Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από το Ισραήλ να «βάλει τέλος στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις» στον Λίβανο, «να μην επεκτείνει τη δράση στο έδαφός» του και να «σεβαστεί την κυριαρχία» του (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Johanna Geron).

«Για τη Γαλλία, η κυριαρχία του Λιβάνου είναι ένα βασικό ζήτημα που θα υπερασπίζεται πάντα», διαβεβαίωσε ο Μακρόν το βράδυ χθες Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Το Ισραήλ να «βάλει τέλος στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις» στον Λίβανο, ζητά ο Μακρόν

Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος θεωρείτο ο αρχιτέκτονας της 7ης Οκτωβρίου, αντιπροσωπεύει μια «ευκαιρία» που πρέπει ν’ αξιοποιηθεί για να τεθεί τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Η ευκαιρία αυτή πρέπει ν’ αξιοποιηθεί ώστε όλοι οι όμηροι να μπορέσουν ν’ απελευθερωθούν και ο πόλεμος επιτέλους να σταματήσει», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Διαβεβαίωσε ότι εργάζεται «με τους Ισραηλινούς, άραβες και αμερικανούς εταίρους» για την «κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» και «για ν’ ανοίξει επιτέλους μια αξιόπιστη πολιτική προοπτική τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Μία διαφορετική ιστορία

Το Ισραήλ επί ένα χρόνο αναφέρει ότι ο Γιαχία Σινουάρ κρύβεται στα τούνελ της Χαμάς, έχει ειδική προστασία, και οι μυστικές επιχειρήσεις προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν.

Ωστόσο, οι πληροφορίες που μεταδίδονται από ισραηλινά ΜΜΕ για τον φερόμενο θάνατό του, εάν επιβεβαιωθούν, δείχνουν μία διαφορετική ιστορία (περισσότερα εδώ).