Το τρέξιμο αποτελεί μια δημοφιλή και σχετικά εύκολη άσκηση, την οποία μπορείτε να κάνετε στη γειτονιά σας αλλά και στη φύση. Ειδικά, όταν βρίσκεστε κοντά σε πράσινο, βοηθάτε ιδιαιτέρως τον οργανισμό σας να χαλαρώσει και να αποφορτιστεί, να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να καταπολεμήσει το άγχος. Επιπλέον, ενισχύετε και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Βέβαια, ειδικά αν είστε δρομέας και τρέχετε μεγάλες αποστάσεις ή το τρέξιμο αποτελεί αγαπημένη σας συνήθεια, μπορεί να σας κουράσει, αφού πρόκειται για μια άσκηση που μπορεί να καταπονήσει το σώμα. Η σκέψη αυτού, ίσως, πολλές φορές να σας εμποδίσει από το να ξεκινήσετε.

Ωστόσο, η καλή προθέρμανση πριν αλλά και η αποθεραπεία μετά μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε το μυϊκό πιάσιμο και τυχόν τραυματισμούς.

Υπάρχουν επιπλέον, μικρά πράγματα κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής που μπορούν να μετατρέψουν το τρέξιμο σε μια απολαυστική εμπειρία. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι απλώς… να συνδεθείτε με τον κόσμο γύρω σας.

Ως αποτέλεσμα, θα ανατροφοδοτήσετε το μυαλό και την καρδιά σας με πλήθος θετικών συναισθημάτων, τα οποία και θα σας ανεβάσουν τη διάθεση, δημιουργώντας πληρότητα.

1 Αποσυνδεθείτε από την τεχνολογία

Δεν χρειάζεται να είστε συνεχώς συνδεδεμένοι. Αφήστε για λίγο πίσω το έξυπνο ρολόι, κλείστε τη μουσική από το κινητό μαζί με τις ειδοποιήσεις. Έτσι θα εκτιμήσετε περισσότερο το τρέξιμο, αυτό που κάνετε και το τοπίο.

2 Βάλτε τις αισθήσεις σας στο παιχνίδι

Καθώς τρέχετε ξεκινήστε με το να επικεντρώνεστε σταδιακά σε κάθε μία από τις αισθήσεις σας. Μυρίστε τον αέρα, ακούστε την πόλη, τη φύση, παρατηρήστε τον κόσμο γύρω σας, αγγίξτε τα φύλλα ή τα δέντρα. Θα αισθανθείτε το σώμα σας ως μια ολότητα, εναρμονισμένη με το σύμπαν.

3 Βγάλτε μια φωτογραφία

Σταματήστε για να απαθανατίσετε μια δυνατή στιγμή όσων βιώνετε. Μπορεί να είναι ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα ή δυο πουλιά που παιχνιδίζουν, παιδιά που τρέχουν και ζευγάρια που αγκαλιάζονται. Θα είναι σαν να βιώνετε ένα μικρό ταξίδι στην πόλη σας.

4 Δοκιμάστε το τρέξιμο σε μια νέα διαδρομή

Μπορείτε να ξεφύγετε από την πεπατημένη και να δοκιμάσετε ένα νέο μονοπάτι, μια διαφορετική διαδρομή. Αυτομάτως, το τρέξιμό σας μπορεί να μετατραπεί σε μια καινούργια περιπέτεια.

5 Απολαύστε την εποχή

Μόνο έξω μπορείτε να δείτε τη φύση να αλλάζει στις εποχές. Εκμεταλλευτείτε το τρέξιμο για να θαυμάσετε το γλυκό φθινόπωρο, να ανακαλύψετε το μυστήριο του χειμώνα, να αφεθείτε στον οργασμό της άνοιξης και να λουστείτε στο φως του καλοκαιριού. Θα νιώσετε γεμάτοι ενέργεια μαζί με συναισθήματα νοσταλγίας και γείωση.

6 Απελευθερώστε το εσωτερικό σας παιδί

Αφήστε την έκπληξή σας για καθετί καινούργιο να εκφραστεί. Μην εμποδίζετε την περιέργεια που μπορεί να γεννηθεί καθώς θα στρίβετε σε κάθε γωνιά του μονοπατιού σας. Εξερευνήστε ό,τι σας φαίνεται ενδιαφέρον.

7 Καλλιεργήστε την ευγνωμοσύνη

Δείτε όλα όσα έχετε εκείνη τη στιγμή που μπορείτε και τρέχετε, θαυμάζοντας μικρά θαύματα της φύσης. Είστε υγιείς και φροντίζετε τον εαυτό σας, ρουφώντας κάθε στάλα ομορφιάς αυτού του κόσμου… από το πάρκο που διανύετε, πιθανόν μια λίμνη, τη θάλασσα, τα πουλιά που πετούν γύρω σας. Τίποτα δεν είναι δεδομένο.

8 Γειωθείτε

Πατήστε καλά τα πέλματά σας στο έδαφος. Μπορείτε να κάνετε μια στάση και να βγάλετε τα παπούτσια σας, αν θέλετε, ώστε να νιώσετε το χώμα, το γρασίδι, τη θάλασσα. Η γη θα σας ανατροφοδοτήσει με τη θεραπευτική της δύναμη.

Μετά από όλα αυτά, όταν επιστρέψετε, ενδεχομένως να αισθανθείτε ότι πραγματοποιήσατε ακόμα και μια κοντινή εκδρομή. Το καθημερινό τρέξιμο θα έχει γίνει μια μοναδική εμπειρία γεμάτη συναισθήματα, εικόνες και αναμνήσεις.

*Πηγή: Vita