Μπένι Στάινμετζ: Από το εμπόριο διαμαντιών στις δικαστικές διαμάχες και στις συλλήψεις
Στο ελληνικό αεροδρόμιο ο Ισραηλινός μεγιστάνας Μπένι Στάινμετζ είχε συλληφθεί κι άλλη φορά με βάση διεθνές ένταλμα
Η σύλληψη του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Μπένι Στάινμετζ την περασμένη Κυριακή στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν ήταν κάτι που συνέβαινε για πρώτη φορά.
Η πρόσφατη σύλληψη του Στάινμετζ στην Αθήνα αφορά στην υπόθεση των «βασιλικών κτημάτων» της Ρουμανίας
Στο ελληνικό αεροδρόμιο είχε συλληφθεί κι άλλη φορά με βάση διεθνές ένταλμα σύλληψης. Βέβαια, ο Μπένι Στάινμετζ αφέθηκε ελεύθερος. Άλλωστε, η ελληνική δικαιοσύνη έχει αποφασίσει αρνητικά στο αίτημα έκδοσης στη Ρουμανία.
Η πρόσφατη σύλληψη αφορά στην υπόθεση των «βασιλικών κτημάτων» της Ρουμανίας ή «Ferma Băneasa» για την οποία ο ισραηλινός επιχειρηματίας έχει καταδικαστεί το 2020 απο τα εκεί δικαστήρια σε ποινή φυλάκισης 5 ετών για διαφθορά.
Οι κατηγορίες στην υπόθεση αυτή αφορούν αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ 2006 – 2013 με διάφορες μορφές συμμετοχής, με σκοπό την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων ιδιαίτερης αξίας, μεταξύ των οποίων το δάσος Snagov και το βασιλικό αγρόκτημα Băneasa, τα οποία ο «πρίγκιπας» Παύλος, απόγονος των τελευταίων βασιλέων της Ρουμανίας, διεκδικούσε χωρίς δικαίωμα και με τη «βοήθεια» του Στάινμετζ.
Η διαδρομή
Ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος μέσω της ενασχόλησής του με τα διαμάντια και ευρύτερα το εμπόριο πολύτιμων λίθων, ένεκα της οικογενειακής παράδοσης, έχτισε μια μεγάλη περιουσία αλλά και έναν μύθο: Ο Μπένι Στάινμετζ, 68 ετών, το 2013 κατείχε – σύμφωνα με το Bloomberg – την περίοπτη θέση του πλουσιότερου ανθρώπου στη χώρα του, το Ισραήλ, με περιουσία 8 δισ. δολαρίων.
Ωστόσο, σκιές στον μύθο του δισεκατομμυριούχου άρχισαν να ρίχνουν οι δικαστικές περιπέτειες του Μπένι Στάινμετζ σε διάφορες χώρες. Από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως την Ελβετία και τη Ρουμανία.
Η ταραχώδης διαδρομή του άλλοτε «βασιλιά» (;) των διαμαντιών άρχισε στο Βέλγιο στη δεκαετία του 1970 με όχημα των επιχειρηματικών του φιλοδοξιών την Benny Steinmetz Group Resources (BSGR).
Απο το Ισραήλ αρχίζει να αναζητά ευκαιρίες στην πλούσια από πολύτιμους λίθους γειτονική ήπειρο, την Αφρική. Οι Αγκόλα , η Νότιος Αφρική και η Μποτσουάνα γίνονται οι χώρες όπου αναπτύσσει δραστηριότητα και μάλιστα σε συνθήκες πολιτικών αναταραχών και εμφυλίων συρράξεων που «ευνοούν» δύσκολες και – ενίοτε – αδιαφανείς συναλλαγές.
Ακολουθούν η Γουινέα , η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε όπου ο δαιμόνιος Ισραηλινός επιχειρηματίας αναμετρήθηκε ακόμα και με κολοσσούς της μεταλλευτικής βιομηχανίας όπως την αυστραλέζικη Rio Tinto.
Η υπόθεση της Γουινέας
Ένα «πολύτιμο» ορυχείο στη Γουινέα με σημαντικά κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του Μπένι Στάινμετζ στην αρχή της τρίτης χιλιετίας…
Όμως, τα δικαιώματα εξόρυξης σε ολόκληρη την οροσειρά Σιμαντού είχε από το 1997 η βρετανο-αυστραλιανή μεταλλευτική Rio Tinto. Το 50% αυτών ακυρώθηκαν και μεταβιβάστηκαν στη BSGR του Ισραηλινου μεγιστάνα, μετά από συμφωνίες του Στάινμετζ με τον βαριά άρρωστο πρόεδρο της Γουινέας, Λανσάνα Κόντε, και τη μεσολάβηση παραγόντων όπως η Μαμαντί Τουρέ, τέταρτη σύζυγος του προέδρου.
Ο Κόντε απεβίωσε το 2008 και στην εξουσία ήρθαν στρατιωτικοί με τους οποιους ανέπτυξε αμέσως σχέσεις ο Ισραηλινός επιχειρηματιας. Με τον τρόπο αυτόν και αφού είχε αποκτήσει δικαιώματα , πούλησε το 50% στην επίσης μεταλλευτική Vale SA από τη Βραζιλία αντί 2,5 δισ. δολαρίων.
Ωστόσο, η Vale κατηγόρησε την BSGR ότι με δόλιο τρόπο την παρέσυρε να αγοράσει μερίδιο 51% σε κοινοπραξία για την ανάπτυξη του ορυχείου, μια παραχώρηση που αργότερα ανακλήθηκε από την κυβέρνηση της Γουινέας με την κατηγορία ότι τα δικαιώματα αποκτήθηκαν με παράνομα μέσα. Αυτή η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια μετά από αγωγές που κατέθεσε η βραζιλιάνικη εταιρεία, ενώ είχαν προηγηθεί και έρευνες των αμερικανικών αλλα και των αρχών στη Βρετανία και την Ελβετία.
Τον Ιανουάριο του 2021 ο Στάινμετζ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών, η οποία μετατράπηκε και μειώθηκε στη συνέχεια το 2023.
Η BSGR ανέπτυξε πολυσχιδή δραστηριότητα μεταξύ άλλων στο real estate και τις επενδύσεις και σε διάφορες χώρες. Παρ’ όλα αυτά η τεράστια περιουσία του Ισραηλινού κροίσου έχει μειωθεί σημαντικά και εκείνος έχει επιστρέψει στο Ισραήλ όπου ζει με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά του.
Πηγή: ΟΤ
- Πώς η εκλογή Τραμπ φέρνει «καταιγίδα» εκδόσεων ομολόγων
- Ύπνος: Τι είναι ο κανόνας «10-3-2-1-0» που τον κάνει καλύτερο;
- Γκραντ: «Μέτριο παιχνίδι για μένα, με εμπιστεύτηκε ο κόουτς και στο τέλος τα κατάφερα»
- Αργεντινή: Αποχωρεί από τη Συμφωνία του Παρισιού λόγω Μιλέι;
- Κακοκαιρία Alexandros: Καταιγίδες, χαλάζι και κεραυνοί – Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο
- Το «μυθικό» δίδυμο Ντέιβις-ΛεΜπρόν οδήγησε τους Λέικερς στη νίκη επί των Σπερς (120-115, vid)