Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
«Game-changer» στις σχέσεις Μαξίμου – Αντώνη Σαμαρά η παρέμβαση από την Κύπρο

«Game-changer» στις σχέσεις Μαξίμου – Αντώνη Σαμαρά η παρέμβαση από την Κύπρο

Τα όσα είπε από την Κύπρο για τα ελληνοτουρκικά από τον Αντώνη Σαμαρά θεωρούνται η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι με το Μαξίμου να αλλάζει στάση απέναντι του.

Για πολλά χρόνια, το Μαξίμου απέφευγε με κάθε τρόπο να σχολιάσει τις πολιτικές παρεμβάσεις του Αντώνη Σαμαρά. Όσο επικριτικές και αν ήταν οι παρεμβάσεις του ή όσο σκληρή και αν ήταν η κριτική του προς την κυβέρνηση για τη διαχείριση πρωτίστως των ελληνοτουρκικών ζητημάτων, το Μαξίμου –προφανώς με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη- απαντούσε με σχεδόν μονότονο τρόπο πως «δεν σχολιάζει δηλώσεις πρώην πρωθυπουργού».

Η Κύπρος όμως φαίνεται πως λειτουργεί ως «game-changer» στις σχέσεις Μαξίμου – Σαμαρά, καθώς για πρώτη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποφασίζει να σηκώσει το γάντι και να απαντήσει στον πρώην πρωθυπουργό την ίδια ώρα που ομάδα αναλυτών, σχολιαστών και δημοσιεύματα «καρφώνουν» τον Αντώνη Σαμαρά τόσο για την στάση του στα ελληνοτουρκικά όσο όμως και για την παρουσία του στην εκδήλωση του Γιάννη Χατζηθεοδωσίου.

Για πρώτη φορά δε σχολίασε τις αναφορές Σαμαρά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από τις Βρυξέλλες  διαχωρίζοντάς τον μεν από τις ακραίες φωνές που κατηγορούν την κυβέρνηση για μειοδοσία, τις οποίες πάντως χαρακτήρισε «πατριώτες της φακής».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προχθεσινή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά θα αποτελέσει την αρχή μιας νέας περιόδου ανάμεσα στον νυν και τον πρώην της γαλάζιας παράταξης. Τα όσα είπε στην Κύπρο ο πρώην πρωθυπουργός θεωρούνται η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Η απόφαση μπορεί να μην είναι ειλημμένη ωστόσο θεωρείται πιθανό κάθε νέα παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού να παίρνει ανάλογη απάντηση. Και αυτό όχι μόνο για να μπει φρένο στον ανταρτοπόλεμο θέσεων του πρώην πρωθυπουργού αλλά και για να μην χαθεί η ιδεολογική μάχη που ξετυλίγεται για τα ελληνοτουρκικά.

Μια μεγάλη μερίδα άλλωστε του Μαξίμου αλλά και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έχει σαφή αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη θεωρεί τις παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού «ακραίες» και «επικίνδυνες». Και αυτό διότι όσο η γραμμή Σαμαρά κερδίζει πόντους, η ύπαρξη συμφωνίας θα παραμείνει όνειρο απατηλό και η ένταση ένα μόνιμο σενάριο στο Αιγαίο.

Αποφασισμένος ο Σαμαράς να πάει μέχρι τέλους

Η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στην Κύπρο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κεραυνός εν αιθρία. Για την ακρίβεια είναι το ακριβώς αντίθετο του αιφνιδιασμού, καθώς είναι γνωστό πως ο πρώην πρωθυπουργός ιδιαίτερα στο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής αρνείται να συμβιβαστεί έχοντας σταθερές θέσεις (ασχέτως συμφωνίας ή διαφωνίας).

Ο Αντώνης Σαμαράς, λοιπόν, μπορεί να κατηγορηθεί για σκληρή γραμμή αλλά σίγουρα όχι για αλλαγή στάσης. Και αυτό ο ίδιος το γνωρίζει για αυτό και φέρεται αποφασισμένος να συνεχίσει. Αυτό άλλωστε δεν το μαρτυρούν μόνο οι παρεμβάσεις του αλλά και η κλιμάκωση των λεγομένων του καθώς χθες στην Κύπρο ήταν πράγματι ιδιαίτερα αιχμηρός, αλλά κυρίως μιλούσε σαν κάτι να γνωρίζει για αυτό που πιθανώς έρχεται.

Το γεγονός πως ο πρώην πρωθυπουργός θα συνεχίσει να λέει όσα πιστεύει αλλά κυρίως να προειδοποιεί για ενδεχόμενους εθνικούς κινδύνους είναι κάτι που επιβεβαίωσαν μιλώντας στο in και στενοί του συνεργάτες. Οι ίδιοι άλλωστε ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται για «βεντέτα» αλλά για πολιτική κριτική σε ένα ζήτημα υψίστης σημασίας, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Έρχεται ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά;

Η νέα παρέμβαση Σαμαρά αλλά και η σκληρή ρητορική που χρησιμοποίησε κάνουν όλο και πιο πιθανό το σενάριο της ερώτησης γαλάζιων βουλευτών προς τον υπουργό Εξωτερικών. Η πληροφορία πως η ερώτηση έρχεται συζητιέται εδώ και καιρό στα πηγαδάκια των βουλευτών, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει πράξη. Ωστόσο, πλέον, μοιάζει πολύ πιθανό η ερώτηση αυτή να φτάσει στη Βουλή. Το ερώτημα είναι αν θα πραγματοποιηθεί πριν ή μετά την έλευση του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα… αλλά και το ποιοι εκ των γαλάζιων βουλευτών θα την υπογράφουν.

Υ.Γ.: Όταν η Νέα Δημοκρατία «πατούσε» πάνω στη σκληρή γραμμή Σαμαρά για το Μακεδονικό, το κόμμα κεντρικά αλλά και οι γαλάζιοι βουλευτές χαίρονταν με το σύνθημα «Ελλάς, Ελλάς Αντώνης Σαμαράς» που ακουγόταν στην συγκέντρωση κατά της Συμφωνίας. Σήμερα, που ο Αντώνης Σαμαράς βγαίνει ξεκάθαρα κόντρα σε κάθε συμφωνία που θα φέρει υποχωρήσεις στα ελληνοτουρκικά, οι ίδιοι μιλούν για σκληρή γραμμή και άρνηση διαλόγου. Οι ίδιοι μπορεί να έχουν αλλάξει γραμμή, ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει αμετακίνητος και από την δύναμη του τότε, μετατρέπεται σήμερα σε πρόβλημα.

Only in

ΣΥΡΙΖΑ: Ιστορίας διασπάσεων συνέχεια…Από το 2009 στο 2024

Μια μικρή αναδρομή στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, με τους παροικούντες την Κουμουνδούρου, και όχι μόνο, να εκτιμούν ότι είναι αναπόφευκτη μία νέα διάσπαση...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024