ΑΑΔΕ: Πώς γλίτωσε τα πρόστιμα φορολογούμενος με καταθέσεις 75.000 ευρώ που δεν δικαιολογούνταν
Ο φορολογούμενος επικαλέστηκε ανάλωση κεφαλαίου από εισοδήματα παλαιότερων ετών και δικαιώθηκε από την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα - Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
- Χειμώνιασε για τα καλά: Βροχές και χιόνια στα ορεινά, πτώση της θερμοκρασίας
Φορολογούμενος γλίτωσε φόρους και πρόστιμα από την ΑΑΔΕ με τον ισχυρισμό ότι είχε απόθεμα μετρητών ύψους 337.000 ευρώ, τα οποία κρατούσε εκτός τραπεζικού συστήματος.
Ουσιαστικά, του αναγνωρίστηκαν από την Εφορία μετρητά από το… στρώμα, καθώς επικαλέστηκε εισοδήματα παλαιότερων ετών για να αποφύγει τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης μέσω των έμμεσων τεχνικών ελέγχου.
Σε αυτές τις περιπτώσεις από την ΑΑΔΕ βγαίνει μία εντολή ελέγχου και ελέγχεσαι για το κατά πόσο έχεις τα χρήματά σου δηλωμένα ή όχι. Στον συγκεκριμένο φορολογούμενο έγινε έλεγχος και διαπιστώθηκε ότι είχε μικροδιαφορές με βάση τα βιβλία του και στη συνέχεια ανοίχτηκαν οι λογαριασμοί του.
Εκεί διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν κάποια μετρητά τα οποία κατέθετε, ήταν ανώνυμες καταθέσεις. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ήταν εκείνος που κατέθετε τα χρήματα, τα οποία είχε στο συρτάρι του και όχι στην τράπεζα.
Οι φορολογούμενοι επιτρέπεται να έχουν μετρητά εκτός τραπέζης εάν πληρούν κάποιες προϋποθέσεις
Στο σπίτι σου, σε θυρίδα, στο στρώμα κ.λπ. επιτρέπεται να έχεις μετρητά εάν πληροίς κάποιες προϋποθέσεις. Δηλαδή, αθροίζεις τις δηλώσεις σου, τα φορολογητέα εισοδήματά σου και αφαιρείς το τεκμαρτό ή τις πραγματικές δαπάνες (δηλαδή τις συναλλαγές που έχεις κάνει μέσω κάρτας, είναι οι αποδείξεις για το αφορολόγητο που δηλώνονται στο 049). Από αυτό σου βγαίνει το «κέδρος σου», από το οποίο αφαιρείς το ποσό που έχεις στον λογαριασμό σου και τη διαφορά την έχεις σαν μετρητά.
Σε αυτή τη βάση η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) έκρινε ότι είναι δικαιολογημένα τα 337.000 ευρώ, παρ’ ότι δεν είχε γίνει δεκτό στον πρώτο έλεγχο, δεδομένου ότι το όριο των 500 ευρώ ισχύει από το 2016 ενώ και οι δωρεές έως τότε δεν γίνονταν μέσω τραπέζης.
Σημειώνεται ότι αν πληρούνται οι προϋποθέσεις και έχεις αυτά τα χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος, δεν χρειάζεται να τα δηλώσεις.
Πώς κατάφερε να γλιτώσει το πρόστιμο
Ο φορολογούμενος ισχυρίστηκε ότι έχει απόθεμα μετρητών 337.000 ευρώ, τα οποία κρατούσε εκτός τραπεζικού συστήματος για να αποφύγει τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης.
Το 2018 και 2019, το Ελεγκτικό Κέντρο (ΕΛΚΕ) ύστερα από έλεγχο τού προσδιόρισε μικρές διαφορές βάσει αυτών που είχε δηλώσει. Μετά το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών βρέθηκαν περίπου 75.000 ευρώ καταθέσεις που δεν τις δικαιολογούσε.
Τότε ο φορολογούμενος επικαλέστηκε ανάλωση κεφαλαίου από εισοδήματα προηγούμενων ετών, ύψους 337.000 ευρώ, την οποία δεν δέχτηκε το ΕΛΚΕ. Τότε ο φορολογούμενος προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) και τον δικαίωσε ακολουθώντας το γράμμα του νόμου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις