Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η χώρα του θα πρέπει να είναι σε θέση να ξεκινήσουν συνομιλίες με τη Ρωσία από θέση ισχύος, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε προσθέτοντας ότι η δυτική στρατιωτική συμμαχία διατηρεί την πλήρη υποστήριξή της προς το Κίεβο.

Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία στον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία

«Είμαστε προσηλωμένοι, εν ανάγκη μακροπρόθεσμα. Προφανώς θέλουμε να είμαστε σε μία θέση από την οποία η Ουκρανία, από θέση ισχύος, θα μπορεί να ξεκινήσει συνομιλίες με την Ρωσία, αλλά μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή, (σ.σ. ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι) μπορεί να υπολογίζει στην συνεχή στήριξή μας», είπε ο Μαρκ Ρούτε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Να ασκηθεί πίεση προς τη Ρωσία»

Το ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσει την υποστήριξή του προς την Ουκρανία τους επόμενους μήνες για να ασκηθεί πίεση προς τη Ρωσία και να διασφαλισθεί ότι η Ουκρανία μπορεί να επικρατήσει στον πόλεμο, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζον Χίλι.

«Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ενισχύσουμε την υποστήριξη προς την Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες και μήνες για να ασκηθεί πίεση στην Ρωσία και να διασφαλισθεί ότι η Ουκρανία μπορεί να επικρατήσει, διότι η άμυνα της Ευρώπης αρχίζει από την Ουκρανία», δήλωσε ο Τζον Χίλι πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Το οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό τους για όσο χρειασθεί», είπε.

Η Εσθονία ελπίζει να δει δραστηριοποίηση και τα επόμενα βήματα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε από τις Βρυξέλλες στους δημοσιογράφους ο εσθονός υπουργός Αμυνας Χάνο Πεβκούρ.

«Η Εσθονία έλεγε πάντα ότι η μόνη πραγματική εγγύηση ασφαλείας για την Ουκρανία είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Χάνο Πεβκούρ πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Αμυνας των χωρών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Η Λετονία υποστηρίζει το σχέδιο νίκης που προωθεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λετονός υπουργός Άμυνας Άντρις Σπρουντς, προσθέτοντας ότι η εναέρια επιτήρηση του ΝΑΤΟ επάνω από τις χώρες της Βαλτικής πρέπει να αναβαθμισθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ