Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
«Ημέρα αγάπης» σύμφωνα με τον Τραμπ η εισβολή του 2021 στο Καπιτώλιο

«Ημέρα αγάπης» σύμφωνα με τον Τραμπ η εισβολή του 2021 στο Καπιτώλιο

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης χαρακτήρισε τα επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου του 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ ως «ημέρα αγάπης».

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι χιλιάδες που κατέφθασαν εκείνη την ημέρα στην Ουάσινγκτον και εισέβαλαν με την βία στο Καπιτώλιο, το έκαναν επειδή «πίστευαν ότι οι εκλογές ήταν στημένες», σύμφωνα με το BBC.

Τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου

Στις 6 Ιανουαρίου, ένας όχλος εισέβαλε στο κτίριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να αρνηθεί την πιστοποίηση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν, αναγκάζοντας τους νομοθέτες να διαφύγουν.

Τα γεγονότα εκείνης της μέρας προκάλεσαν αρκετούς θανάτους , συμπεριλαμβανομένου και ενός αστυνομικού, καθώς και πολλές υλικές ζημιές.

Ο Τραμπ έχει περάσει χρόνια μεταδίδοντας ψευδείς ισχυρισμούς ότι η ψηφοφορία ήταν νοθευμένη. Το γεγονός συνεχίζει να διχάζει την Αμερική.

Η ιστορία απ’ την μεριά του Τραμπ

 Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του στο Μαϊάμι της Φλόριντα, ο Τραμπ κλήθηκε να ξανακερδίσει την ψήφο ενός πρώην υποστηρικτή που δήλωσε ότι είχε ενοχληθεί από όσα συνέβησαν μετά την ήττα του Ρεπουμπλικάνου το 2020.

«Δεν έγινε απολύτως τίποτα κακό», είπε σε μια μακροσκελή απάντηση.

« Δεν είχαμε όπλα. Οι άλλοι είχαν όπλα, αλλά εμείς δεν είχαμε όπλα. Και όταν λέω εμείς, αυτοί είναι άνθρωποι που κατέβηκαν – αυτό ήταν ένα μικροσκοπικό ποσοστό του συνόλου που κανείς δεν βλέπει και κανείς, κανείς δεν δείχνει. Αλλά αυτή ήταν μια μέρα αγάπης».

«Δεν ήρθαν εξαιτίας μου», συνέχισε. «Ήρθαν λόγω των εκλογών. Νόμιζαν ότι οι εκλογές ήταν στημένες και γι’ αυτό ήρθαν».

Ο νομικός αγώνας εναντίον του Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος έχει κατηγορηθεί για εγκληματικές προσπάθειες ανατροπής της ήττας του, οι οποίες περιγράφηκαν πρόσφατα λεπτομερώς σε ένα αρχείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα που τον ερευνά.

Μεταξύ των ισχυρισμών του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ ήταν ότι ο Τραμπ σχεδίαζε να κηρύξει τη νίκη του στις εκλογές του 2020 ανεξαρτήτως αποτελέσματος .

Πρόσθεσε ότι είχε θέσει τις βάσεις για μία συλλογική αμφισβήτηση πριν βγουν καν τα αποτελέσματα.

Ο κ. Σμιθ περιέγραψε επίσης λεπτομερώς πώς ο Τραμπ ήρθε σε ρήξη με τον Μάικ Πενς, τον αντιπρόεδρό του, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει την προσπάθεια να ανατραπεί η εκλογική νίκη του Μπάιντεν, καθώς οι υποστηρικτές του συγκεντρώνονταν στην Ουάσινγκτον εκείνη την επεισοδιακή μέρα.

Η νομική κατάθεση του ειδικού εισαγγελέα κατά του Τραμπ που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές του μήνα ανέφερε ότι ο τότε πρόεδρος «κατέστησε σαφές ότι περίμενε από τους υποστηρικτές του να αναλάβουν δράση».

Κατηγορείται επίσης ότι προσπάθησε να «εκμεταλλευτεί τη βία και το χάος».

Να είστε εκεί, θα είναι άγρια!

Διαδηλωτές υπέρ του Τραμπ εισβάλλουν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία στην συγκέντρωση για την αμφισβήτηση της επικύρωσης των αποτελεσμάτων των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2020 από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, στην Ουάσινγκτον, ΗΠΑ, 6 Ιανουαρίου 2021.

«Να είστε εκεί, θα είναι άγρια!», είχε γράψει σε μία ανάρτησή του στο X (πρώην twitter).

Ο Τραμπ δεν θα δικαστεί πριν από την ψηφοφορία του 2024. Ο ίδιος αρνείται ότι διέπραξε αδίκημα και λέει ότι έχει ασυλία από τη δίωξη για τα γεγονότα του 2021.

Επικαλείται πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να διωχθεί για επίσημες πράξεις που έγιναν όταν ήταν πρόεδρος.

Τελικά τρώνε τα κατοικίδια;

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της ο Τραμπ  τοποθετήθηκε επίσης για ψευδείς ισχυρισμούς του ότι οι μετανάστες από την Αϊτή έτρωγαν κατοικίδια στην πόλη Σπρίνγκφιλντ, ισχυριζόμενος ότι «απλώς έλεγε αυτό που του είχε αναφερθεί».

Και οι δύο εκστρατείες έχουν κάνει εντατικές εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης ενόψει της ψηφοφορίας της 5ης Νοεμβρίου, η οποία φέρνει αντιμέτωπο τον Τραμπ με την υποψήφια των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις.

Only in

Πώς θα «απενεργοποιηθεί» η βόμβα του δημογραφικού στην ΕΕ - Τι προτείνει η Morgan Stanley

Δέσμη μέτρων για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό στην ΕΕ προτείνει η Morgan Stanley. Aνάμεσά τους η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότηση ή εναλλακτικά η αύξηση της μετανάστευσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024