Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Το 80% των εξτρεμιστών και τρομοκρατών με στρατιωτικό υπόβαθρο ταυτίζονταν με την ακροδεξιά

ΗΠΑ: Το 80% των εξτρεμιστών και τρομοκρατών με στρατιωτικό υπόβαθρο ταυτίζονταν με την ακροδεξιά

Μια διεξοδική έρευνα για τον κίνδυνο συμμετοχής αμερικανών στρατιωτών σε τρομοκρατικές ενέργειες, δείχνει πως ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό με ακροδεξιά συνομωσιολογία και νεοναζί.

Ο αμερικανικός στρατός τον εκπαίδευσε στα εκρηκτικά και στις τακτικές μάχης. Τώρα ο βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ και στρατευμένος στην Εθνοφρουρά καλούσε να πάρει τα όπλα εναντίον της αστυνομίας και των κυβερνητικών αξιωματούχων στη χώρα του. Από στα δάση της Βόρειας Καρολίνας, ο Κρις Άρθουρ προειδοποίησε για έναν επερχόμενο εμφύλιο πόλεμο. Τα βίντεο που ανήρτησε δημόσια στο YouTube έφεραν τίτλους όπως «Το τέλος της Αμερικής ή ο επόμενος επαναστατικός πόλεμος».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι ΗΠΑ έπεφταν στο χάος και θα υπήρχε μόνο ένας τρόπος επιβίωσης: να σκοτώσεις ή να σκοτωθείς. Ο Άρθουρ έκανε αναρτήσεις κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης του ακροδεξιού εξτρεμισμού τα χρόνια που προηγήθηκαν της επίθεσης της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Έγραψε εγχειρίδια εκπαίδευσης πολεμικής τέχνης για να βοηθήσει άλλους να οργανώσουν τις δικές τους πολιτοφυλακές.

Και προσέφερε μαθήματα στο αγρόκτημά του στο Μάουντ Όλιβ της Βόρειας Καρολίνας, τα οποία δίδασκαν πώς να απαγάγουν και να επιτίθενται σε δημόσιους αξιωματούχους, να χρησιμοποιούν ελεύθερους σκοπευτές και εκρηκτικά και να σχεδιάζουν μια παγίδα «μοιραίου χωνιού» για να προκαλέσουν μαζικές απώλειες.

Ενώ συνέχισε να δημοσιεύει δημόσια, ο στρατός και οι αρχές επιβολής του νόμου αγνόησαν περισσότερες από δώδεκα προειδοποιήσεις του πρώην συζύγου της γυναίκας του Άρθουρ σχετικά με την ολοένα και πιο βίαιη ρητορική του Άρθουρ και τις εκκλήσεις για τη δολοφονία αστυνομικών.

Ένα από τα ευρήματα στη φάρμα του Κρις Άρθουρ.

Όλοι έκαναν τα στραβά μάτια ή αγνόησαν τις προειδοποιήσεις ενάντια σε έναν «βετεράνο»

Αυτή η αποτυχία της Εθνοφρουράς, του FBI και άλλων να δράσουν επέτρεψε στον Άρθουρ να συνεχίσει να κατασκευάζει και να αποθηκεύει εκρηκτικά γύρω από μικρά παιδιά και να εκπαιδεύει έναν άλλο εξτρεμιστή που θα επιτεθεί σε αστυνομικούς στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και θα τους οδηγήσει σε μια άγρια, δίωρη καταδίωξη και ανταλλαγή πυροβολισμών.

Ο Άρθουρ δεν είναι μια ανωμαλία. Είναι μεταξύ των περισσότερων από 480 ατόμων με στρατιωτικό παρελθόν που κατηγορούνται για εξτρεμιστικά εγκλήματα με ιδεολογικό πρόσημο από το 2017 έως το 2023, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων από 230 συλληφθέντων σε σχέση με την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου.

Ταυτόχρονα, ενώ ο ρυθμός με τον οποίο ριζοσπαστικοποιείται ο συνολικός πληθυσμός αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, τα άτομα με στρατιωτικό υπόβαθρο ριζοσπαστικοποιούνται με ταχύτερο ρυθμό.

Οι εξτρεμιστικές τους συνωμοσίες ήταν επίσης πιο πιθανό να περιλαμβάνουν εκπαίδευση σε όπλα ή πυροβόλα όπλα από ό,τι οι συνωμοσίες που δεν περιλάμβαναν κάποιον με στρατιωτικό παρελθόν, σύμφωνα με ανάλυση του Associated Press για τα στοιχεία της εγχώριας τρομοκρατίας που έχει αποκτήσει αποκλειστικά το AP. Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το αν οι συνωμοσίες εκτελέστηκαν ή όχι.

Όλες οι ακροδεξιές συμμορίες των ΗΠΑ, όπως οι Proud Boys, έχουν βγει στο κυνήγι για μέλη με στρατιωτική εμπειρία.

Οι ερευνητές βλέπουν πως οι 4/5 είναι ακροδεξιοί, νεοναζί, συνομωσιολόγοι ή όλα τα παραπάνω

Αν και ο αριθμός των εμπλεκομένων παραμένει μικρός, η συμμετοχή εν ενεργεία στρατιωτικών και βετεράνων προσέδιδε στις εξτρεμιστικές συνωμοσίες περισσότερες δυνατότητες για μαζικούς τραυματισμούς ή θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε και ανέλυσε η Εθνική Κοινοπραξία για τη Μελέτη της Τρομοκρατίας και των Αντιδράσεων στην Τρομοκρατία ή START, στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Οι ερευνητές της START διαπίστωσαν ότι πάνω από το 80% των εξτρεμιστών με στρατιωτικό υπόβαθρο ταυτίζονταν με ακροδεξιές, αντικυβερνητικές ή ιδεολογίες της Λευκής Υπεροχής, ενώ οι υπόλοιποι μοιράζονταν μεταξύ ακροαριστερών, τζιχαντιστικών ή άλλων κινήτρων.

Στη σκιά της επίθεσης της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο – με επικεφαλής εν μέρει βετεράνους – και των αμφισβητούμενων προεδρικών εκλογών, αξιωματούχοι των υπηρεσιών επιβολής του νόμου δήλωσαν ότι η απειλή από βίαιους εξτρεμιστές στο εσωτερικό της χώρας είναι μία από τις πιο επίμονες και πιεστικές τρομοκρατικές απειλές για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Tο AP έμαθε ότι ερευνητές του Υπουργείου Άμυνας ανέπτυξαν μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση του εξτρεμισμού, την οποία το Πεντάγωνο επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει.

Στο πλαίσιο της έρευνάς του, το AP εξέτασε και συμπλήρωσε τα δεδομένα και τις αναλύσεις που παρείχε η START και συνέλεξε χιλιάδες σελίδες αρχείων και ώρες ηχογραφήσεων και βίντεο μέσω αιτημάτων δημόσιων αρχείων (σ.σ. ζήτησε να αποχαρακτηριστούν έγγραφα).

Σωλήνες με εκρηκτικά που χρησιμοποιούνταν σε παγίδες.

Μάζευε όπλα, παγίδευσε το αγρόκτημα με εκρηκτικά και εκπαίδευε άλλους ακροδεξιούς

Χωρίς έλεγχο στο Μάουντ Όλιβ, ο Άρθουρ αποθήκευσε όπλα, ορισμένα από τα οποία είχαν σβηστεί οι σειριακοί αριθμοί για να μην μπορούν να εντοπιστούν. Εκπαίδευσε μια αγέλη από ντόμπερμαν πίντσερ ως σκύλους φύλακες.

Ετοίμασε το παλιό αγροτόσπιτό του, όπου ζούσε με τη σύζυγό του, τα τρία παιδιά τους και δύο παιδιά από τον προηγούμενο γάμο της, με αυτοσχέδια εκρηκτικά, συμπεριλαμβανομένης μιας βόμβας κρυμμένης στη βεράντα και συνδεδεμένης με έναν διακόπτη στο εσωτερικό.

Ήδη από το 2017, ο πρώην σύζυγος της γυναίκας του είχε αναφέρει ανησυχίες για την ασφάλεια των παιδιών του στις στρατιωτικές, ομοσπονδιακές και τοπικές αρχές, σύμφωνα με τα αρχεία κλήσεων και τις εκθέσεις της αστυνομίας.

Όλο αυτό το διάστημα, ο Άρθουρ συνέχισε να αναπτύσσει την επιχείρησή του και να συνδέεται με περισσότερους ομοϊδεάτες του. Στις αρχές του 2020, ένας άντρας με μίσος για την αστυνομία και ενδιαφέρον για τη δημιουργία πολιτοφυλακής στη Βιρτζίνια ήρθε στη φάρμα, πρόθυμος να μάθει.

Ο Νο1 παράγοντας είναι η στρατιωτική εκπαίδευση στις ΗΠΑ

Τα μέλη του στρατού και οι βετεράνοι που ριζοσπαστικοποιούνται αποτελούν ένα κλάσμα του ποσοστού που έχουν υπηρετήσει. Ωστόσο, όταν τα άτομα με στρατιωτικό υπόβαθρο «ριζοσπαστικοποιούνται, τείνουν να ριζοσπαστικοποιούνται σε σημείο μαζικής βίας», δήλωσε ο Μίκαελ Τζένσεν της START, ο οποίος ηγείται της ομάδας που πέρασε χρόνια για τη συγκέντρωση και τον έλεγχο του συνόλου δεδομένων.

Η ομάδα του διαπίστωσε ότι μεταξύ των εξτρεμιστών «ο νούμερο 1 προγνωστικός παράγοντας για να χαρακτηριστεί κάποιος ως δράστης γεγονότων μαζικών θυμάτων ήταν το στρατιωτικό παρελθόν στις ΗΠΑ. Υπερέχει μάλιστα των προβλημάτων ψυχικής υγείας, της μοναχικότητας, του προηγούμενου ποινικού ιστορικού ή των προβλημάτων κατάχρησης ουσιών»!

Τα δεδομένα εντόπισαν άτομα με στρατιωτικό υπόβαθρο, τα περισσότερα από τα οποία ήταν βετεράνοι, που συμμετείχαν σε σχέδια για να σκοτώσουν, να τραυματίσουν ή να προκαλέσουν ζημιές για πολιτικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς ή θρησκευτικούς σκοπούς. Ενώ ορισμένες βίαιες συνωμοσίες στα δεδομένα ήταν ανεπιτυχείς, εκείνες που πέτυχαν σκότωσαν και έβλαψαν δεκάδες ανθρώπους.

Από το 2017, σχεδόν 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σε αυτές τις συνωμοσίες, σχεδόν όλοι στην υπηρεσία μιας αντικυβερνητικής, λευκής υπεροχής ή ακροδεξιάς ατζέντας. Σε αυτούς τους αριθμούς δεν περιλαμβάνονται τα βίαια επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου, κατά τα οποία τραυματίστηκαν δεκάδες αστυνομικοί.

Ο Κρις Άρθουρ διαφημίζονταν σε μια από τις γνωστότερες πλατφόρμες του κόσμου: Το Youtube.

Για περισσότερα από 25 χρόνια έκαναν πως δεν υπάρχει το πρόβλημα

Ένα μήνα αφότου άνθρωποι με τακτικό εξοπλισμό εισέβαλαν στα σκαλιά του Καπιτωλίου των ΗΠΑ σε στρατιωτικό σχηματισμό στις 6 Ιανουαρίου, ο νέος υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ασχολήθηκε με το μακροχρόνιο πρόβλημα.

Διέταξε μια «παύση» σε όλη τη δύναμη για να δώσει χρόνο στους τοπικούς στρατιωτικούς διοικητές να συζητήσουν το θέμα με το προσωπικό. Συγκρότησε την Ομάδα Εργασίας για την Αντιμετώπιση της Εξτρεμιστικής Δραστηριότητας για να μελετήσει και να προτείνει λύσεις.

Μεταξύ των τελικών συστάσεων της ομάδας ήταν να διευκρινιστεί τι απαγορεύεται βάσει της απαγόρευσης εξτρεμιστικής δραστηριότητας του στρατού. Η αναθεωρημένη πολιτική, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2021, διευκρινίζει πλέον ότι οι αντικυβερνητικές ή αντιδημοκρατικές ενέργειες αποτελούν παραβιάσεις του Ενιαίου Κώδικα Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, ομοσπονδιακοί νόμοι που ισχύουν για όλα τα μέλη της υπηρεσίας.

Ορισμένοι επικρότησαν τις αλλαγές, αλλά οι στρατιωτικοί και οι πολιτικοί ηγέτες ανησυχούσαν για τον εξτρεμισμό στις τάξεις εδώ και χρόνια μετά την αφύπνιση το 1995, όταν ο βετεράνος του στρατού και υπέρμαχος της λευκής υπεροχής Τίμοθι Μακβέι σκότωσε 168 ανθρώπους στη βομβιστική επίθεση στην Οκλαχόμα Σίτι.

Μπορούσαν να εντοπίσουν τους πιθανώς επικίνδυνους αλλά δεν ήθελαν

Ο Μπίσοπ Γκάρισον, βετεράνος του αμερικανικού στρατού και πρώην ανώτερος σύμβουλος του Όστιν, ηγήθηκε της ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού μετά την 6η Ιανουαρίου.

«Πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που υπηρετούν το κάνουν έντιμα, και ότι πρόκειται για μια μικρή ομάδα ατόμων που έχουν τεράστιο αντίκτυπο», δήλωσε στο AP. «Αλλά πρέπει επίσης να αναλύσουμε ακόμη τα δεδομένα για να διασφαλίσουμε ότι η υπόθεσή μας είναι σωστή και υποστηρίζεται από γεγονότα».

Ωστόσο, ένα κύριο εμπόδιο που αναφέρθηκε από τους αξιωματούχους του Πενταγώνου ήταν η έλλειψη δεδομένων, πώς να κατανοήσουμε την έκταση του εξτρεμισμού στις τάξεις, όταν υπάρχουν εκατομμύρια ενεργά μέλη της υπηρεσίας σε όλους τους κλάδους;

Δεν έχουμε εικόνα του προβλήματος γιατί κρύβουν τις πεποιθήσεις τους

«Αυτό που είναι ενοχλητικό σε αυτό είναι ότι δεν έχουμε μεγάλη αίσθηση του εύρους του προβλήματος», δήλωσε ο τότε εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι στο CNN τις εβδομάδες μετά την 6η Ιανουαρίου. »Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους εργάζονται πολύ σκληρά για να αποκρύψουν τις πεποιθήσεις τους. Δεν μπορούμε να είμαστε η αστυνομία της σκέψης».

Το Πεντάγωνο ανέπτυξε τουλάχιστον έναν τρόπο για τον εντοπισμό εξτρεμιστικών περιστατικών σε όλους τους στρατιωτικούς κλάδους και μεταξύ των πολιτικών αμυντικών εργολάβων. Αλλά δεν τον χρησιμοποιεί.

Η μέθοδος αποκαλύφθηκε σε ένα ερευνητικό υπόμνημα που δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι μετά την 6η Ιανουαρίου και το οποίο, μέχρι τώρα, δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Η American Oversight, μια μη κομματική ομάδα παρακολούθησης, απέκτησε το υπόμνημα μέσω μιας αγωγής για τον νόμο περί ελευθερίας της πληροφόρησης που άσκησε εναντίον του Πενταγώνου και το μοιράστηκε με το AP.

Παιδιά έπαιζαν και κινούνταν δίπλα σε βόμβες

Τα μικρά παιδιά του Άρθουρ κάθονταν πάνω σε μια μπλε πλαστική μπανιέρα στη βεράντα της αγροικίας του στο Μάουντ Όλιβ, με τα πόδια τους να κρέμονται καθώς η μεγαλύτερη αδελφή τους έδενε τα παπούτσια τους. Στην μπανιέρα υπήρχε μια αυτοσχέδια βόμβα που ο Άρθουρ είχε συνδέσει με έναν διακόπτη μέσα στο σπίτι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη του Άρθουρ.

«Κουνούσαν τα πόδια τους όπως κάνουν τα παιδιά και άνοιγαν τρύπες σε αυτήν. Δεν ήμουν πολύ προσεκτική γύρω από τα εκρηκτικά», δήλωσε στο AP η μεγαλύτερη αδελφή, κόρη της συζύγου του Άρθουρ και του πρώην συζύγου της.

Ως ανιχνευτής ιππικού του στρατού που υπηρέτησε δύο θητείες στο Ιράκ, ο Άρθουρ έμαθε πιο εξειδικευμένες δεξιότητες από έναν μέσο στρατιώτη, όπως πώς να τοποθετεί αυτοσχέδια εκρηκτικά.

Πλούτισε χάρη στις γνώσεις του και από στρατιώτης έγινε «εργολάβος»

Έφυγε από την Εθνοφρουρά το 2019 για να επικεντρωθεί πλήρως στην Tackleberry Solutions, την επιχείρησή του για στρατιωτικές τακτικές, όπου πωλούσε πρόσβαση σε αυτή τη θανατηφόρα τεχνογνωσία.

Το Tackleberry ήταν το παρατσούκλι του Άρθουρ στον στρατό, από τον ρόλο στις ταινίες της «Μεγάλης των Μπάτσων Σχολής» που ήταν γνωστός για τη χρήση ακατάλληλα επιθετικών στρατιωτικών τακτικών σε πολιτικά πλαίσια.

Ο Άρθουρ, πρώην βοηθός σερίφη ο ίδιος, υποστήριξε έναν υποψήφιο «συνταγματικό σερίφη» που πίστευε ότι οι σερίφηδες, και όχι οι ομοσπονδιακοί ή πολιτειακοί φορείς επιβολής του νόμου, κατείχαν την απόλυτη εξουσία στις Η.Π.Α. Προσπάθησε να στρατολογήσει αξιωματούχους της κομητείας, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, για να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας πολιτοφυλακής για να προστατευτεί από την «τυραννική κυβέρνηση».

«Ό,τι κι αν κάνετε, πρέπει να είναι πολύ βίαιο και πολύ άσχημο» – Σοκ και Δέος

«Θα πρέπει πρώτα να διασφαλίσετε τον μικρότερο δήμο και το διοικητικό σας όργανο, αυτό σημαίνει ότι οι κωμοπόλεις ή οι πόλεις θα πρέπει να κατακτηθούν αμέσως με τη βία», είπε ο Άρθουρ σε βίντεο που αναρτήθηκε αμέσως μετά την αποχώρησή του από τη φρουρά. «Ό,τι κι αν κάνετε, πρέπει να είναι πολύ βίαιο και πολύ άσχημο».Τα βίντεο του Άρθουρ γίνονταν όλο και πιο ανισόρροπα, δήλωσε ο Μπεν Πάουελ, ο οποίος άκουγε από τα παιδιά του ότι υπήρχαν εκρηκτικά κρυμμένα σε όλη τη φάρμα.

Ο γιος του Πάουελ είπε ότι συχνά χρησιμοποιούσε ένα χειροκίνητο στύφτη στο «υπόστεγο της βόμβας» για να στεγνώσει τα ρούχα του. Το στυψίμετρο βρισκόταν κοντά σε ένα βαρέλι με το εκρηκτικό Tannerite και τον χώρο αποθήκευσης του Άρθουρ για τις αυτοσχέδιες χειροβομβίδες και τις βόμβες σωλήνων του. «Όσο μεγαλώνω, βλέπω ότι τα πράγματα είναι πιο μπερδεμένα», δήλωσε ο γιος, που τώρα είναι στην εφηβεία του.

Πριν από τη βία των λευκών ρατσιστών του «Unite the Right» στο Σάρλοτσβιλ το 2017, όπου σκοτώθηκε μια γυναίκα και άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας είχε εστιάσει μεγάλο μέρος της εκτίμησης των απειλών του στους κινδύνους που εγκυμονούσαν οι ακροαριστεροί αντιδιαδηλωτές

Ο Πάουελ οδηγούσε ένα φορτηγό ως πολιτικός εργολάβος του υπουργείου Άμυνας στην αποθήκη στρατού του Τούελε στη Γιούτα. Είπε ότι αισθάνθηκε επαγγελματική ευθύνη να αναφέρει τον Άρθουρ αφού είδε τα βίντεο και άκουσε ιστορίες από τα παιδιά του για τα τεκταινόμενα στη φάρμα.

«Αυτό υποτίθεται ότι πρέπει να κάνω, να αναφέρω αν υπάρχουν προβλήματα, ειδικά αν πρόκειται για εσωτερική απειλή, όπως ένας τύπος στο στρατό», είπε.  «Τηλεφώνησα και είπα: ‘Παιδιά, πρέπει να κάνετε κάτι πριν πάθει κάποιος κακό. Μιλάει για τη δολοφονία αστυνομικών. Μιλάει για τη δολοφονία του FBI».

«Τα παιδιά δείχνουν φροντισμένα» στο…κτήμα με τις βόμβες

Έτσι, ο Πάουελ είπε στον προϊστάμενό του στην αποθήκη στρατού της Γιούτα για τον Άρθουρ και έδειξε μερικά από τα βίντεο. Παρόλα αυτά, δεν υπήρξε καμία απάντηση. Η Εθνοφρουρά της Βόρειας Καρολίνας και ο στρατός των ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν είχαν κανένα αρχείο πειθαρχικής δίωξης που να αφορά τον Άρθουρ.

Η Χέδερ Χάγκαν, εκπρόσωπος του στρατού, δεν θέλησε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης του Άρθουρ, αλλά δήλωσε ότι «διαβιβάζουμε όλες τις πληροφορίες στους συνεργάτες μας στις αρχές επιβολής του νόμου, όταν είναι απαραίτητο». Ο Άρθουρ και η σύζυγός του απέσυραν τα παιδιά από το δημόσιο σχολείο και άρχισαν να τα διδάσκουν στο σπίτι, χωρίς καμία συμβολή από τον Πάουελ.

Τον Μάρτιο του 2020 ο Πάουελ μίλησε με το τμήμα του σερίφη της κομητείας Ντούπλιν, όπου ο Άρθουρ είχε εργαστεί για λίγο ως βοηθός στη δεκαετία του 2000 πριν καταταγεί στον στρατό. Ο Πάουελ είχε να μιλήσει με τα παιδιά του από τα Χριστούγεννα και ανησυχούσε. Ζήτησε από τους αστυνομικούς να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά για να ελέγξουν την ευημερία τους. Ο σερίφης παρέδωσε αρχεία που δείχνουν ότι ένας βοηθός ανέφερε ότι είδε τα παιδιά στη φάρμα τον Μάρτιο του 2020.

Ο βοηθός διαπίστωσε ότι τα παιδιά «φαίνεται να είναι καλά φροντισμένα» και δεν προέβη σε περαιτέρω ενέργειες. Τον ίδιο μήνα, ένας άνδρας ήρθε για παρατεταμένη διαμονή στη φάρμα του Άρθουρ.

Εκπαιδεύτηκε σε τακτικές, όπλα και εκρηκτικά

Ο Τζόσουα Μπλεσντ κοιμόταν σε ένα ράντζο στην κουζίνα και δεν μιλούσε στη γυναίκα ή τα παιδιά του Άρθουρ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, εξαφανιζόταν μαζί με τον Arthur για μακρά εκπαίδευση σε τακτικές πολέμου. Εβδομάδες αργότερα, ο Μπλεσντ έτρεξε με το ρυμουλκούμενο τρακτέρ του σε έναν αγροτικό αυτοκινητόδρομο μεταξύ Μπάφαλο και Ρότσεστερ στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, πυροβολώντας με ένα πιστόλι από το παράθυρό του την παρέλαση των αστυνομικών αυτοκινήτων πίσω του.

Όλα ξεκίνησαν στο Λερόι της Νέας Υόρκης τον Μάιο του 2020 είχε διακοπεί όταν ένας αστυνομικός σταμάτησε τον Μπλεσντ για υπερβολική ταχύτητα. Μετά από μια σύντομη λεκτική αντιπαράθεση, ο Μπλεσντ έφυγε με τον αστυνομικό να στέκεται ακόμα στα μαρσπιέ του φορτηγού, αναγκάζοντάς τον να πηδήξει από το κινούμενο φορτηγό.

Ο Μπλεσντ, ένας 58χρονος οδηγός φορτηγού και πρώην φύλακας ασφαλείας από τη Βιρτζίνια, είχε περάσει χρόνια δημοσιεύοντας βίντεο γεμάτα συνωμοσιολογία που δυσφημούσαν τις αρχές επιβολής του νόμου. Τώρα οδηγούσε περισσότερους από 40 αστυνομικούς σε μια καταδίωξη υψηλής ταχύτητας και ανταλλαγή πυροβολισμών, εμβολίζοντας πολλά περιπολικά που προσπαθούσαν να τον επιβραδύνουν.

Το γραφείο του FBI στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια είχε εξετάσει και στο παρελθόν τον Μπλεσντ, ο οποίος επίσης ονομαζόταν Σεργκέι Τζούρι. Τον Απρίλιο του 2018, είχαν μάθει ότι προσπαθούσε να οργανώσει μια εξτρεμιστική ομάδα πολιτοφυλακής για την προετοιμασία του «Στρατού του Θεού, για τον επερχόμενο εμφύλιο πόλεμο». Ο Μπλεσντ βρήκε τελικά τον Άρθουρ και ταξίδεψε στη φάρμα του για να μάθει για τα αυτοσχέδια εκρηκτικά και άλλες τακτικές θανάσιμου πολέμου.

Πήγε να δραπετεύσει αλλά δεν τα κατάφερε

Οι δύο τους συνέχισαν να στέλνουν μηνύματα τις εβδομάδες πριν από το ταξίδι του Μπλεσντ στη Νέα Υόρκη για τις τεχνικές λεπτομέρειες της πυρίτιδας, των αναφλεκτήρων και του τρόπου κατασκευής ναρκών Claymore, οι οποίες εκτοξεύουν θραύσματα. «Δυστυχώς, ήξερε τι έκανε», δήλωσε ο υποσυνταγματάρχης της κομητείας Λίβινγκστον Μάθιου Μπιν, ο οποίος ήταν μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στην αντίδραση.

Στα μισά της καταδίωξης, ο Μπλεσντ σταμάτησε το φορτηγό του, μπλοκάροντας μια στενή ράμπα αυτοκινητόδρομου και παγιδεύοντας τα οχήματα που τον καταδίωκαν πίσω του. Είχε επίσης γυρίσει την καμπίνα του φορτηγού με τέτοιον τρόπο, ώστε να βλέπει τα περιπολικά πίσω του. Τότε άνοιξε πυρ, με τις σφαίρες του να χτυπούν τα καταδιωκτικά περιπολικά. Ήταν ένα «μοιραίο χωνί», η τακτική που δίδασκε ο Άρθουρ και είχε σκοπό να κάνει τους μεμονωμένους μαχητές που αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερη δύναμη πιο θανατηφόρους.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών ένας αστυνομικός κατάφερε να περάσει στην πλευρά του συνοδηγού του φορτηγού, αιφνιδιάζοντας τον Μπλεσντ, ο οποίος έφυγε. Τα αστυνομικά οχήματα τον ανάγκασαν να βγει από τον αυτοκινητόδρομο σε έναν δρόμο που διέσχιζε αγροκτήματα. Οι αστυνομικοί που περίμεναν εκεί πυροβόλησαν με τα όπλα τους καθώς το φορτηγό του Μπλεσντ περνούσε με ταχύτητα.

Τελικά, το φορτηγό έπεσε σε ένα χαντάκι εκτός δρόμου. Η σημαδεμένη από τις σφαίρες καμπίνα του παλλόταν από τα φώτα της αστυνομίας, καθώς οι ταραγμένοι αστυνομικοί πλησίαζαν προσεκτικά με τα πόδια. Μέσα, ο Μπλεσντ ήταν πεσμένος νεκρός, πυροβολημένος στο κεφάλι.

Η επίθεση στο Καπιτώλιο ήταν το σύνθημα που περίμεναν οι ακροδεξιοί των ΗΠΑ.

Χτύπησε πέντε οχήματα και από τύχη δεν σκότωσε αστυνομικούς

Τα πυρομαχικά χτύπησαν τουλάχιστον πέντε οχήματα της αστυνομίας, σύμφωνα με τις εκθέσεις, αυτή της ιατροδικαστικής υπηρεσίας βρήκε μια σφαίρα σφηνωμένη στο σακίδιο ενός αστυνομικού στο κάθισμα του συνοδηγού δίπλα του. «Και οι 40 άνδρες και γυναίκες που ανταποκρίθηκαν είχαν κάποιου είδους διαταραχή μετατραυματικού στρες από αυτό το περιστατικό», δήλωσε ο Μπιν. Δύο εγκατέλειψαν την επιβολή του νόμου εξαιτίας αυτού, είπε.

Λίγους μήνες αργότερα, στις 6 Ιανουαρίου, τα αποκαλυπτικά οράματα του Άρθουρ για το μέλλον άρχισαν να υλοποιούνται όταν πολλοί ομοϊδεάτες του εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Ο Άρθουρ δεν βρισκόταν στην Ουάσινγκτον, όπως είπε, αλλά τα επακόλουθα τον βρήκαν σχεδόν αμέσως. Ομοσπονδιακοί πράκτορες χτυπούσαν τις πόρτες των συναδέλφων του πολιτοφυλάκων στη Βόρεια Καρολίνα, είπε, και οι δικές του ενέργειες θα τελούσαν υπό αυστηρότερο έλεγχο.

Στο φορτηγό του Μπλεσντ , οι ερευνητές είχαν βρει δύο εγχειρίδια με οδηγίες χρήσης εκρηκτικών και στρατιωτικής τακτικής για τα οποία είχε πληρώσει 850 δολάρια από την Arthur’s Tackleberry Solutions. Θα έβρισκαν 125.000 δολάρια σε μετρητά, 14 βόμβες σωλήνων, ένα AK-47 με διόπτρα, ένα τουφέκι 50 χιλιοστών, ένα τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή και πυρομαχικά αξίας  δεκάδων χιλιάδων δολαρίων.

Μια ακόμα γνωριμία

Στις 5 Μαΐου του 2021, ο Μάικλ Τόμσον πήγε με το αυτοκίνητο σε μια εκπαίδευση τακτικής πολέμου στο Mount Olive. Τράβηξε το φορτηγό του μέχρι το μικρό, μονώροφο αγροτόσπιτο που είχε χτίσει ο παππούς του Άρθουρ. Ο Τόμσον είχε έρθει σε επαφή με τον Άρθουρ μέσω της ιστοσελίδας Tackleberry.

Καθώς οι δύο άνδρες γνωρίστηκαν, ο Άρθουρ ισχυρίστηκε ότι είχε δημιουργήσει μια τοπική πολιτοφυλακή με άλλους άρτια εκπαιδευμένους βετεράνους, όπως έναν Navy SEAL, έναν Army Ranger και μερικούς βετεράνους πεζοναύτες στην περιοχή. Ένας από τους στρατιωτικούς φίλους του που αποκαλούσε «Priest» έμενε στη φάρμα και εκπαιδεύονταν επίσης, σύμφωνα με τα δύο παιδιά που μίλησαν στο AP.

«Κάθε βράδυ γύρω στις 10:30, (ο Άρθουρ) έβγαινε στην αποθήκη και άνοιγε τους ασυρμάτους του και απλά καλούσε και επικοινωνούσε με ένα σωρό άλλους ανθρώπους. Για να συγκεντρώσει κατά κάποιον τρόπο τους πολιτοφύλακες που έρχονται μαζί και να ανταλλάξουν πληροφορίες», δήλωσε η κόρη του Πάουελ, η οποία συχνά καθόταν με τον Άρθουρ κατά τη διάρκεια αυτών των επικοινωνιών όταν δεν μπορούσε να κοιμηθεί.

Ο πληροφοριοδότης του FBI, έφτιαξε ένα στόρι πως η υπηρεσία Αλκοόλ, Καπνού και Όπλων του κατέσχεσε τον οπλισμό.

Οι πράκτορες της υπηρεσίας Αλκοόλ, Καπνού και Όπλων του είχαν κατασχέσει τα όπλα

Ο Τόμσον είχε επικοινωνήσει με τον Άρθουρ λέγοντας ότι έπρεπε να προετοιμαστεί για μάχη εναντίον ομοσπονδιακών πρακτόρων. Οι πράκτορες της ATF κατάσχεσαν μερικά από τα όπλα του ενώ εκείνος έλειπε και η σύζυγός του ήταν μόνη στο σπίτι με τα παιδιά τους, είπε. Θα επέστρεφαν. Αυτή τη φορά ήθελε να είναι έτοιμος.

Ο Άρθουρ και ο Τόμσον συζήτησαν για τη χρήση κρυφών, αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και για το πώς ο Τόμσον θα μπορούσε να μετατρέψει το σπίτι του σε «ιστό αράχνης» από μοιραίες παγίδες που θα σκόπευαν να σκοτώσουν τους ομοσπονδιακούς πράκτορες που έκαναν έφοδο.

Ο Τόμσον φορούσε κοριό για το FBI με το κωδικό όνομα «Buckshot». «Θέλω να σας δείξω κάτι που ονομάζεται ιστός αράχνης», είπε ο Άρθουρ. «Αυτό ήταν κάτι που κατασκεύασα για έναν φίλο μου από την αναγνώριση». «Είναι ένα καταραμένο κουτί θανάτου.» Ο Τόμσον και ο Άρθουρ μιλούσαν για ώρες, και τελικά κάθισαν σε θέσεις στο σπίτι με τα παιδιά του Άρθουρ να στροβιλίζονται γύρω τους.

Στη συνέχεια, η συζήτηση στράφηκε στη δολοφονία, χρησιμοποιώντας ελεύθερους σκοπευτές και κρυμμένα εκρηκτικά εναντίον καλά φυλασσόμενων πολιτικών, σύμφωνα με τις ηχογραφήσεις. «Ας πούμε ότι είναι ένα ολόκληρο περιφραγμένο σπίτι… Το αρχοντικό του κυβερνήτη. Εντάξει, πώς θα του επιτεθώ; Λοιπόν, θα πρέπει να φύγει για να πάει στο Καπιτώλιο κάποια στιγμή, σωστά;» είπε ο Άρθουρ.

Πολιτικές δολοφονίες και τυχαίες εκρήξεις βίας

Είναι αυτές οι στοχευμένες επιθέσεις που τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι με στρατιωτικό υπόβαθρο κάνουν πιο επιτυχημένες. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι δολοφονίες το 2020 ενός ομοσπονδιακού αξιωματικού ασφαλείας και ενός βοηθού σερίφη στην Καλιφόρνια από έναν εν ενεργεία επιλοχία της Πολεμικής Αεροπορίας και η επίθεση του 2018 από έναν πρώην στρατιώτη που πυροβόλησε έξι γυναίκες σε ένα στούντιο hot yoga στη Φλόριντα, σκοτώνοντας δύο, πριν αυτοκτονήσει.

Όταν εμπλέκονται στρατιωτικοί, οι συνωμοσίες είναι πιο πιθανό να επιδιώκουν και να προκαλούν μαζικές απώλειες και σε μια χρονιά εκλογών είναι αυτού του είδους οι επιθέσεις που ανησυχούν τους ανθρώπους που μελετούν τον τρόπο με τον οποίο η στρατιωτική τεχνογνωσία επηρεάζει τη δράση των εξτρεμιστών. Ως επίθεση με μαζικές απώλειες ορίζεται εκείνη που σκοτώνει ή τραυματίζει τέσσερα ή περισσότερα άτομα.

Οπλισμένοι με τις ηχογραφήσεις του Τόμσον, οι πράκτορες του FBI σχεδίαζαν έναν τρόπο για να συλλάβουν τον Άρθουρ με ασφάλεια – μια αξιολόγηση της απειλής της φάρμας είχε καθορίσει ότι ήταν πολύ επικίνδυνο να το επιχειρήσουν εκεί. Ο πληροφοριοδότης είπε στον Άρθουρ να τον συναντήσει σε μια έκθεση όπλων στο Ράλεϊ. Είπε ότι είχε επαφές εκεί που θα αγόραζαν κάποια εγχειρίδια Tackleberry.

Ο Άρθουρ συνάντησε τον Τόμσον στην είσοδο της εκδήλωσης και οι δυο τους πέρασαν από ανιχνευτές μετάλλων ο Άρθουρ δεν ήταν οπλισμένος. Μια ομάδα SWAT που περίμενε μέσα αιφνιδίασε τον Άρθουρ , ο οποίος αρχικά αντιστάθηκε, δήλωσαν οι πράκτορες. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί ανάγκασαν τον Άρθουρ να πέσει στο έδαφος και τον συνέλαβαν.

Την ίδια στιγμή, ομάδες πυροτεχνουργών ερευνούσαν το σπίτι του Άρθουρ. Βρήκαν σακούλες άμμου και δοχεία γεμάτα με τανερίτη – ο οποίος, αν χτυπηθεί από πυροβολισμούς από μακριά, μπορεί να εκραγεί.Οι ομάδες ανακάλυψαν επίσης τη βόμβα από σωλήνα συνδεδεμένη με έναν διακόπτη στη βεράντα.

Η γνωστή επωδός των ακροδεξιών: Είμαι πολιτικός κρατούμενος

Τον Μάιο, ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Τζέιμς Σι Ντέβερ ο τρίτος καταδίκασε τον Άρθουρ σε 25 χρόνια ομοσπονδιακής φυλάκισης, αφού οι ένορκοι τον καταδίκασαν για κατηγορίες που αφορούσαν τη διδασκαλία του πληροφοριοδότη του FBI για την κατασκευή βομβών με σκοπό τη δολοφονία ομοσπονδιακών αστυνομικών, καθώς και για παράνομη οπλοκατοχή. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι είχαν βρει αυτοσχέδιες χειροβομβίδες και άλλα όπλα «μαζικών απωλειών» και «αδιακρίτως» στο αγρόκτημα του Άρθουρ.

Μια ψυχολογική εξέταση δεν βρήκε στοιχεία ψυχικής ασθένειας, αλλά ανέφερε πιθανό πολεμικό τραύμα ως παράγοντα της παράνοιας του Άρθουρ. Παρόλα αυτά, το συμπέρασμα ήταν ότι ο Άρθουρ δεν χρειαζόταν «οξεία θεραπεία ψυχικής υγείας». Ο Ντέβερ, επίσης βετεράνος, είπε στον Άρθουρ ότι η εξειδικευμένη στρατιωτική του εκπαίδευση σε εκρηκτικά και άλλες πολεμικές τεχνικές καθιστούσε τη συμπεριφορά του πολύ πιο σοβαρή. «Έδωσες τον όρκο που δώσαμε όλοι όσοι υπηρετήσαμε», είπε ο Ντέβερ στον Άρθουρ. «Ήξερες καλύτερα».

«Είμαι πολιτικός κρατούμενος», έγραψε, απηχώντας τη γλώσσα που ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και άλλοι έχουν χρησιμοποιήσει για να υποβαθμίσουν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου.

Κατά την άποψη του Άρθουρ, η φυλάκιση «βετεράνων και πατριωτών» όπως ο ίδιος και η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ στην Πενσιλβάνια προφητεύουν τον εμφύλιο πόλεμο που υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι έρχεται. «Αυτό συμβαίνει», έγραψε. «Όλα τα σημάδια είναι εκεί».

Only in

Σούζαν Ιτον: «Ακόμα και σήμερα τα παιδιά της δεν ξέρουν ότι βιάστηκε» λέει στο in η δικηγόρος της οικογένειας

Για την ψυχολογική κατάσταση των παιδιών της αδικοχαμένης Σούζαν Ιτον, αλλά και για τη στάση όλης της οικογένειας απέναντι στην τελεσίδικη δικαστική απόφαση μιλά στο in η δικηγόρος της οικογένειας του θύματος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024