Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Mastercard: Athens Innovation Forum 2024 – Οδηγούμε μαζί την καινοτομία του μέλλοντος

Mastercard: Athens Innovation Forum 2024 – Οδηγούμε μαζί την καινοτομία του μέλλοντος

Αποστολή μας είναι η ενδυνάμωση και διασύνδεση της παγκόσμιας ψηφιακής οικονομίας, χωρίς αποκλεισμούς, προς όφελος όλων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το ετήσιο Athens Innovation Forum 2024 της Mastercard, με τίτλο “Innovating the Future Together”, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει εμπνευστικές ομιλίες και συζητήσεις, όπου κορυφαίοι θεσμικοί εκπρόσωποι, διακεκριμένα στελέχη της τραπεζικής και της τεχνολογίας, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της Mastercard, παρουσίασαν και αντάλλαξαν απόψεις για τις καινοτόμες εξελίξεις και τα καίρια ζητήματα που διαμορφώνουν το μέλλον των πληρωμών και της τεχνολογίας.

Το φετινό Forum ανέδειξε τη δυναμική αλλαγή που συντελείται στο οικοσύστημα των πληρωμών, εστιάζοντας στις πιο πρόσφατες καινοτομίες στην τραπεζική και την ψηφιακή οικονομία. Ανάμεσα στα κεντρικά θέματα ήταν η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η επανάσταση του ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς και οι τεχνολογίες που αναβαθμίζουν την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των πληρωμών. Η βιωσιμότητα και η αειφορία είχαν επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο, με τις τεχνολογικές εξελίξεις να δείχνουν τον δρόμο προς ένα πιο «πράσινο» μέλλον για τις πληρωμές.

Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μέσα από το σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις της τρέχουσας χρονιάς στο πεδίο της οικονομίας και του χρηματοοικονομικού τομέα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης για την εξάπλωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική για την περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών, μεταξύ άλλων ενεργειών για την ενδυνάμωση του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού συστήματος. «Η διεύρυνση των πληρωμών μέσω κάρτας αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την οικονομία μας, λειτουργώντας ως ένα κρίσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση παθογενειών της οικονομίας, όπως η φοροδιαφυγή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

(από αριστερά προς δεξιά): Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Παναγιώτης Πολύδωρος, Country Manager στη Mastercard για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα

Τη σκυτάλη πήρε ο Παναγιώτης Πολύδωρος, Country Manager στη Mastercard για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα ο οποίος έδωσε τον τόνο της εκδήλωσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της καινοτομίας για την περαιτέρω εξέλιξη του οικοσυστήματος των πληρωμών και του τραπεζικού τομέα. Ξεκινώντας με μια αναδρομή στις έως τώρα σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο των συναλλαγών, ο κ. Πολύδωρος επικεντρώθηκε στη συνέχεια στους στόχους για το 2025, μεταξύ των οποίων σημείωσε τη διείσδυση στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και την περαιτέρω αναβάθμιση της εμπειρίας χρήστη και της ασφάλειας στο περιβάλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σε ό,τι αφορά στον τραπεζικό τομέα, το παρών έδωσαν κορυφαία στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας όπως ο κ. Ιάκωβος Γιαννακλής Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Retail & Digital της Eurobank, ο κ. Βασίλης Κουτεντάκης, Επικεφαλής Retail Banking στην Τράπεζα Πειραιώς, Στέφανος Ν. Μυτιληναίος, Chief Operating Officer στην Alpha Bank και ο κ. Ερνέστος Παναγιώτου, Γενικός Διευθυντής και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Μετασχηματισμού, Στρατηγικής & Διεθνούς Δραστηριότητας στην Εθνική Τράπεζα. Το πάνελ αυτό συντόνισε ο κ. Παναγιώτης Πολύδωρος και η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τις προκλήσεις και τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα, με έμφαση στο κόστος των τραπεζικών υπηρεσιών και το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο γύρο από τις μικρο-συναλλαγές. Συζητήθηκε, επίσης, η ταχεία εξέλιξη του οικοσυστήματος πληρωμών με πρωτοβουλίες όπως το ψηφιακό ευρώ και η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης.

Στη σκηνή βρέθηκε επίσης η Natalia Lechmanova, Chief Economist της Mastercard. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Natalia ανέλυσε την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη που έχει καταγραφεί μετά την πανδημία. Παράλληλα, μοιράστηκε εντυπωσιακά δεδομένα για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα, την Κύπρο, και τη Μάλτα καθώς και για τις καταναλωτικές συνήθειες στις παραπάνω αγορές.

Την ενότητα του Forum που ήταν αφιερωμένη στη βιώσιμη τεχνολογία άνοιξε με την ομιλία του Peter Bakenecker, Division President, Central Europe της Mastercard. Η ομιλία του εστίασε στη σημασία του οικονομικού εγγραμματισμού στην καθημερινότητα, ενώ στο fireside chat που ακολούθησε με τη συμμετοχή του Philip List, Managing Director της Erste Social Finance Holding, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημασία της οικονομικής εκπαίδευσης, αναλύοντας το παράδειγμα του προγράμματος Financial Life Park για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής γνώσης.

Στη συνέχεια, ο Robrecht Vandormael, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Payments Europe, μοιράστηκε με το κοινό τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής έρευνας True Value. Η ομιλία του επικεντρώθηκε στην ραγδαία εξέλιξη του τοπίου των πληρωμών στην Ελλάδα και πως αυτή απορρέει από τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των εμπόρων και των καταναλωτών.

Την πρωτοβουλία του Cashless Foundation έφερε στο επίκεντρο με την ομιλία της η Joana Sánchez Klosinska, Vice President, Public Policy της Mastercard. Μέσα από το επιτυχημένο παράδειγμα της Πολωνίας, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι τοπικές επιχειρήσεις σχετικά με την αποδοχή ψηφιακών πληρωμών. Μέσα από την ομιλία της ανέδειξε τους τρόπους με τους οποίους η πρωτοβουλία του Cashless Foundation έφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα στα ποσοστά των ψηφιακών πληρωμών σε μόλις πέντε χρόνια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την ενότητα της βιωσιμότητας του φετινού Forum, έκλεισε με την ομιλία του ο Dr. Bertrand Piccard, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Solar Impulse Foundation. Ο Dr. Piccard μοιράστηκε την προσωπική του ιστορία και ενέπνευσε το κοινό να τολμήσει να σκεφτεί καινοτόμα και να πετύχει αυτό που οι περισσότεροι μπορεί να θεωρούν αδύνατο.

(από αριστερά προς δεξιά): Ιάκωβος Γιαννακλής, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Retail & Digital της Eurobank, Βασίλης Κουτεντάκης, Επικεφαλής Retail Banking στην Τράπεζα Πειραιώς, Στέφανος Ν. Μυτιληναίος, Chief Operating Officer στην Alpha Bank, Ερνέστος Παναγιώτου, Γενικός Διευθυντής και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Μετασχηματισμού, Στρατηγικής & Διεθνούς Δραστηριότητας στην Εθνική Τράπεζα, Παναγιώτης Πολύδωρος, Country Manager στη Mastercard για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα

Η τελευταία ενότητα του Forum, ήταν αφιερωμένη στην καινοτομία και τις εφαρμογές που διαμορφώνουν το σύγχρονο περιβάλλον της τραπεζικής και των συναλλαγών. Το κοινό υποδέχθηκε στη σκηνή τον Nima Sepasy, Senior Vice President, Innovation, Product & Engineering της Mastercard, ο οποίος εστίασε στις εξελίξεις και τις τάσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην τραπεζική και το λιανεμπόριο. Σειρά είχε ένα fireside chat αφιερωμένο στην κυβερνοασφάλεια με συμμετέχοντες τον κ. Μιχάλη Μπλέτσα, Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας και του Steve Brown, Vice President, Cyber Security & Resilience, Europe της Mastercard.

Το Athens Innovation Forum 2024 έκλεισε με 3 ιστορίες αφιερωμένες στην καινοτομία του μέλλοντας:

Πρώτοι ανέβηκαν στη σκηνή οι Arne Pache, Senior Vice President, Customer Solutions Center, Central Europe της Mastercard, Patrik Hanzlík, Rollout Key Account Manager, Škoda X και Uli Kiendl, CEO της ryd, οι οποίοι μίλησαν για τις τεχνολογικές λύσεις που προσφέρονται στις in-car πληρωμές.

Ακολούθησαν οι David Klemm, Vice President, Retail & Commerce, Central Europe της Mastercard και Frederica Mouritz, Director, Business Development, Central Europe της Mastercard, οι οποίοι μοιράστηκαν με το κοινό πληροφορίες για το Mastercard Biometric Checkout Program, ένα πρωτοποριακό τεχνολογικό πλαίσιο που έθεσε νέα πρότυπα για τον τρόπο πληρωμής, επιτρέποντας στους κατόχους καρτών να χρησιμοποιούν βιομετρικές μεθόδους ταυτοποίησης, όπως το σκανάρισμα παλάμης, προσώπου ή ίριδας. Την ενότητα ολοκλήρωσε με την ομιλία του ο Mark Perryman, Director, Business Development, UK&I Customer Solutions Center της Mastercard, ο οποίος αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική κρίση παρουσιάζοντας την καινοτόμα λύση Mastercard Send, η οποία ήδη βοηθά στη μείωση της σπατάλης συσκευασιών, συμβάλλοντας σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για το περιβάλλον.

Παναγιώτης Πολύδωρος, Country Manager στη Mastercard για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα

O Παναγιώτης Πολύδωρος, Country Manager της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που το Mastercard Innovation Forum έχει καθιερωθεί ως κορυφαίο σημείο αναφοράς στον κλάδο των πληρωμών και της καινοτομίας στην Ελλάδα. Με φετινό κεντρικό θέμα την καινοτομία και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να διαμορφώσουμε από κοινού το μέλλον της, το Forum ανέδειξε τις πιο σύγχρονες προκλήσεις και ευκαιρίες στο οικοσύστημα των πληρωμών και του τραπεζικού κλάδου. Η Mastercard διαδραματίζει ηγετικό ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις, συμβάλλοντας αποφασιστικά μέσα από το παγκόσμιο οικοσύστημα που έχει αναπτύξει. Η παρουσία κορυφαίων ομιλητών από διάφορους κλάδους προσέφερε νέες προοπτικές, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας για την ανάπτυξη βιώσιμων και ασφαλών λύσεων, διαμορφώνοντας έτσι την οικονομία του μέλλοντος».

Must in

Σοκ προκαλεί διάλογος της Ειρήνης Μουρτζούκου με φίλη της - «Θα σου ανοίξω το κεφάλι»

Νέες λεπτομέρειες έγιναν γνωστές για την Ειρήνη Μουρτζούκου στην υπόθεση στην Αμαλιάδα, καθώς συνομιλία με φίλη της είδε το φως της δημοσιότητας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024