Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Η «αντι-Θάτσερ» Βάσω Παπανδρέου – Μία από τις δύο πρώτες επιτρόπους στην ΕΕ

Η «αντι-Θάτσερ» Βάσω Παπανδρέου – Μία από τις δύο πρώτες επιτρόπους στην ΕΕ

Προσπαθούσε να εισαγάγει τον «σοσιαλισμό από την πίσω πόρτα» όπως φέρεται να είπε η Μάργκαρετ Θάστερ για τη Βάσω Παπανδρέου και τον Ζακ Ντελόρ

Μια από τις δύο πρώτες γυναίκες επίτροπους στην τότε ΕΟΚ, σήμερα ΕΕ, ήταν η Βάσω Παπανδρέου, που έφυγε σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.

Το χαρτοφυλάκιο που είχε αναλάβει η Βάσω Παπανδρέου το 1989 στην ΕΟΚ αφορούσε τους τομείς Απασχόλησης, Εργασιακών Σχέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση και την Ισότητα των δύο Φύλων. Ταυτόχρονα, επίτροπος είχε οριστεί και η Κριστιάν Σκριβενέρ που μαζί αποτέλεσαν τις δύο πρώτες γυναίκες επίτροπους στην ΕΟΚ. Μάλιστα, η Γαλλίδα πολιτικός πέθανε εξίσου φέτος, στις 8 Απριλίου, σε ηλικία 98 ετών.

Το 2019 η Κομισιόν μνημόνευσε τη Βάσω Παπανδρέου σε ανάρτηση που πραγματοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπογραμμίζοντας πως «το 1989 η Βάσω Παπανδρέου έγινε μια από τις πρώτες γυναίκες επίτροπους. Το χαρτοφυλάκιό της περιελάμβανε την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη νεολαία».

Η «αντι-Θάτσερ» Βάσω Παπανδρέου

Η Βάσω Παπανδρέου κέρδισε με την ιδιοσυγκρασία της και τις πολιτικές που προωθούσε τον χαρακτηρισμό τής αντι-Θάτσερ, λόγω της αναμέτρησής της με τη σιδηρά κυρία για την Κοινωνική Χάρτα, όπως και αυτόν της «Καρυάτιδας της Δημοκρατίας».

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα θα θεμελίωνε έναν κοινωνικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Το Ηνωμένο Βασίλειο, υπό την αδιάλλακτη ηγεσία της Μάργκαρετ Θάτσερ, αρνήθηκε να εγκρίνει έγγραφο για τη συγκεκριμένη Χάρτα το οποίο θεώρησε ως προσπάθεια ευρωπαίων σοσιαλιστών όπως του Ζακ Ντελόρ και της Βάσω Παπανδρέου να εισαγάγουν τον σοσιαλισμό «από την πίσω πόρτα».

Όπως μάλιστα είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ» στο παρελθόν, η Μάργκαρετ Θάτσερ δεν ήταν αυτό που λέμε «φίλη της Ελλάδας» ούτε προσπάθησε ποτέ να γίνει. Γνώρισε εκ των πραγμάτων πολλούς έλληνες πολιτικούς. Με δύο όμως οι σχέσεις της υπήρξαν θυελλώδεις. Και οι δύο είχαν το ίδιο επώνυμο: Παπανδρέου.

Η Βάσω είχε με το μέρος της τον ακλόνητο Ζακ Ντελόρ, ως πρόεδρο της Κομισιόν και οραματιστή της μιας Ευρώπης για την οποία δεν ήθελε να ακούει η Σιδηρά Κυρία. Η βρετανίδα πρωθυπουργός είχε το όνομά της και το κύρος της. Αλλά βρισκόταν πλέον στο τέλος της σταδιοδρομίας της και ηττήθηκε από την ελληνίδα επίτροπο.

Ποια ήταν η Βάσω Παπανδρέου

Η Βάσω Παπανδρέου εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ το 1974 και εξελέγη για πρώτη φορά βουλεύτρια το 1981.

Το 1993 συγκέντρωσε 256.831 σταυρούς προτίμησης στην εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών, την υψηλότερη επίδοση στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Γεννημένη στα Βαλιμίτικα Αιγίου, στις 9 Δεκεμβρίου 1944, η Βάσω Παπανδρέου σπούδασε Οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ και συνέχισε στην Αγγλία όπου έλαβε μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Reading, και στη συνέχεια δίδαξε στην Οξφόρδη.

Διετέλεσε μεταξύ άλλων υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1985-1986), αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1986-1987), αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας στη Κοινότητα (1988-1989), επίτροπος της ΕΟΚ για την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και την Ισότητα των δύο Φύλων (1989-1993), υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1999-2001) και ΠΕΧΩΔΕ (2001-2004) σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Έχει επίσης υπάρξει πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής (2009-2012).

Only in

Πώς θα «απενεργοποιηθεί» η βόμβα του δημογραφικού στην ΕΕ - Τι προτείνει η Morgan Stanley

Δέσμη μέτρων για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό στην ΕΕ προτείνει η Morgan Stanley. Aνάμεσά τους η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότηση ή εναλλακτικά η αύξηση της μετανάστευσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024