Αγαπημένα μου golden boys, αδικημένοι μου μικροαστοί, φτωχοί μου προλετάριοι, λατρεμένες μου βιοπαλαίστριες, κερδάμε…

Φτώχεια

«Ηρθαν τα μαντάτα σου…». Το έλεγε το παλιό λαϊκό τραγούδι, το είπε κι η … Eurostat! Λοιπόν, για μία ακόμη φορά την … «ταπώσαμε» την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε τι; Μα στη φτώχεια! Ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ο ένας στους πέντε βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της φτώχειας, στην Ελλάδα – που είμαστε και πιο μάγκες και πιο … large – είναι ένας στους τέσσερις. Γατάκια! Βλέπουν την σκόνη μας!

Τραγούδι

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μείωση στις τιμές, ο κόσμος δεν την βλέπει. Αντιθέτως, προβλέπω στις δημοσκοπήσεις η ακρίβεια να είναι και πάλι το πρώτο πρόβλημα των πολιτών και η κυβέρνηση να εξακολουθεί να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Κάπου εκεί τους φαντάζομαι όλους στο Μαξίμου να τραγουδάνε α καπέλα, τον στίχο «δε με φοβίσαν κύματα χιόνια κι ανεμοβρόχια, όσο με φόβισες εσύ κατηραμένη φτώχεια».

Το’λεγε κι ο Μπιλ

Στην ανάλυση της έρευνας η Eurostat επισημαίνει ότι τα υψηλότερα ποσοστά κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού παρατηρούνται στην Πελοπόννησο και την Δυτική Ελλάδα – περίπου ο ένας στους τρεις! – στη Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη το ποσοστό είναι πάνω από 30%! Και μην ψάχνετε γιατί σ΄ αυτές τις περιοχές η Δεξιά της Δεξιάς κάνει περίπατο. Και προς το παρόν είναι στο 20% plus. It’s the economy stupid που έλεγε κι ο Μπιλ τα παλιά χρόνια. Ποιος Μπιλ; Ο Κλίντον ρε παιδιά, ο άντρας της Χίλαρι…

Game of Thrones

Ενα ιδιότυπο – και πρόωρο (;) – game of thrones εξελίσσεται στα … «έγκατα» της κυβέρνησης. Είναι διάφοροι που βιάζονται και προσπαθούν να πιάσουν «θέση» – ονόματα δεν λέμε υπολήψεις δεν θίγουμε! Καλή, εννοείται, στο παιχνίδι. Για πότε; Οταν αυτό ανοίξει! Οι δύο βασικοί πόλοι του κυβερνητικού συστήματος – εκτός του Μεγάρου Μαξίμου – είναι ο υπουργός Αμυνας κ. Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης. Και μην νομίζετε ότι είναι οι μόνοι. Κι άλλοι έχουν φιλοδοξίες. Απλώς τις κρύβουν ή εν πάση περιπτώσει τις εκδηλώνουν με ένα… διεθλασμένο τρόπο. Πάντως με τον τρόπο τους δηλώνουν παρόντες! Για τότε που το παιχνίδι θα ανοίξει! Ομως κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η κρίσιμη στιγμή. Κι ο σχεδιασμός τους γίνεται με σενάρια – σχεδόν ανά εβδομάδα! Τέλος πάντων….

Κλείνει το μάτι

Ο κ. Δένδιας απευθύνεται – υποτίθεται – στους «καραμανλικών φρονημάτων» βουλευτές. Κλείνει όμως και το μάτι και προς τους «σαμαρικούς». Αποφεύγει όμως τις κακοτοπιές. Οπως επί παραδείγματι ήταν εκκωφαντική η απουσία του από την εκδήλωση του Πολεμικού Μουσείου. Δεν θεωρεί ότι ήρθε η ώρα να εκτεθεί τόσο. Ακόμη. Φιλοτεχνεί το πολιτικό του image. Στη βάση δύο δεδομένων. Πρώτον, έχει πιο σκληρή γραμμή απέναντι στην Τουρκία και στα ελληνοτουρκικά. «Συνομιλώντας» κατ΄ αυτό τον τρόπο με όσους εκ των βουλευτών έχουν παρόμοια αντίληψη, αλλά και ένα τμήμα της Δεξιάς το… «στυλ» του. Διότι εμφανώς οι διαφορετικές απόψεις δεν έχουν γίνει γνωστές….

Οπλα

Δεύτερον, με το να εξαγγέλλει αγορές, παντός είδους, οπλικών συστημάτων – από iron done μέχρι ότι έχει διαθέσιμο η στρατιωτική τεχνολογία. Προκαλώντας μάλιστα αλλεπάλληλα… εμφράγματα και εγκεφαλικά στον δύσμοιρο υφυπουργό κ. Θάνο Πετραλιά, στην Πανεπιστημίου. Διότι τα μετράει, τα ξαναμετράει, αλλά τα ρημάδια τα λεφτά δεν βγαίνουν! Κι εφόσον οι περισσότερες – εμφατικές – προτάσεις του απορρίπτονται΄- μετ΄ επαίνων βεβαίως, βεβαίως – τότε αυτός απολαμβάνει το… άλλοθι ότι αυτός τα είπε!

Οι κακοί…

Τα έκοψε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο έτερος … ενδοτικός, ο κ. Χατζηδάκης. Ετσι διαμορφώνει το profile του «πατριώτη» έναντι των «ενδοτικών»! Απέρριψε και το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού προηγουμένως το «έκαψε» διαρρέοντας το. Δηλώνει – εμμέσως φυσικά – παρών στο παιχνίδι το διαδοχής. Οψέποτε αυτό προκύψει. Ισως και να θεωρεί πως δεν θα αργήσει. Διότι οι επικείμενες συζητήσεις με την Τουρκία, θεωρούν οι Δεξιοί, ότι «κρύβουν λακκούβες». Και τα πράγματα ίσως εξελιχθούν γρήγορα. Λέτε; Προσωπικά μου είναι δύσκολο να το αποδεχτώ. Αλλά σε τελική ανάλυση δεν είμαι εγώ στα κέντρα λήψης των αποφάσεων!

Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης

Το «αντίπαλο δέος» στις φιλοδοξίες του κ. Δένδια είναι από την πλευρά των «νομιμοφρόνων», ο κ. Χατζηδάκης. Η μακρά στενή σχέση του με την οικογένεια Μητσοτάκη και προσωπικά με τον πρωθυπουργό τον εντάσσει στην … «νομιμόφρονα» εξέλιξη των πραγμάτων. Υπάρχουν και μερικά «παρατράγουδα» αλλά νομίζω πως αυτά ανήκουν στο παρελθόν….

Στην άμυνα

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν είναι ο πρώτος που … άρξαται χειρών αδίκων. Κάθε τρεις και λίγο του ρίχνουν και μία … κουτουλιά! Κι αποφάσισε να μην αφήνει τίποτα αναπάντητο. Διότι δεν επιθυμεί να γίνει ο «σάκος του μποξ» για την ικανοποίηση φιλοδοξιών άλλων…. Παίζει εν ολίγοις άμυνα. Προς το παρόν! Γιατί στο μέλλον κανείς δεν ξέρει. Ο ίδιος έχει θέσεις προσωπικό του στοίχημα την «χρηστή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών». Και έχει μία αγωνία και μία φιλοδοξία.

Αγωνία

Η αγωνία του είναι να αποπληρωθούν νωρίτερα ομόλογα που λήγουν μετά από το 2030, διότι τότε πέφτουν πολλά μαζί και η κατάσταση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Και μ΄ αυτή την έννοια η «δημοσιονομικός κορσές» που επέβαλαν οι Βρυξέλλες – θεωρεί ο ίδιος ότι – τον εξυπηρετεί ως προς αυτό τον στόχο. Και η φιλοδοξία του είναι να ταυτίσει το όνομα του με την πραγματική μείωση των φόρων. Αυτή θα είναι και η «προίκα» του στην εσωκομματική αναμέτρηση, όταν έρθει η ώρα.

Μακριά από τα φώτα της ράμπας

Πάντως να σας πω ότι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητα κάνει και αυτός τα κουμάντα του για τότε. Να είστε βέβαιοι. Δεν έχει σκοπό να καταληφθεί εξ απήνης. Διότι αν μη τι άλλο γνωρίζει από πολιτική! Παιδιόθεν, που λέει ο λόγος! Απλώς στην παρούσα φάση έχει επιλέξει να κρατά χαμηλά τους τόνους και να αμύνεται όταν χρειάζεται. Επαναλαμβάνω θέλει να ηγηθεί των «νομιμοφρόνων». Τώρα αυτό είναι καλό ή κακό; Δεν το γνωρίζω και δεν θέλω να σας πω ψέματα….

Φεύγει…

Πάντως την άλλη Τρίτη παίρνει των ομματιών του και πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες, μήπως και ακούσει καμία καλή κουβέντα από το IMF – κοινώς Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το «αγαπημένο» μας στα χρόνια της κρίσης, όχι τον Τόμσεν δεν θα έχει την χαρά να τον συναντήσει, έχει συνταξιοδοτηθεί…. Γιατί αν περιμένει να την ακούσει – την καλή κουβέντα – από τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας … «φέξε μου και γλίστρησα»!

Aναπάντητες

Διαβάζω ότι έχουν γίνει τρεις (3) κοινοβουλευτικές ερωτήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά στον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Βρούτση για… περίεργες απευθείας αναθέσεις στο Ράλυ Ακρόπολις. Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει ήδη μήνας από την κατάθεση της πρώτης, απάντηση δεν έχει δοθεί. Τί να συμβαίνει άραγε, αναρωτιέμαι. Εξ όσων γνωρίζω ο κ. Βρούτσης που έχει πληρώσει πολιτικά στο παρελθόν κάτι «σόιλ ελικίκου» και κάτι ΚΕΚ, κανονικά δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του σε κάτι τέτοια. Ή μήπως σηκώνει; Έχω μπερδευτεί. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι το Μαξίμου θα δώσει μια κάποια λύση, καθώς, όπως μαθαίνω, τα έργα και οι ημέρες διαφόρων παρατρεχάμενων στο ράλυ έχουν φτάσει έως εκεί…