Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές ΗΠΑ: Εκνευρισμός και υψηλοί τόνοι στη συνέντευξη της Κάμαλα Χάρις στο Fox

Εκλογές ΗΠΑ: Εκνευρισμός και υψηλοί τόνοι στη συνέντευξη της Κάμαλα Χάρις στο Fox

Στο θέμα τής μετανάστευσης η Κάμαλα Χάρις «στριμώχτηκε», ενώ πήρε αποστάσεις από Μπάιντεν λέγοντας ότι θα φέρει τα βιώματά της, τις επαγγελματικές εμπειρίες της και νέες ιδέες

Η Κάμαλα Χάρις υποσχέθηκε χθες, Τετάρτη, ότι η προεδρία της δεν θα είναι «μια συνέχεια» της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια της συνέντευξης σε τεταμένη ατμόσφαιρα που έδωσε στο Fox News, το τηλεοπτικό δίκτυο που προτιμούν οι συντηρητικοί Αμερικανοί.

«Όπως κάθε νέος ηγέτης που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του, θα φέρω στο αξίωμα τα βιώματά μου, τις επαγγελματικές εμπειρίες μου και νέες ιδέες», δήλωσε η δημοκρατική υποψήφια 20 ημέρες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Η αντιπρόεδρος, η οποία αντικατέστησε στα μέσα Ιουλίου τον Τζο Μπάιντεν στη μονομαχία του με τον Ντόναλτ Τραμπ, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια λεπτή άσκηση ισορροπίας – καθώς είναι υποχρεωμένη να βάλει το δικό της στίγμα στην εκστρατεία της για την προεδρία, χωρίς ωστόσο να αρνηθεί τη θητεία του ογδοντάχρονου προέδρου.

«Αντιπροσωπεύω μια νέα γενιά ηγετών», υπογράμμισε στη διάρκεια της συνομιλίας αυτής η 59χρονη υποψήφια.

Ανέβηκαν οι τόνοι

Απαντώντας επί περίπου 30 λεπτά στον έμπειρο παρουσιαστή του Fox News Μπρετ Μπέιερ, η Κάμαλα Χάρις πιέστηκε κατά διαστήματα, ιδιαίτερα στο ζήτημα της μετανάστευσης, όπου της ζητήθηκε να πει αν είχε παρατηρήσει κάποια μείωση των γνωστικών ικανοτήτων του Τζο Μπάιντεν.

«Μπορώ να τελειώσω την απάντησή μου;», ρώτησε επανειλημμένα τον Μπέιερ, ο οποίος την διέκοπτε με αποτέλεσμα να μιλάνε συχνά ο ένας πάνω στον άλλο.

Της ζητήθηκε να υπερασπιστεί την απόφαση που πήρε η κυβέρνηση Μπάιντεν, όταν ανέλαβε την εξουσία, να άρει μερικές από τις περιοριστικές πολιτικές για τα σύνορα που είχε υιοθετήσει ο Τραμπ όταν ήταν πρόεδρος και να απαντήσει σε μια μητέρα, η οποία κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι έχασε την κόρη της που την σκότωσε ένας μετανάστης ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ.

Ο παρουσιαστής του Fox διέκοπτε επανειλημμένως τη Χάρις με αποτέλεσμα να μιλούν συχνά ο ένας πάνω στον άλλο

«Λυπάμαι για την απώλειά της, όμως ας μιλήσουμε γι’ αυτό που συμβαίνει τώρα», δήλωσε η Χάρις. Επισήμανε πως ο Τραμπ είπε φέτος στους ρεπουμπλικανούς να απορρίψουν ένα διακομματικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση επειδή «προτιμούσε να κάνει προεκλογική εκστρατεία πάνω σ’ ένα πρόβλημα, αντί να διορθώσει αυτό το πρόβλημα».

Μαχητική, η Κάμαλα Χάρις κατηγόρησε επίσης τον Ντόναλντ Τραμπ ότι με την προεκλογική εκστρατεία του «μειώνει» τους Αμερικανούς, ενώ τον χαρακτήρισε «ανισόρροπο».

«Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα έπρεπε να είναι ικανός να αντιμετωπίζει επικρίσεις χωρίς να απειλεί να βάλει αυτούς που τις διατυπώνουν στη φυλακή», τόνισε.

Λίγα λεπτά μέτα το τέλος της συνέντευξης, η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ εξέδωσε δήλωση χαρακτηρίζοντάς την «καταστροφική» για την Χάρις.

Δημοκρατικοί είπαν από την πλευρά τους ότι η Χάρις βρέθηκε σε μη φιλικό έδαφος και τα κατάφερε χωρίς να κάνει γκάφες. Οι επανειλημμένες διακοπές την ανάγκασαν να δίνει σύντομες απαντήσεις, και όχι τις μακροσκελείς για τις οποίες είχε επικριθεί κατά το παρελθόν.

Λίγο πριν απ’ αυτή την πρώτη συνέντευξή της στο Fox News, η Χάρις είχε ήδη απευθυνθεί στους ρεπουμπλικανούς στη διάρκεια συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια, επικαλούμενη τον στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, άλλοτε υψηλόβαθμο στρατιωτικό αξιωματούχο του Τραμπ, ο οποίος έχει πει για τον πρώην πρόεδρο ότι είναι «φασίστας από κορυφής μέχρις ονύχων».

«Γι’ αυτούς που μας βλέπουν, αν συμμερίζεστε αυτή την άποψη, όποιο κι αν είναι το κόμμα σας, όποιος κι αν είναι αυτός που ψηφίσατε την προηγούμενη φορά, υπάρχει χώρος για εσάς σ’ αυτή την εκστρατεία».

Εκλογές ΗΠΑ: Στόχος των δύο μονομάχων οι νέοι ψηφοφόροι

Τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, η δημοκρατική υποψήφια και ο ρεπουμπλικανός αντίπαλός της καταπιάνονται με θέματα που δεν εντάσσονται στη δική τους θεματολογία, επιδιώκοντας να διεισδύσουν σε νέες ομάδες ψηφοφόρων.

Μπροστά σ’ ένα γυναικείο κοινό, ο ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος εμφανίσθηκε έτσι ως ο «πατέρας της εξωσωματικής γονιμοποίησης», χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπολείπεται σημαντικά της Κάμαλα Χάρις στις δημοσκοπήσεις μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων, λόγω των δηλώσεών του για το ευαίσθητο θέμα του δικαιώματος στην άμβλωση.

Ο ρεμπουμπλικανός υποψήφιος απάντησε στη συνέχεια χθες στις ερωτήσεις ισπανόφωνων ψηφοφόρων οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στο Μαϊάμι από την Univision, το μεγαλύτερο ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη διάρκεια αυτής της δημόσιας συγκέντρωσης, επανέλαβε μερικές από τις πιο σκληρές επιθέσεις του εναντίον των μεταναστών, διαβεβαιώνοντας ότι οι φυλακές και τα ψυχιατρεία «ολόκληρου του κόσμου» αδειάζουν τους τροφίμους τους μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τραμπ: «Ημέρα αγάπης» η… 6η Ιανουαρίου

Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος χαρακτήρισε επίσης «ημέρα αγάπης» την 6η Ιανουαρίου 2021, όταν οπαδοί του επιτέθηκαν βίαια στο Καπιτώλιο, ενώ αμφισβήτησε για άλλη μια φορά την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δημοκρατική αντίπαλό του, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως «δεν είμαι φαν» της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις – πριν χαιρετίσει «την ικανότητά της να επιβιώνει» στην αμερικανική πολιτική αρένα.

Οι δύο υποψήφιοι για το Λευκό Οίκο έρχονται αυτή τη στιγμή περισσότερο παρά ποτέ στήθος με στήθος, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταφέρει να καλύψει στις δημοσκοπήσεις το πολύ μικρό προβάδισμα που είχε η αντίπαλός του, ιδιαίτερα στις πολιτείες-κλειδιά του βορρά.

Σε αυτή την περιφέρεια είναι που η αντιπρόεδρος επικεντρώνει αυτή την εβδομάδα τις προσπάθειές της: χθες, Τετάρτη, επέστρεψε στην Πενσιλβάνια, όπου βρισκόταν ήδη τη Δευτέρα, έπειτα από μια παράκαμψη στο Μίσιγκαν και πριν πάει σήμερα στο Ουισκόνσιν.

Όμως το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών μπορεί να κριθεί αλλού, σε μια άλλη από τις επτά αμφίρροπες πολιτείες.

Για παράδειγμα στην Τζόρτζια, όπου ο πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος είχε εκφράσει την ευχή να ζήσει αρκετά για να ψηφίσει την Κάμαλα Χάρις, ψήφισε χθες με επιστολική ψήφο, 15 ημέρες αφού γιόρτασε τα 100ά γενέθλιά του. Η δημοκρατική υποψήφια τον ευχαρίστησε για την υποστήριξή του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα συνεχίσει από την πλευρά του τις συνεντεύξεις, με τη δημοσιοποίηση ενός νέου podcast σήμερα το πρωί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Only in

Το «σχέδιο Κασσελάκη» στην Πολιτική Γραμματεία – 2+1 σενάρια αναβολής του Συνεδρίου για να αποτραπεί η διάλυση

Οι προβοκάτσιες στην ΚΕ από «αγανακτισμένους» οπαδούς, τα καλέσματα Κασσελάκη και αναφορές του στην οργή του κόσμου και ο φόβος για «βόμβες» τινάζουν στον αέρα τον προσυνεδριακό διάλογο και εντείνει την ανησυχία για Συνέδριο αρένα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024