Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Η ΕΕ έρχεται κοντά στις εθνικές θέσεις για το μεταναστευτικό – Τι είπε για Σαμαρά και Τουρκία

Μητσοτάκης: Η ΕΕ έρχεται κοντά στις εθνικές θέσεις για το μεταναστευτικό – Τι είπε για Σαμαρά και Τουρκία

Για το μεταναστευτικό, αλλά και τα ελληνοτουρκικά μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - Σκληρή γλώσσα για όσους ασκούν κριτική για τα εθνικά θέματα

«Το γεγονός ότι καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία σχετικά με τα συμπεράσματα στο κεφάλαιο του μεταναστευτικού είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και αν μου επιτρέπετε μια γενικότερη παρατήρηση: Η Ελλάδα από το 2019 υπερασπίζεται μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, στην προστασία δηλαδή των εξωτερικών συνόρων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απο τις Βρυξέλλες, μετά το τέλος της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Προσέθεσε πως «αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να θεσπίσουμε ένα πλαίσιο για τις επιστροφές και αυτή την εντολή δώσαμε στην Κομισιόν. Τους όρους για το ποιος θα έρθει στην ΕΕ πρέπει να τους καθορίζουμε εμείς και όχι οι διακινητές. Όποιος μπαίνει στην Ευρώπη και δεν δικαούται άσυλο θα επιστρέφει στη χώρα του».

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» πρόταση τα προαναχωρησιακά κέντρα σε τρίτες χώρες, σχολιάζοντας τη διμερή συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας και τονίζοντας πως αφορά στις δύο χώρες και όχι συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι απόψεις Σαμαρά είναι σεβαστές»

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους δημοσιογράφους, κλήθηκε να σχολιάσει τις σκληρές για την κυβέρνησή του δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

«Επιτρέψτε μου να κάνω μια διάκριση μεταξύ των απόψεων του κυρίου Σαμαρά και των υπόλοιπων φωνών που ακούγονται γύρω από τα ζητήματα αυτά. Για τον κύριο Σαμαρά, θα πω ότι οι απόψεις του είναι σεβαστές», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Θέλω να θυμίσω ότι όταν ήταν πρωθυπουργός, συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν και έγιναν διερευνητικές επαφές. Και επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά, και με υπουργό τον κ. Βενιζέλο. Γινόντουσαν και διερευνητικές επαφές – απλά για να υπενθυμίσω λίγο τι συνέβαινε εκείνη την εποχή».

«Πού ήταν αυτοί οι πατριώτες της φακής;»

«Τώρα όμως αφήνω στην άκρη αυτό το θέμα. Διαπιστώνω ότι υπάρχουν πολλές εξαιρετικά ακραίες φωνές στην Ελλάδα από κόμματα τα οποία βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και από διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία περίπου κατηγορούν την κυβέρνηση και εμένα, τον υπουργό Εξωτερικών, ότι είμαστε μειοδότες, γιατί κάνουμε τι; Γιατί συζητούμε με την Τουρκία; Αναρωτιέμαι πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς προστατεύσαμε τα σύνορα της Ελλάδος στον Έβρο;», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο, όταν υπογράφαμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο, δημιουργώντας κυριαρχικά δικαιώματα με τη βούλα, με το νόμο – πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε τα Ραφάλ; Όταν κάναμε την παραγγελία για τα F-35;», προσέθεσε, για να υπογραμμίσει: «Έχω μιλήσει και στο παρελθόν για ‘πατριώτες της φακής’».

«Δεν ξεπουλάμε ούτε προδίδουμε κανέναν»

«Και εν πάση περιπτώσει», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «σήμερα η Ελλάδα είναι σε θέση να συζητά με την Τουρκία πολιτισμένα, αλλά και σε μια θέση πολύ πιο ισχυρή από ό,τι ήταν το 2019. Το ότι συζητάμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε, ούτε ξεπουλάμε, ούτε προδίδουμε κανέναν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, επίσης, ότι «η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στην ιστορία της αυτή την ακραία ρητορική, η οποία δεν υπηρετεί τελικά τα εθνικά συμφέροντα και σίγουρα δεν κομίζει και καμία ουσιαστική εναλλακτική στο τραπέζι».

«Η Ελλάδα λοιπόν – σε αυτό στηρίζω απόλυτα τον υπουργό Εξωτερικών – θα εξακολουθεί να συνομιλεί με την Τουρκία, όπως το έχουμε ήδη κάνει. Έχω συναντηθεί έξι φορές με τον κύριο Ερντογάν. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει, ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία για τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», υποστήριξε.

Για να επαναλάβει: «Αλλά ήθελα να δώσω αυτή τη λίγο πιο εκτεταμένη απάντηση προς όλους αυτούς, οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους πιο πατριώτες από ό,τι είμαστε όλοι εμείς. Υποψιάζομαι ότι σε μια πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που ‘θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια’», είπε χαρακτηριστικά.

Only in

ΣΥΡΙΖΑ: Η Πολιτική Γραμματεία καταδικάζει την πλατφόρμα Κασσελάκη και τα έκτροπα στην Κ.Ε.

Ποια μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το σκέλος της πολιτικής καταδίκης Κασσελάκη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024