Ελληνοτουρκικά: Μητσοτάκης Vs Σαμαράς
Ανησυχία Αντώνη Σαμαρά για εθνικές υποχωρήσεις - Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πού ήταν αυτοί οι πατριώτες της φακής;»
Οι αιχμές και οι ανησυχίες που εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για ενδεχόμενες υποχωρήσεις- με σκοπό να προειδοποιήσει – έφερε εκνευρισμό στην κυβέρνηση και απασχόλησε όχι μόνον το Μαξίμου, αλλά και την αντιπολίτευση.
Καταρχάς είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις, ίσως και η πρώτη φορά, που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε αιχμηρά και μάλιστα από τις Βρυξέλλες σε τοποθετήσεις του κ. Σαμαρα για την εξωτερική πολιτική. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έμεινε αυτή τη φορά μόνον στο «οι απόψεις Σαμαρά είναι σεβαστές». Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά τα σενάρια – με αιχμή τις δηλώσεις Σαμαρα- περί εθνικών υποχωρήσεων.
Την ίδια ώρα, επι ελληνικού εδάφους, τις ανησυχίες τους εξέφρασε η αντιπολίτευση, όπου το ΠΑΣΟΚ καταθέτει ερωτήματα, όπως επίσης και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι βολές Σαμαρά και η συγκυρία
Αν και η παρέμβαση του κ. Σαμαρά είναι η δεύτερη σε διάστημα ολίγον μηνων-σχετικα με την εξωτερική πολιτική- αυτή τη φορά η συγκυρία είναι διαφορετική. Είναι η άτυπη τριμερής συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη εν αναμονή μιας νέας άτυπης πενταμερούς (με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας, Ηνωμένου Βασιλείου). Και επίσης στις 8 Νοεμβρίου αναμενεται η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και του τούρκου ομολόγου του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα.
Ο πρώην πρωθυπουργός σε δηλώσεις του από την Κύπρο αναφέρθηκε στα εξής:
-συνέδεσε το Κυπριακό με το Αιγαίο και άφησε αιχμές για ενδεχόμενες επερχόμενες υποχωρήσεις.
– προειδοποίησε για το επόμενο βήμα, μια πλήρους τουρκοποίησης και είπε «μακριά από νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή ‘λύσεις’ άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι «μαγειρεύονται» – εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον. Και λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης».
Μητσοτάκης: «Πού ήταν αυτοί οι πατριώτες της φακής;»
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους δημοσιογράφους, κλήθηκε να σχολιάσει τις σκληρές για την κυβέρνησή του δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.
«Επιτρέψτε μου να κάνω μια διάκριση μεταξύ των απόψεων του κυρίου Σαμαρά και των υπόλοιπων φωνών που ακούγονται γύρω από τα ζητήματα αυτά. Για τον κύριο Σαμαρά, θα πω ότι οι απόψεις του είναι σεβαστές», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Θέλω να θυμίσω ότι όταν ήταν πρωθυπουργός, συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν και έγιναν διερευνητικές επαφές. Και επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά, και με υπουργό τον κ. Βενιζέλο. Γινόντουσαν και διερευνητικές επαφές – απλά για να υπενθυμίσω λίγο τι συνέβαινε εκείνη την εποχή».
«Πού ήταν αυτοί οι πατριώτες της φακής;»
«Τώρα όμως αφήνω στην άκρη αυτό το θέμα. Διαπιστώνω ότι υπάρχουν πολλές εξαιρετικά ακραίες φωνές στην Ελλάδα από κόμματα τα οποία βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και από διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία περίπου κατηγορούν την κυβέρνηση και εμένα, τον υπουργό Εξωτερικών, ότι είμαστε μειοδότες, γιατί κάνουμε τι; Γιατί συζητούμε με την Τουρκία; Αναρωτιέμαι πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς προστατεύσαμε τα σύνορα της Ελλάδος στον Έβρο;», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο, όταν υπογράφαμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο, δημιουργώντας κυριαρχικά δικαιώματα με τη βούλα, με το νόμο – πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε τα Ραφάλ; Όταν κάναμε την παραγγελία για τα F-35;», προσέθεσε, για να υπογραμμίσει: «Έχω μιλήσει και στο παρελθόν για ‘πατριώτες της φακής’».
«Δεν ξεπουλάμε ούτε προδίδουμε κανέναν»
«Και εν πάση περιπτώσει», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «σήμερα η Ελλάδα είναι σε θέση να συζητά με την Τουρκία πολιτισμένα, αλλά και σε μια θέση πολύ πιο ισχυρή από ό,τι ήταν το 2019. Το ότι συζητάμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε, ούτε ξεπουλάμε, ούτε προδίδουμε κανέναν».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, επίσης, ότι «η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στην ιστορία της αυτή την ακραία ρητορική, η οποία δεν υπηρετεί τελικά τα εθνικά συμφέροντα και σίγουρα δεν κομίζει και καμία ουσιαστική εναλλακτική στο τραπέζι».
«Η Ελλάδα λοιπόν – σε αυτό στηρίζω απόλυτα τον υπουργό Εξωτερικών – θα εξακολουθεί να συνομιλεί με την Τουρκία, όπως το έχουμε ήδη κάνει. Έχω συναντηθεί έξι φορές με τον κύριο Ερντογάν. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει, ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία για τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», υποστήριξε.
Για να επαναλάβει: «Αλλά ήθελα να δώσω αυτή τη λίγο πιο εκτεταμένη απάντηση προς όλους αυτούς, οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους πιο πατριώτες από ό,τι είμαστε όλοι εμείς. Υποψιάζομαι ότι σε μια πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που ‘θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια’», είπε χαρακτηριστικά.
- Κομμένο πεπόνι αξίας 26 εκατ. φέρνει πόλεμο στους Christie’s
- Απορρίφθηκε η έφεση της ΑΕΚ στο ΑΣΕΑΔ – Χωρίς κόσμο με το Λαύριο
- Ανδρουλάκης στο Tik Tok: Να πληρώσει η ΝΔ το πρόστιμο των 500.000 ευρώ για το Email Gate
- H Αντζελίνα Τζολί έδωσε συνέντευξη ξυπόλητη – Πότε είναι οκ να εμφανίζεσαι χωρίς παπούτσια;
- Τι ισχυρίστηκαν οι πατροκτόνοι στην Εύβοια – «Ήταν κρίσιμο ότι έγινε αυτοψία ιατροδικαστή»
- ΕΚΠΑ: Nέες κτιριακές υποδομές και αναβαθμισμένες παροχές υγείας του Ευγενίδειου Θεραπευτήριου