Με την «σιδηρά κυρία του ΠΑΣΟΚ», Βάσω Παπανδρέου, να μην «μένει πια εδώ», χιλιάδες είναι οι ιστορίες που θα μπορούσε να θυμηθεί και να γράψει κανείς για μία δυναμική γυναίκα που συνέδεσε το όνομα και την πορεία της στην πολιτική με σημαντικά θέσεις και κρίσιμες στιγμές για τον τόπο.

Μία από αυτές είναι αναμφίβολα το περίφημο «δείπνο των τεσσάρων» που έγινε το 1994 στο σπίτι της στο Χαλάνδρι.

Οικοδέσποινα – φημιζόταν για τη φιλοξενία της, αλλά και για τη μαγειρική της – η Βάσω Παπανδρέου και συνδαιτημόνες ο Κώστας Σημίτης, ο Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Παρασκευάς Αυγερινός.

Δεν ήταν ένα τυχαίο δείπνο αυτό των «τεσσάρων» κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αφού συνδέθηκε και σηματοδότησε την πορεία του Κώστα Σημίτη για τη διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου και, στη συνέχεια, την άνοδό του στην εξουσία.

Και μάλιστα, σε μια περίοδο που, με την υγεία του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ ήδη κλονισμένη, όλοι «έδειχναν» τον Άκη Τσοχατζόπουλο για τη διαδοχή του Ανδρέα.

Το «χρίσμα» στον Σημίτη

Ωστόσο, η ομάδα των «τεσσάρων», εκείνο το βράδυ στο σπίτι της Βάσως Παπανδρέου στη Ρεματιά Χαλανδρίου, αποφάσισε ότι το «χρίσμα» πρέπει να δοθεί στον Κώστα Σημίτη, προκειμένου να διεκδικήσει την πρωθυπουργία όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Την επομένη του δείπνου, μάλιστα, η είδηση για το «δείπνο των τεσσάρων» είχε γίνει πρωτοσέλιδο στον Τύπο.

Και αυτό, όχι επειδή θεωρήθηκε ως κάποια συνωμοσία, αλλά λόγω συγκυρίας. Εκείνη την εποχή, είχε γίνει πια φανερό ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου, λόγω προβλημάτων υγείας, δύσκολα θα μπορούσε πλέον να συνεχίσει να κυβερνά.

Έτσι, όλοι – κρυφά ή φανερά – έψαχναν τη διάδοχη κατάσταση στο τότε κραταιό κόμμα εξουσίας.

Είναι βέβαια, εξάλλου, πως αν ο Ανδρέας έχαιρε άκρας υγείας, η είδηση του δείνου των τεσσάρων κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ θα ήταν ένα παραπολιτικό σχόλιο, που θα περνούσε «στα ψιλά».

Το… «αντι-δείπνο» του Ανδρέα στην Εκάλη

Αξίζει να ειπωθεί, επίσης, πως ο άλλοτε παντοδύναμος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, παρά την κλονισμένη υγεία του, μετά το δείπνο του Χαλανδρίου θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα, παίρνοντας τη «ρεβάνς».

Τι έκανε; Διοργάνωσε και ο ίδιος ένα δείπνο στην περίφημη ροζ βίλα της Εκάλης…

Προσκεκλημένοι του Ανδρέα Παπανδρέου οι στενοί πολιτικοί του φίλοι, Κάρολος Παπούλιας, Τηλέμαχος Χυτήρης και Γιώργος Κατσιφάρας.