλά με τι κόστος;
Έρευνα συνέκρινε τις από κοντά συναντήσεις με αυτές πoυ γίνονται online. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μελέτησαν τη νευρική δραστηριότητα που προκύπτει σε αυτές τις δύο διαφορετικών ειδών μορφές επικοινωνίας. Όπως αποκαλύφθηκε, οι διαπροσωπικές συνομιλίες είχαν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη νευρική δραστηριότητα, διέγερση και γενικά μεγαλύτερη δέσμευση. Η αυξημένη διέγερση υποδηλώθηκε από την αυξημένη διάμετρο της κόρης των ματιών.
«Τα κοινωνικά συστήματα του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι πιο ενεργά κατά τη διάρκεια ζωντανών προσωπικών συναντήσεων», επεσήμαναν οι ερευνητές.
«Σε σύγκριση με τις διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις, οι συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο σχετίστηκαν με μεγαλύτερες αυξήσεις στη σηματοδότηση του εγκεφάλου σε μια κρίσιμη περιοχή. Συγκεκριμένα, όταν οι άνθρωποι μιλούσαν πρόσωπο με πρόσωπο, η δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων έδειξε ταλαντώσεις Θήτα, οι οποίες συνδέονται με την καλύτερη επεξεργασία του προσώπου. Η δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζεται με την αισθητηριακή επεξεργασία και τη χωρική αντίληψη έδειξε επίσης μεγαλύτερη αντίθεση και η παρακολούθηση των ματιών έδειξε μεγαλύτερες περιόδους οπτικής επαφής.
Συνολικά, οι δυναμικές, φυσικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν αυθόρμητα φαίνεται να είναι λιγότερο εμφανείς ή να απουσιάζουν εντελώς κατά τη διάρκεια των online συναντήσεων», εξήγησαν οι ίδιοι.
Καλύτερα λοιπόν αυτοπροσώπως…
Αυτό που ξεχωρίζει στις πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπιδράσεις είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε ο ένας τον άλλον, υπογράμμισε η επιστημονική ομάδα. Οι κάμερες κάνουν δύσκολη την οπτική επαφή. Το να κοιτάμε την κάμερα, μας εμποδίζει να εστιάσουμε στην οθόνη και τα μάτια του συνομιλητή μας, αλλά αν κοιτάξουμε την οθόνη, φαίνεται στον συνομιλητή μας σαν να κοιτάμε κάτω από το οπτικό του πεδίο.
«Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά πλάσματα με εγκεφάλους προσαρμοσμένους να επεξεργάζονται τα δυναμικά στοιχεία του προσώπου που συναντάμε στις καθημερινές αλληλεπιδράσεις με άλλους. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες φαίνεται να είναι ένα φτωχό σύστημα κοινωνικής επικοινωνίας σε σχέση με τις προσωπικές επαφές», κατέληξαν οι επιστήμονες.
Συνοπτικά, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι σε περιπτώσεις όπου ο στόχος είναι η οικοδόμηση σχέσεων, η αύξηση της οικειότητας ή η εμβάθυνση σε σοβαρά ζητήματα, η προσωπική επικοινωνία μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή. Κάθε τύπος επικοινωνίας που είναι εμπιστευτικός ή αναμένεται να περιλαμβάνει ανταλλαγή σημαντικών πληροφοριών γίνεται καλύτερα αυτοπροσώπως, εφόσον βέβαια αυτό είναι εφικτό, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.
* Πηγή: Vita
- Φάμελλος: Να παραδώσουν την έδρα τους Τζάκρη και Πούλου – Η ιστορία θα κρίνει την επιλογή τους
- «Η γη της ελιάς» στο MEGA: Οι εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη στο αποψινό επεισόδιο
- Εκ νέου κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης
- Θεσσαλονίκη: Ανείπωτη τραγωδία – Δεκάχρονο παιδί κατέρρευσε μπροστά στη μητέρα του
- ΕΕ: Στα 3,3 εκατ. τόνους τα ευρωπαϊκά αλιεύματα το 2023
- Black Friday: Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της «Μαύρης Παρασκευής»