Γιαχία Σινουάρ: Ο θάνατός του είναι σοβαρό πλήγμα για τη Χαμάς, αλλά όχι το τέλος του πολέμου – Ανάλυση BBC
Η ανάλυση του BBC για τον σκοτωμό του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ - Ποιος είναι ο στόχος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, τι ζητούν οι συγγενείς των ομήρων
Ο σκοτωμός του Γιαχία Σινουάρ είναι η μεγαλύτερη νίκη του Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα, σημειώνει, σε ανάλυσή του, ο Τζέρεμι Μπόουεν του BBC.
Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι θα συνεχίσουν να μάχονται παρά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς
Ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς είναι σοβαρό πλήγμα για την παλαιστινιακή οργάνωση που κατάφερε να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη επίθεση στην ιστορία του κράτους του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου του 2023.
Ο Σινουάρ δεν σκοτώθηκε σε προσχεδιασμένη επιχείρηση, αλλά σε μια στρατιωτική επιχείρηση ρουτίνας στη Ράφα στη νότια Γάζα.
Η φωτογραφία του ηγέτη της Χαμάς με στρατιωτική περιβολή και καφίγια να κείτεται νεκρός στα χαλάσματα κτιρίου που χτυπήθηκε από βλήμα τανκ έχει κυκλοφορήσει και στο διαδίκτυο.
Προσοχή, σκληρές εικόνες:
#BREAKING 🚨🚨
🇮🇱 The Israeli press brought forward a claim that Hamas leader Yahya Sinwar was dead.
🔴The claim was based on the Israeli army spokesman.
🔴A photograph claimed to be of Sinvar’s body was also included.
🇮🇱 The Israeli army spokesman also stated that Sinvar may… pic.twitter.com/zqPlHwi3Kt
— Nazlı Özdemir (@nazliiozdemr) October 17, 2024
Το μήνυμα Νετανιάχου
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, επαίνεσε τους στρατιώτες που σκότωσαν τον Σινουάρ, αλλά ξεκαθάρισε ότι ενώ ο θάνατός του πρόκειται για μεγάλη νίκη, αυτό δεν θα είναι το τέλος του πολέμου.
«Σήμερα ξεκαθαρίσαμε για άλλη μια φορά τι συμβαίνει σε όσους μας βλάπτουν. Σήμερα δείξαμε για άλλη μια φορά στον κόσμο τη νίκη του καλού επί του κακού. Αλλά ο πόλεμος, αγαπητοί μου, δεν έχει τελειώσει ακόμα. Είναι δύσκολος και μας κοστίζει ακριβά.
«Μπροστά μας βρίσκονται ακόμη μεγάλες προκλήσεις. Χρειαζόμαστε αντοχή, ενότητα, θάρρος και σταθερότητα. Μαζί θα πολεμήσουμε, και – με τη βοήθεια του Θεού – μαζί θα νικήσουμε», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Yahya Sinwar is dead.
He was killed in Rafah by the brave soldiers of the Israel Defense Forces.
While this is not the end of the war in Gaza, it’s the beginning of the end. pic.twitter.com/C6wAaLH1YW
— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) October 17, 2024
Ο Νετανιάχου και το συντριπτικό ποσοστό των Ισραηλινών που υποστηρίζουν τον πόλεμο στη Γάζα χρειάζονταν μια νίκη, σημειώνει ο Τζέρεμι Μπόουεν.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει επαναλάβει πολλές φορές τους πολεμικούς του στόχους – την καταστροφή της Χαμάς ως στρατιωτικής και πολιτικής δύναμης και την επιστροφή των ομήρων στο Ισραήλ.
Κανένας από τους δύο δεν έχει επιτευχθεί, παρά τον ένα χρόνο πολέμου που έχει σκοτώσει πάνω από 42.000 Παλαιστίνιους και έχει μεταμορφώσει μεγάλο μέρος της Γάζας σε ερείπια.
Αλλά οι υπόλοιποι όμηροι δεν είναι ελεύθεροι και η Χαμάς πολεμά και μερικές φορές σκοτώνει Ισραηλινούς στρατιώτες.
Ο σκοτωμός του Σινουάρ ήταν η νίκη που ήθελε το Ισραήλ. Αλλά μέχρι ο Νετανιάχου να μπορεί να ισχυριστεί ότι οι άλλοι πολεμικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί, ο πόλεμος, όπως λέει, θα συνεχιστεί.
Ποιος ήταν ο Γιαχία Σινουάρ
Ο Γιαχία Σινουάρ γεννήθηκε το 1962 σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στη Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας. Ήταν πέντε ετών όταν την κατέλαβε το Ισραήλ από την Αίγυπτο στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής το 1967.
Η οικογένειά του ήταν ανάμεσα στους περισσότερους από 700.000 Παλαιστίνιους που έφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τον πόλεμο του 1948 μετά τον οποίο ιδρύθηκε το Ισραήλ.
Η οικογένειά του καταγόταν από την πόλη που σήμερα είναι γνωστή ως Ασκελόν, η οποία βρίσκεται κοντά στα βόρεια σύνορα της Λωρίδας της Γάζας.
Στα 20 του χρόνια, καταδικάστηκε από το Ισραήλ για τη δολοφονία τεσσάρων Παλαιστίνιων πληροφοριοδοτών. Κατά τη διάρκεια των 22 ετών στη φυλακή έμαθε εβραϊκά, μελέτησε τους εχθρούς του και πίστευε ότι είχε βρει τον τρόπο να τους πολεμήσει. Ο χρόνος του στη φυλακή σήμαινε επίσης ότι το Ισραήλ είχε τα οδοντιατρικά του αρχεία και ένα δείγμα του DNA του, πράγμα που σήμαινε ότι μπορούσαν να ταυτοποιήσουν το σώμα του.
Ο Σινουάρ απελευθερώθηκε ως ένας από τους περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους που ανταλλάχθηκαν το 2011 με έναν μόνο Ισραηλινό στρατιώτη, τον Γκιλάντ Σαλίτ.
Στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, σε μια σχολαστικά σχεδιασμένη σειρά επιθέσεων, ο Σινουάρ και οι μαχητές του προκάλεσαν τη χειρότερη ήττα του Ισραήλ – και ένα συλλογικό τραύμα που εξακολουθεί να είναι βαθιά αισθητό, γράφει ο Μπόουεν.
Η δολοφονία περίπου 1.200 Ισραηλινών, η ομηρία και οι πανηγυρισμοί των εχθρών τους θύμισαν για πολλούς Ισραηλινούς το ναζιστικό Ολοκαύτωμα, υποστηρίζει ο ίδιος.
Η εμπειρία του ίδιου του Σινουάρ σε μια ανταλλαγή αιχμαλώτων πρέπει να τον έπεισε για την αξία και τη δύναμη της λήψης ομήρων.
«Έχετε τις φωτογραφίες της νίκης. Τώρα φέρτε μια συμφωνία!»
Στο Τελ Αβίβ οι οικογένειες των 101 ομήρων που έχουν απομείνει στη Γάζα – το Ισραήλ λέει ότι οι μισοί από αυτούς μπορεί να είναι ήδη νεκροί – συγκεντρώθηκαν στην πλατεία στην οποία συγκεντρώνονται εδώ και ένα χρόνο, προτρέποντας την ισραηλινή κυβέρνηση να ξεκινήσει νέες διαπραγματεύσεις για να επιστρέψουν οι άνθρωποί τους στην πατρίδα τους.
Η Εϊνάβ Ζανγκάουκερ, μητέρα του ομήρου Ματάν Ζανγκάουκερ απηύθυνε έκκληση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό.
«Νετανιάχου, μη θάψεις τους ομήρους. Βγες τώρα στους διαμεσολαβητές και στο κοινό και παρουσίασε μια νέα ισραηλινή πρωτοβουλία», σημείωσε.
«Για τον Ματάν μου και τους υπόλοιπους ομήρους στις σήραγγες, ο χρόνος έχει τελειώσει. Έχετε τις φωτογραφίες της νίκης. Τώρα φέρτε μια συμφωνία!», είπε.
«Αν ο Νετανιάχου δεν εκμεταλλευτεί αυτή τη στιγμή και δεν σηκωθεί τώρα για να παρουσιάσει μια νέα ισραηλινή πρωτοβουλία – ακόμη και σε βάρος του τερματισμού του πολέμου – σημαίνει ότι έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει τους ομήρους σε μια προσπάθεια να παρατείνει τον πόλεμο και να οχυρώσει την ηγεμονία του.
«Δεν θα τα παρατήσουμε μέχρι να επιστρέψουν όλοι», τόνισε.
Ο στόχος του Νετανιάχου
Πολλοί Ισραηλινοί πιστεύουν ότι ο Νετανιάχου θέλει να παρατείνει τον πόλεμο στη Γάζα για να αναβάλει την ημέρα του λογαριασμού για το μερίδιο που του αναλογεί στις αποτυχίες ασφαλείας που επέτρεψαν στον Σινουάρ και τους άνδρες του να εισέλθουν στο Ισραήλ και για να αναβάλει ίσως επ’ αόριστον την επανεκκίνηση της δίκης του για σοβαρές κατηγορίες διαφθοράς, υποστηρίζει ο Τζέρεμι Μπόουεν.
Ο ίδιος αρνείται αυτές τις κατηγορίες, επιμένοντας ότι μόνο αυτό που αποκαλεί «ολοκληρωτική νίκη» στη Γάζα επί της Χαμάς θα αποκαταστήσει την ισραηλινή ασφάλεια.
Απτόητοι οι Παλαιστίνιοι
Όπως συμβαίνει και σε άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, το Ισραήλ δεν αφήνει το BBC να περάσει στη Γάζα παρά μόνο σε σπάνια, εποπτευόμενα ταξίδια με τον στρατό, υπενθυμίζει ο Μπόουεν.
Στα ερείπια της Χαν Γιουνίς, της γενέτειρας του Σινουάρ, οι Παλαιστίνιοι που έδωσαν συνέντευξη για το BBC μέσω συνεργατών του ήταν ανένδοτοι. Είπαν ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί.
«Αυτός ο πόλεμος δεν εξαρτάται από τον Σινουάρ, τον Χανίγια ή τον Μισάλ, ούτε από οποιονδήποτε ηγέτη ή αξιωματούχο», δήλωσε ο Δρ. Ραμαντάν Φαρίς.
«Είναι ένας πόλεμος εξόντωσης κατά του παλαιστινιακού λαού, όπως όλοι γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε. Το ζήτημα είναι πολύ μεγαλύτερο από τον Σινουάρ ή οποιονδήποτε άλλον», τόνισε.
Ο Αντνάν Ασούρ δήλωσε ότι κάποιοι άνθρωποι ήταν θλιμμένοι και άλλοι ήταν αδιάφοροι για τον Σινουάρ.
«Δεν κυνηγούν μόνο εμάς. Θέλουν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Πολεμούν στον Λίβανο, τη Συρία και την Υεμένη… Αυτός είναι ένας πόλεμος μεταξύ εμάς και των Εβραίων από το 1919, πάνω από 100 χρόνια», υποστήριξε.
Ο ίδιος ρωτήθηκε αν ο θάνατος του Σινουάρ θα επηρεάσει τη Χαμάς.
«Ελπίζω όχι, με τη θέληση του Θεού. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω: Η Χαμάς δεν είναι μόνο ο Σινουάρ… Είναι η υπόθεση ενός λαού».
Ο πόλεμος συνεχίζεται στη Γάζα. Είκοσι πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επιδρομή στη βόρεια Γάζα. Το Ισραήλ δήλωσε ότι χτύπησε ένα κέντρο διοίκησης της Χαμάς. Οι γιατροί στο τοπικό νοσοκομείο είπαν ότι οι δεκάδες τραυματίες που περιέθαλψαν ήταν άμαχοι.
Οι ρίψεις βοήθειας με αλεξίπτωτα συνεχίστηκαν αφού οι Αμερικανοί είπαν ότι το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει την είσοδο περισσότερων τροφίμων και προμηθειών βοήθειας.
Κάθε ηγέτης της Χαμάς από τη δεκαετία του 1990, εκτός από έναν, έχει σκοτωθεί από το Ισραήλ, αλλά πάντα υπήρχε διάδοχος. Καθώς το Ισραήλ γιορτάζει τη δολοφονία του Σινουάρ, η Χαμάς εξακολουθεί να έχει τους ομήρους της και να μάχεται, καταλήγει ο Τζέρεμι Μπόουεν.
- Βόλος: Μεθυσμένο ζευγάρι προκάλεσε καταστροφές στο νοσοκομείο – Φώναζαν και έβριζαν το προσωπικό
- Φάμελλος: «Θα μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα κόμμα χρήσιμο για την κοινωνία» – Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις στη ΝΔ
- Ο άγνωστος εραστής του Τζέιμς Ντιν: Η μυστική ζωή ενός οργισμένου ειδώλου
- Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει 30 καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις για τη σεζόν 2024/25
- ΟΟΣΑ: Προτείνει ενίσχυση καινοτομίας και βιωσιμότητας για τις αγροτικές επιδοτήσεις
- ‘Ετσι θα παίξει η Εθνική στη Φινλανδία – Το μεγάλο δίλημμα του Γιοβάνοβιτς