Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ – Ισραήλ: Επικοινωνία Μπάιντεν με Νετανιάχου – «Θα συνεργαστούμε για την απελευθέρωση των ομήρων»

ΗΠΑ – Ισραήλ: Επικοινωνία Μπάιντεν με Νετανιάχου – «Θα συνεργαστούμε για την απελευθέρωση των ομήρων»

Οι ΗΠΑ λένε ότι ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ μπορεί να ανοίξει παράθυρο για κατάπαυση πυρός χωρίς ακόμα να μπορούν να εξηγήσουν τον τρόπο - Το Ισραήλ μιλά μόνο για τους ομήρους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σήμερα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Τζο Μπάιντεν δήλωσαν σήμερα ότι θα συνεργαστούν για να προωθήσουν την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας τους, ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τον Νετανιάχου για τον θάνατο του ηγέτη του παλαιστινιακού κινήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Οι δύο ηγέτες θεωρούν επίσης ότι αυτό είναι «μια ευκαιρία για να προωθηθεί η απελευθέρωση των ομήρων» και θα «συνεργαστούν για την επίτευξη αυτού του στόχου», ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του.

ΗΠΑ: Εμπόδιο που βγήκε από τη μέση ο Σινουάρ

Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά στη δυνατότητα κατάπαυσης πυρός, αν και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ δήλωσε ότι ανοίγει ο δρόμος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χωρίς ωστόσο να εξηγεί τον τρόπο.

Ειδικότερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο Γιαχία Σινουάρ ήταν το βασικό εμπόδιο στις συνομιλίες και τώρα που αυτό το «εμπόδιο» πλέον δεν υπάρχει θα μπορούσε να υπάρξει ένας άλλος δρόμος.

Πέρα από την επιμονή των ΗΠΑ να ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα για την εκεχειρία ήταν η Χαμάς, ενώ είναι γνωστό ότι το Ισραήλ έθεσε ξανά νέους όρους στην αμερικανική πρόταση που δυναμίτισαν τις διαπραγματεύσεις, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η νέα ηγεσία της οργάνωσης θα είναι πιο υποχωρητική.

Πολεμικό μήνυμα από το Ισραήλ

Επιπλέον το πρώτο μήνυμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν αρκετά σαφές ως προς τις επιδιώξεις του Ισραήλ. Ο πόλεμος θα συνεχιστεί όχι μόνο στη Γάζα αλλά και σε όλη τη Μέση Ανατολή, είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός που εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά αμετακίνητος.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι πιθανό ο Νετανιάχου μετά από πίεση να παρουσιάσει μια κατάπαυση πυρός ως νίκη καθώς σκότωσε όλους τους ηγέτες της Χαμάς.

Ωστόσο το τι θα γίνει με τη μεταπολεμική Γάζα παραμένει ανοιχτό και εν πολλοίς άγνωστο ακόμα και ως στρατηγική των ΗΠΑ και του Ισραήλ που δεν έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν μία εναλλακτική στην καταστροφή και την αιματοχυσία.

«Ο θάνατος του Σινουάρ είναι απίθανο να τερματίσει την κυριαρχία της Χαμάς στη Γάζα», δήλωσε στο NBC News ο Frank Lowenstein, πρώην ειδικός απεσταλμένος για τις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις υπό την κυβέρνηση Ομπάμα.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Χαμάς διαθέτει δεκάδες χιλιάδες μαχητές και είναι πιθανό να υπήρχε σχέδιο διαδοχής του Σινουάρ πριν σκοτωθεί, δήλωσε ο Lowenstein. Η δολοφονία του πρώην ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από το Ισραήλ έδειξε ότι αυτές οι ομάδες «επιβιώνουν από τον θάνατο των ηγετών τους».

«Η αντίσταση δεν θα πάει πουθενά»

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Mohamad Elmasry, από το Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, λέει ότι ο κύκλος της βίας είναι πιθανό να συνεχιστεί εάν δεν αντιμετωπιστούν τα θεμελιώδη αίτια του συνεχιζόμενου πολέμου.

«Γνωρίζουμε ότι η βία γεννά περισσότερη βία. Αυτή η γενοκτονία θα γεννήσει ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα αντίστασης – αυτά είναι απλά βασικά γεγονότα», δήλωσε ο Elmasry στο Al Jazeera.

Ενώ έχει επίσης υποστεί απώλειες, η Χαμάς κατάφερε να στρατολογήσει χιλιάδες νέα μέλη από την έναρξη του πολέμου, δήλωσε ο Elmastry, επικαλούμενος τις υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Έτσι, η αντίσταση δεν πρόκειται να πάει πουθενά σύντομα, αν δεν αντιμετωπιστούν οι βασικές αιτίες αυτής της σύγκρουσης, και οι βασικές αιτίες είναι γνωστές», είπε. «Είναι η ισραηλινή παράνομη κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, το σύστημα απαρτχάιντ που έχει δημιουργήσει το Ισραήλ, η πολιορκία της Γάζας και οι συνεχιζόμενες αδικίες».

Μόλις αντιμετωπιστούν αυτά, πρόσθεσε ο Elmasry, μπορεί να υπάρξει ειρηνική λύση – «αλλά μέχρι τότε, θα υπάρχει αντίσταση».

Only in

ΣΥΡΙΖΑ: Η Πολιτική Γραμματεία καταδικάζει την πλατφόρμα Κασσελάκη και τα έκτροπα στην Κ.Ε.

Ποια μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το σκέλος της πολιτικής καταδίκης Κασσελάκη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024