Η Γαλλία αποφάσισε να απαγορεύσει στις ισραηλινές εταιρείες να συμμετάσχουν στην επερχόμενη εμπορική έκθεση Euronaval, η οποία αφορά τον ναυτικό πόλεμο και θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 7 Νοεμβρίου, σε ένα νέο επεισόδιο στην κόντρα Μακρόν-Νετανιάχου. Ενώ οι ισραηλινές αντιπροσωπείες θα μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση, δεν θα μπορούν να παρουσιάσουν τον στρατιωτικό τους εξοπλισμό σε περίπτερα, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την κατάσταση και ζήτησε ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Με αφορμή την απαγόρευση, ο Ισραηλινός υπουργός Ασφαλείας Γιοάβ Γκαλάντ χαρακτήρισε «ντροπή» την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να απαγορεύσει στις ισραηλινές επιχειρήσεις να εκθέσουν σε ναυτική έκθεση όπλων και κατηγόρησε με πολύ προσεκτική επιλογή λέξεων το Παρίσι ότι εφαρμόζει «εχθρική πολιτική απέναντι στον εβραϊκό λαό».

Δεν κατηγόρησε τον Εμμανουέλ Μακρόν για εχθρική πολιτική απέναντι στην Ισραηλινή κυβέρνηση, με στόχο να ασκηθούν πιέσεις από εβραϊκού θρησκεύματος Γάλλους πολίτες.  Η απαγόρευση αυτή είναι η τελευταία στη διπλωματική διαμάχη μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία συμπίπτει με την ισραηλινή πολύνεκρη επίθεση στη Γάζα και τη βάναυση επίθεση στον Λίβανο.

Ο αποκλεισμός αφορά 7 ισραηλινές εταιρείες, μεταξύ των οποίων ονόματα όπως ο πολυεθνικός κολοσσός της Elbit Systems, η Rafael και η Israel Aerospace Industries.

Οι πλήρεις δηλώσεις του Ισραήλ στο γαλλικό μποϋκοτάζ

«Οι ενέργειες του Γάλλου προέδρου Μακρόν αποτελούν ντροπή για το γαλλικό έθνος και τις αξίες του ελεύθερου κόσμου, τις οποίες ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται», έγραψε ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ στο X.

«Η Γαλλία έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει με συνέπεια μια εχθρική πολιτική απέναντι στον εβραϊκό λαό. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το έθνος μας ενάντια σε εχθρούς σε 7 διαφορετικά μέτωπα και να αγωνιζόμαστε για το μέλλον μας – με ή χωρίς τη Γαλλία».

Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι το Παρίσι έχει δεσμευτεί για την ασφάλεια του Ισραήλ και επισημαίνουν ότι ο στρατός του βοήθησε στην υπεράσπιση του Ισραήλ μετά από ιρανικές επιθέσεις τον Απρίλιο και νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όπως μετάφεραν οι Times of Israel. Η ισραηλινή πρεσβεία στο Ισραήλ ανέφερε πως το μποϋκοτάζ των ισραηλινών όπλων «θέτει σε αμφισβήτηση την ικανότητα της Γαλλίας να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη διπλωματική σκηνή για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή».

Ο Εμανουέλ  Μακρόν έχει παροτρύνει πολλές χώρες να σταματήσουν τις παραδόσεις όπλων στην ισραηλινή κυβέρνηση και δήλωσε πίσω από κλειστές πόρτες την Τρίτη ότι ο Νετανιάχου δεν πρέπει να «αγνοήσει τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών», διότι «η χώρα του δημιουργήθηκε με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών». Και οι δύο παρεμβάσεις προκάλεσαν την οργή του Μπενιαμίν Νετανιάχου. H κόντρα άρχισε μετά τον βομβαρδισμό εγκαταστάσεων της Total στον Λίβανο, ύστερα από έκκληση του Μακρόν για μποϋκοτάζ των παραδόσεων όπλων στο Ισραήλ.