Σκιώδης κυβέρνηση, αναδιανομή ρόλων και Πολιτικό Κέντρο αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δεύτερα 20 και την Τρίτη 21 Οκτωβρίου από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Όσον αφορά τη σκιώδης κυβέρνηση ο Νίκος Ανδρουλάκης εξετάζει τα στελέχη που θα παρακολουθούν στενά και κατά τομείς το κυβερνητικό έργο, που θα έρχονται σε σύγκρουση με την κυβέρνηση. Σκοπός είναι να ενισχυθεί η λεγόμενη «κυβερνησιμότητα» του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, λέξη η οποία απασχόλησε ιδιαίτερα κατά την προεκλογική, εσωκομματική, περίοδο.

Εξάλλου, όπως έχει αναφέρει και ο Νίκος Ανδρουλάκης το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ «πρέπει να ενώσει τον ελληνικό λαό σε ένα προοδευτικό σχέδιο, που θα αγωνιστούμε να γίνει κυβερνητικό πρόγραμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη και το Πολιτικό Κέντρο

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχήμα αυτό ενδέχεται να συμμετάσχουν και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, που -όπως και οι υπόλοιποι κοινοβουλευτικοί- θα πλαισιώνονται από αναπληρωτές που θα βρίσκονται στη Βουλή.

Πέραν τούτου, αναμένεται η δημιουργία του Πολιτικού Κέντρου, που θα αποτελείτο από 10 – 11 στελέχη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ενώ θα συνεδριάζει μία με δύο φορές την εβδομάδα, ώστε να παράγεται η τακτική και η στρατηγική του κόμματος. Σε αυτόν τον σχηματισμό αναμένεται ότι θα συμμετέχουν και κάποιοι από τους υποψήφιους προέδρους στις εσωκομματικές.

Παράλληλα, ο λεγόμενος καθημερινός «πρωινός καφές», το σχήμα δηλαδή στενών συνεργατών και πολιτικών στελεχών, θα ανανεωθεί και θα ενισχυθεί.

Αλλαγές αναμένονται και στην επικοινωνιακή τακτική του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, όπου η επικοινωνία, όπως διαμηνύουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, θα πρέπει να γίνει πιο ριζοσπαστική, μέσω της ενίσχυσης των καναλιών επικοινωνίας.

Όσον αφορά την ονοματολογία, στο πλαίσιο των αλλαγών, θα ανακοινωθούν ο νέος γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας (θέση που διαθέτει η Ευαγγελία Λιακούλη που, όπως είχε τονίσει, είχε θέσει την παραίτησή της στη διάθεση του Νίκου Ανδρουλάκη), με τα ονόματα που ακούγονται να είναι των Πάρι Κουκουλόπουλου και Μιλένας Αποστολάκη.

Στους κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπους, ο Δημήτρης Μάντζος αναμένεται να διατηρήσει τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ενώ για την άλλη (σε περίπτωση που δεν αυξηθεί ο αριθμός σε τρεις) στο τραπέζι είναι τα ονόματα των Παναγιώτη Δουδωνή και Παύλου Χρηστίδη. Παράλληλα, προς μεγαλύτερη αξιοποίηση οδεύουν στελέχη όπως οι Κώστας Τσουκαλάς, Λευτέρης Καρχιμάκης, Όλγα Μαρκογιαννάκη, Βαγγέλης Τσόγκας.

Ο Γερουλάνος και η Διαμαντοπούλου

Μεγάλη συζήτηση ωστόσο γίνεται και τους Παύλο Γερουλάνο και Άννα Διαμαντοπούλου και τη θέση που θα κατέχουν την επόμενη μέρα του κόμματος.

Ο Παύλος Γερουλάνος διαθέτει τον κοινοβουλευτικό τομέα Οικονομίας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, θέση όπου παρήγαγε πολιτικό έργο. Παρότι -μέχρι στιγμής- δεν έχει υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση από τον Νίκο Ανδρουλάκη για τον Παύλο Γερουλάνο, το ενδεχόμενο για διατήρησή του στον συγκεκριμένο τομέα και «αναβάθμιση» μέσω της σκιώδους κυβέρνησης στον τομέα Οικονομίας και Οικονομικών είναι κάτι παραπάνω από ισχυρό.

Ο βουλευτής Α’ Αθηνών, σε ενδεχόμενη πρόταση για συμμετοχή σε οποιοδήποτε άλλη θέση, όπως για παράδειγμα στο Πολιτικό Κέντρο, είναι ανοιχτός.

Από την πλευρά της η Άννα Διαμαντοπούλου βρίσκονταν μέχρι χθες αργά το βράδυ στο Βερολίνο όπου είχε την προεδρία στην επιτροπή Σοφών για το Κοινωνικό Κράτος.

Μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί επί τάπητος ποια θέση να έχει την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και όπως αναφέρουν συνεργάτες της βρίσκεται εν αναμονή.

Οι δεσμεύσεις που αναμένονται

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δεσμευτεί στη διεξαγωγή ενός πολιτικού – προγραμματικού και ενός οργανωτικού συνεδρίου, μέσω των οποίων το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα ανανεώσει το πρόγραμμά του, που όπως έχει τονίσει «ενδεχομένως να χρειάζονται και κάποιες προσθήκες». Ταυτόχρονα θα έχουν στόχο την πολιτική επάρκεια και την αμφίπλευρη διεύρυνση.

Υποσχέθηκε αλλαγή στον τρόπο διάδοσης του μηνύματος του κόμματος, ειδικώς σε επικοινωνιακό επίπεδο που το προηγούμενο διάστημα υστέρησε, τόσο σε συλλογικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Ακόμη, έχει αναφερθεί στην ενίσχυση της οργάνωσης του κόµµατος, μέσω της αναβάθµισης του ρόλου των νοµαρχιακών και τοπικών οργανώσεων, όπως και των τομέων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, σε ζητήματα όπως η αυτοδιοίκηση και τα εργασιακά.

Έχει τονίσει τη σημασία να υπάρξει εξειδικευμένο πρόγραμμα για κάθε νομό της χώρας, για να «δείξουµε τον δρόµο της περιφερειακής ανάπτυξης», όπως έχει πει. Αυτό έχει επισημάνει ότι θα επιτευχθεί και μέσω περιφερειακών συνεδρίων στις 13 περιφερειακές ενότητες της χώρας.