Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Ποια φωτογραφική μηχανή να αγοράσω; Σύντομος οδηγός

Ποια φωτογραφική μηχανή να αγοράσω; Σύντομος οδηγός

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τις φωτογραφικές μηχανές, για να γίνει η φωτογραφία το νέο σας χόμπι.

Οι καλύτερες φωτογραφικές μηχανές είναι απαραίτητο εργαλείο για κάθε ερασιτέχνη ή επαγγελματία φωτογράφο. Μπορούν να οδηγήσουν τις λήψεις σας στο επόμενο επίπεδο, να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις φωτογραφικές σας δεξιότητες και να τελειοποιήσετε την τέχνη σας.

Η επιλογή μιας φωτογραφικής μηχανής περιλαμβάνει πολλές επιλογές. Θα επιλέξετε μια φωτογραφική μηχανή DSLR ή μια mirrorless; Ποιο μέγεθος αισθητήρα είναι το κατάλληλο για εσάς, full-frame, APS-C/crop ή micro four thirds; Είναι σημαντική για εσάς η λήψη βίντεο; Τι θα λέγατε για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας; Χρειάζεστε μια φωτογραφική μηχανή που να αποδίδει καλά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού;

Πριν λοιπόν αποφασίσετε να προχωρήσετε στην αγορά μια μηχανής θα πρέπει να απαντήσετε στα παραπάνω ερωτήματα. Και μετά ακολουθεί το επόμενο ερώτημα: τι να επιλέξετε compact ή mirrorless κάμερα.

Οι περισσότερες mirrorless φωτογραφικές μηχανές έχουν εναλλάξιμους φακούς, μεγαλύτερους αισθητήρες και πιο προηγμένα χαρακτηριστικά από τις καλύτερες compact φωτογραφικές μηχανές. Και, οι περισσότερες compact point-and-shoot έχουν σχεδιαστεί για να χωράνε στην τσέπη σας και έχουν απλούστερη λειτουργία που προορίζεται για γρήγορη και εύκολη λήψη.

Αισθητήρας

Αν προσπαθείτε να αποφασίσετε αν θα πρέπει να επιλέξετε μια compact φωτογραφική μηχανή point-and-shoot ή μια mirrorless, το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσετε είναι ο αισθητήρας.

Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερος είναι ο αισθητήρας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση, τόσο καλύτερη είναι η απόδοση στο φως και τόσο μεγαλύτερο είναι το δυναμικό εύρος. Αυτό σημαίνει ότι θα αποδώσετε εικόνες υψηλότερης ποιότητας με μεγαλύτερους αισθητήρες.

Φακός

Υπάρχει λόγος για τον οποίο οι compact φωτογραφικές μηχανές  ονομάζονται έτσι – επειδή το μόνο που χρειάζεται να κάνετε στην πραγματικότητα είναι να σημαδέψετε και να τραβήξετε. Δεν χρειάζεται να ρυθμίζετε το διάφραγμα ή την ταχύτητα κλείστρου ή να αλλάζετε φακούς.

Οι επιλογές mirrorless τείνουν να είναι φωτογραφικές μηχανές με εναλλάξιμους φακούς.

Οι μηχανές με εναλλάξιμους φακούς είναι πιο ευέλικτες και ουσιαστικά διευρύνουν τη δημιουργική σας εμβέλεια.

Αν θέλετε να τραβήξετε πορτραίτα για παράδειγμα, μπορείτε να αποκτήσετε έναν συμβατό φακό 50mm ή 85mm με μεγάλο διάφραγμα. Αν είστε περισσότερο φωτογράφος άγριας φύσης, μπορείτε να επενδύσετε σε έναν τηλεφακό 200-500mm. Αν σας αρέσει να τραβάτε φωτογραφίες τοπίων, μπορεί να θέλετε έναν ευρυγώνιο φακό με ποικιλία ρυθμίσεων διαφράγματος.

Μέγεθος, σχεδιασμός και χειρισμός

Το μοναδικό πλεονέκτημα που έχουν οι compact φωτογραφικές μηχανές έναντι των mirrorless φωτογραφικών μηχανών είναι το μικρό τους μέγεθος. Οι mirrorless φωτογραφικές μηχανές έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι πιο κομψές, ελαφρύτερες και πιο φορητές από τις DSLR και τις παραδοσιακές μηχανές.

Οι compact φωτογραφικές μηχανές είναι συχνά μεγέθους τσέπης και διαθέτουν ενσωματωμένο αναδιπλούμενο φακό.

Επίσης, ανάλογα με το μέγεθος των χεριών σας, μπορεί να αισθάνεστε ότι μια compact φωτογραφική μηχανή είναι πολύ μικρή για να μπορείτε να την πιάσετε σωστά ή για ευκολότερο χειρισμό. Ευτυχώς, οι περισσότερες από αυτές συνοδεύονται από λουράκι καρπού, ώστε αν η δική σας ξεφύγει κατά λάθος από το χέρι σας ενώ τραβάτε μια φωτογραφία ή παίζετε με τις ρυθμίσεις, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε μήπως πέσει σε κάποια σκληρή επιφάνεια και σπάσει.

Από την άλλη οι mirorless φωτογραφικές μηχανές όχι μόνο έχουν μεγαλύτερο EVF και μεγαλύτερη επιφάνεια για να να τις κρατάτε αλλά συνήθως έχουν ενσωματωμένη μια έντονη μπροστινή και πίσω λαβή για καλύτερο και πολύ πιο ασφαλές κράτημα.

Φυσικά, αν πρόκειται να επιλέξετε μια mirorless φωτογραφική μηχανή APS-C ή πλήρους καρέ, λάβετε επίσης υπόψη σας ότι τα μενού και τα χειριστήρια τείνουν να είναι πιο προηγμένα – καθώς συχνά προορίζονται για τους πιο έμπειρους φωτογράφους ή για όσους θέλουν να τελειοποιήσουν τη φωτογραφική τους τέχνη.

Από την άλλη πλευρά, οι compact φωτογραφικές μηχανές έχουν καταφέρει να εξισορροπήσουν την προσφορά ορισμένων προηγμένων ρυθμίσεων (όπως βίντεο timelapse ή λήψη σε φορμά RAW) και λειτουργιών με ένα απλούστερο και απλό περιβάλλον εργασίας χρήστη, καθιστώντας τις ιδανικές για τους λιγότερο εξοικειωμένους με τη φωτογραφική μηχανή χρήστες.

Και αν μετά τα παραπάνω δεν έχετε καταλήξει η σύστασή μας είναι η εξής: αν ψάχνετε για μια εύκολη στη χρήση φωτογραφική μηχανή για να τραβάτε κυρίως γρήγορα στιγμιότυπα των φίλων σας, της οικογένειάς σας, των γεγονότων της ζωής σας και των καλύτερων ταξιδιωτικών στιγμών, μια compact φωτογραφική μηχανή είναι η πιο ιδανική.

Αν, από την άλλη πλευρά, σκοπεύετε να βελτιώσετε τις φωτογραφικές σας δεξιότητες ή θέλετε να έχετε την ευελιξία να κάνετε δημιουργικές λήψεις, η mirrorless είναι ο σωστός τρόπος.

Και τώρα που πλησιάζει η Black Friday είναι η κατάλληλη περίοδος για να επιλέξετε την φωτογραφική μηχανή που σας ταιριάζει.

Όποια φωτογραφική μηχανή και αν ψάχνετε θα την βρείτε στο SHOFPLIX.gr σε ασυναγώνιστες τιμές και τεράστια ποικιλία.

Only in

Η βία των ανηλίκων και η «χαμένη» ηθική εκπαίδευση - Ο ρόλος του σχολείου

Ο ρόλος του σχολείου στην ηθική εκπαίδευση και τις ανθρώπινες αξίες σε μια περίοδο όπου η βία έχει οξυνθεί δραματικά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024