Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Ακτινίδιο: «Πρεμιέρα» για την ποικιλία Hayward

Ακτινίδιο: «Πρεμιέρα» για την ποικιλία Hayward

Από τις 15 έως 18 Οκτωβρίου, διακινήθηκαν περίπου 3.000 τόνοι ακτινίδια, ποικιλίας Hayward

Ξεκίνησε και επίσημα η εμπορική σεζόν για το ελληνικό ακτινίδιο, της κύριας ποικιλίας Hayward, η συγκομιδή της οποίας άρχισε στις 15 Οκτωβρίου, εφόσον πληρούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που απαιτούνται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Επιχειρήσεων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas,  το τελευταίο τετραήμερο, από 15 έως 18 Οκτωβρίου, διακινήθηκαν περίπου 3.000 τόνοι ακτινίδιο, ποικιλίας Hayward. Ταυτόχρονα, από την 1η Σεπτεμβρίου έως και τις 18/10/2024  η εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, εκτιμάται ότι αφορούσαν περίπου 12.000 τόνους έναντι 10.000 τόνων, την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι εξαγωγείς αναμένουν την ανακοίνωση για επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων σε βάρος των παραβατών, που εξακριβώθηκαν ότι είχαν διακινήσει τις προηγούμενες εβδομάδες ακτινίδια, που δεν τηρούσαν τις  απαραίτητες προδιαγραφές

«Η παραγωγή της κύριας ποικιλίας Hayward είναι έτοιμη τη νέα εμπορική περίοδο 2024/25 για τη συγκομιδή και τη διαλογή και συσκευασίας από 15/10/24, έχοντας υποστεί τις καλλιεργητικές φροντίδες τους όλο το χρόνο, με αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων (καύσωνα, ξηρασία κ.ά) , το υψηλό καλλιεργητικό κόστος και με προβλήματα εξεύρεσης των απαιτούμενων εργατών γης», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αυξημένα στοιχεία κόστους είναι δύσκολο να ενσωματωθούν στις τιμές πώλησης-εξαγωγής για τις εταιρείες, που παράγουν και συσκευάζουν-εξάγουν ακτινίδια και αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος. «Χρειάζεται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους τόσο του κόστους παραγωγής όσο και των υλικών συσκευασίας και κυρίως της απαιτούμενης ενέργειας για την αποθήκευσή τους», προσθέτει.

Εν αναμονή κυρώσεων

Την ίδια στιγμή, όπως τονίζουν οι εξαγωγείς, αναμένεται η ανακοίνωση της επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων σε βάρος των παραβατών, που εξακριβώθηκαν ότι είχαν διακινήσει τις προηγούμενες εβδομάδες προϊόντα που δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές της σχετικής ΚΥΑ καθώς επίσης δεν είχαν αναγγελθεί στο ΜΕΝΟ.

«Διαπιστώθηκαν παρατυπίες και παράπονα, που είδαν και άκουσαν Έλληνες επισκέπτες-εκθέτες στην Fruit Attraction, συνοδευόμενοι από τον Εμπορικό Ακόλουθο της χώρας μας, στη λαχαναγορά της Μαδρίτης, όπου και βρέθηκε κάποια χαρτοκιβώτια με ακτινίδια ποικιλίας Τσεχελίδης, χωρίς καμία επωνυμία και κωδικό GR, τακτική που δυσφήμισαν το προϊόν», επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης.

Ο Incofruit Hellas, για ακόμη μια φορά εφιστά την προσοχή και ευθύνη των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων, για την αποφυγή των φαινομένων διακίνησης από «Έλληνες, Ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων ακτινιδίων (κατευθείαν από τον αγρό) κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και την τρέχουσα εμπορική περίοδο (χωρίς να πληρούν ακόμη τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix η μέσης περιεκτικότητας ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία).

Ακόμη, επισημαίνει ότι η εξαγωγή ακτινιδίων Hayward, χωρίς την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διμερείς φυτουγειονομικές συμφωνίες της Ελλάδας με τρίτες χώρες (χωρίς πραγματοποίηση Cold treatment 14 ημερών π.χ Ινδία) ή ακόμη και για «βιομηχανική χρήση», εγκυμονεί κίνδυνους να διατεθούν ακατάλληλα, προς νωπή κατανάλωση προϊόντα, που υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας αλλά και να μείνει αδιάθετο μέρος της παραγωγής, καθώς θα έχει πληγεί η φήμη του.

Only in

Απίστευτο: Ο Ποκουσέφσκι έχει περισσότερες τάπες από πόντους στην Euroleague (vid)

Το απίστευτο στατιστικό του Αλεξέι Ποκουσέφσκι στην Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024