Με ικανοποίηση υποδέχτηκε την είδηση θανάτου του Γιαχία Σινουάρ ο Λευκός Οίκος, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να λέει ότι πρόκειται για μία όμορφη μέρα όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά και για τις ΗΠΑ και για τον κόσμο ολόκληρο.

Στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας αναφέρεται ότι ο «τρομοκράτης» Σινουάρ ήταν υπεύθυνος για τις «δολοφονίες, απαγωγές και βιασμούς» Ισραηλινών αλλά και Αμερικανών και ο θάνατός του είναι «απόδειξη ότι κανένας τρομοκράτης δεν μπορεί να κρύβεται για πάντα».

Ακόμα αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται από την αρχή του πολέμου με το Ισραήλ προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι ηγέτες της Χαμάς.

«Με τη βοήθεια των πληροφοριών μας, οι IDF καταδίωξαν αμείλικτα τους ηγέτες της Χαμάς, βγάζοντάς τους από τις κρυψώνες τους και αναγκάζοντάς τους να τρέχουν», είπε ο Μπάιντεν.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον αρχηγό του επιτελείου των IDF ο στρατός δεν γνώριζε την τοποθεσία που σκοτώθηκε ο Σινουάρ, αλλά αντιλήφθηκε εκ των υστέρων ότι ένας από τους μαχητές που σκοτώθηκαν ήταν ο ηγέτης της Χαμάς.

Σινουάρ όπως Οσάμα Μπιν Λάντεν

Συνέκρινε ακόμα τον θάνατο του Σινουάρ με τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011.

«Η Χαμάς δεν είναι πλέον ικανή να πραγματοποιήσει μια νέα 7η Οκτωβρίου», είπε ο Μπάιντεν κάνοντας λόγο για ένα παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι και να υπάρξει κατάπαυση πυρός.

«Σύντομα θα μιλήσω με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου και άλλους Ισραηλινούς ηγέτες για να τους συγχαρώ, να συζητήσουμε την πορεία για την επιστροφή των ομήρων στις οικογένειές τους και για τον τερματισμό αυτού του πολέμου μια για πάντα, ο οποίος έχει προκαλέσει τόσες καταστροφές σε αθώους ανθρώπους».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Κάμαλα Χάρις προχώρησε σε δηλώσεις στα ΜΜΕ αναφέροντας σε μεγάλο βαθμό ακριβώς τις ίδιες φράσεις με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια πρόεδρος έκανε επίσης λόγο για ευκαιρία ώστε να τελειώσει ο πόλεμος.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέκλεισε νωρίτερα αυτό το ενδεχόμενο σε τηλεοπτικό του μήνυμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί.