Η φράση «τηλεοπτική στιγμή» χρησιμοποιείται συχνά, αλλά για τους τηλεθεατές που δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν τη ζωή τους να αντανακλάται στην οθόνη, το «Mr Loverman» ήταν κάτι περισσότερο από αυτό.

Το δράμα οκτώ επεισοδίων, βασισμένο στο μυθιστόρημα της Μπερναρντίν Εβαρίστο, θέτει στο επίκεντρό τη σπάνια απεικόνιση μιας ερωτικής σχέσης μεταξύ δύο ηλικιωμένων μαύρων ανδρών.

Ο κύριος χαρακτήρας του Mr.Loverman, ο γεννημένος στην Αντιγκουάνα Barrington «Barry» Walker, τον οποίο υποδύεται ο Lennie James, είναι πατέρας, παππούς και στυλοβάτης της κοινότητάς του, παντρεμένος εδώ και πενήντα χρόνια με την Carmel (Sharon D Clarke).

Όμως ο πραγματικός έρωτας της ζωής του είναι ο καλύτερός του φίλος, ο Morris (Ariyon Bakare) – και το μυστικό τους που κρατάει δεκαετίες, θα έχει συνέπειες για τους ίδιους, τις γυναίκες στη ζωή τους και τα παιδιά τους.

«Ήταν ένα καταπληκτικό δράμα»

Για τον Marc Thompson, 55 ετών, τον μαύρο ΛΟΑΤ+ ακτιβιστή που είναι επικεφαλής του προγράμματος πρόληψης για τον HIV στο Λονδίνο, η θέαση του Mr Loverman – που προβλήθηκε αυτή την εβδομάδα στο iPlayer και το BBC One – ήταν «όμορφη» και «γλυκόπικρη».

«Υπάρχουν ακόμα νέα μαύρα γκέι άτομα που εξακολουθούν να κρύβουν την σεξουαλικότητα τους εξαιτίας των χωρών καταγωγής τους, εξαιτίας της πίστης, εξαιτίας της οικογενειακής πίεσης, αυτό θα υπάρχει πάντα και δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τις κοινότητες των μαύρων»

«Είχα χαμηλές προσδοκίες. Πολύ συχνά βλέπουμε ότι η αναπαράσταση της ζωής των μαύρων όπως και της ζωής των μαύρων γκέι ατόμων δεν γίνεται με ορθό τρόπο. Όλες οι προσδοκίες μου ξεπεράστηκαν», δήλωσε ο Thompson. «Ήταν ένα καταπληκτικό δράμα».

Ο Thompson έκανε coming out το 1985 και λέει ότι παρακολουθούσε την πορεία της μαύρης ΛΟΑΤ+ κοινότητας από ένα «χωριό όπου όλοι γνώριζαν ο ένας τον άλλον» σε μια «πόλη με πολλούς διαφορετικούς δήμους».

«Υπάρχουν στιγμές σε αυτό [το δράμα], ιδιαίτερα οι αναδρομές στη δεκαετία του 1980 και του 1990, όπου πραγματικά με επηρέασαν, επειδή γνώριζα αυτούς τους ηλικιωμένους άνδρες. Εύχομαι να ζούσαν για να δουν τις ιστορίες τους να προβάλλονται».

Οι μαύρες queer ιστορίες

Ωστόσο οι ιστορίες τους, είχαν αποκλειστεί για πολύ καιρό, δήλωσε ο σκηνοθέτης Topher Campbell, επιμελητής της έκθεσης Making a rukus! Black Queer Histories Through Love and Resistance, που διεξάγεται στο Somerset House στο Λονδίνο.

«Υπάρχουν ιστορίες που θα θέλαμε να πούμε ως μαύροι, Βρετανοί, queer άνθρωποι που παραγκωνίζονται – αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει το 2024», δήλωσε ο Campbell. «Η βιομηχανία πρέπει να αρχίσει να πιστεύει στα έμπειρα, εγχώρια ταλέντα. Συνεχώς, οι μαύρες queer ιστορίες λέγονται από κάποιον άλλο».

Η εξουσία στη βιομηχανία

Πέρυσι, το Creative Diversity Network, το οποίο έχει ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα στη ραδιοτηλεοπτική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου να αυξήσει την ποικιλομορφία και στα μέλη του οποίου περιλαμβάνονται το BBC, το ITV και ο Sky, δημοσίευσε μια έκθεση που ανέλυσε στοιχεία έξι ετών σχετικά με την εκπροσώπηση στον κλάδο.

Διαπίστωσε ότι το 2021-22, ενώ ο αριθμός των σκηνοθετών που προσδιορίζονται ως μαύροι, Ασιάτες και εθνοτικές μειονότητες (13,4%) ήταν στα ίδια επίπεδα με τις στατιστικές του Ηνωμένου Βασιλείου για το σύνολο του εργατικού δυναμικού μαύρων, Ασιατών και εθνοτικών μειονοτήτων, η «συνεισφορά των εν λόγω σκηνοθετών παραμένει σχετικά χαμηλή: κάτω από 10% σε κάθε ένα από τα τελευταία έξι χρόνια».

Mr Loverman

Δημιουργοί όπως ο Campbell λένε ότι οι μαύροι, γκέι άνθρωποι «γλιστρούν ανάμεσα στις ρωγμές», ως μειονότητα μέσα στη μειονότητα.

«Η εξουσία στη βιομηχανία – για την ανάθεση, την παραγωγή και τη δημιουργία – εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια λίγων, οπότε τίποτα δεν αλλάζει πραγματικά», δήλωσε ο Campbell.

Για τον Thompson, ο Mr Loverman υπογραμμίζει τι πρέπει να αλλάξει στην κοινωνία όσον αφορά την αποδοχή και την αυτοαποδοχή.

«Υπάρχουν ακόμα νέα μαύρα γκέι άτομα που εξακολουθούν να κρύβουν την σεξουαλικότητα τους εξαιτίας των χωρών καταγωγής τους, εξαιτίας της πίστης, εξαιτίας της οικογενειακής πίεσης, αυτό θα υπάρχει πάντα και δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τις κοινότητες των μαύρων», είπε.

*Με πληροφορίες από: Guardian