Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Λίβανος: Ο πρωθυπουργός καταγγέλλει ανάμειξη του Ιράν στα εσωτερικά του και απόπειρα επιβολής κηδεμονίας

Λίβανος: Ο πρωθυπουργός καταγγέλλει ανάμειξη του Ιράν στα εσωτερικά του και απόπειρα επιβολής κηδεμονίας

Σκληρές δηλώσεις κατά του Ιράν έκανε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι απορρίπτει την ιρανική ανάμειξη στις λιβανικές υποθέσεις απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχάμαντ Καλιμπάφ, σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί με τη Γαλλία την εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 2006.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες αφού θέσεις του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο έχουν γίνει στόχος πυρών

Η απόφαση 1701 προβλέπει ότι η μεθοριακή περιοχή του νοτίου Λιβάνου θα είναι απαλλαγμένη από όπλα και ένοπλες δυνάμεις πλην όσων ανήκουν στο κράτος του Λιβάνου.

«Είμαστε έκπληκτοι από τη θέση αυτή που συνιστά κατάφωρη ανάμειξη στις λιβανικές υποθέσεις και απόπειρα επιβολής μία απορριφθείσας κηδεμονίας επί του Λιβάνου», δηλώνει ο Νατζίμπ Μικάτι, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Η διαπραγμάτευση για την εφαρμογή της απόφασης 1701 του ΟΗΕ αποτελεί ζήτημα του κράτους του Λιβάνου, προσθέτει ο Νατζίμπ Μικάτι.

Δείτε σχετική ανάρτηση στο Χ:

Ο ρόλος της UNIFIL

Κατ’ εφαρμογήν της απόφασης 1701, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναθέτει στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ με την επωνυμία UNIFIL την παροχή βοήθειας στις στρατιωτικές δυνάμεις του Λιβάνου για την διασφαλισθεί ότι ο νότιος Λίβανος είναι απαλλαγμένος από μαχητές και όπλα άλλα από εκείνα που ανήκουν στην κυβέρνηση του Λιβάνου.

Το Ισραήλ δηλώνει ότι ο λιβανικός στρατός και η UNIFIL έχουν αποτύχει στην διασφάλιση της περιοχής και ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου την χερσαία επιχείρησή του κατά της Χεζμπολάχ παράλληλα με τον πόλεμο στην Γάζα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες αφού θέσεις του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο έχουν γίνει στόχος πυρών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι ήρθε η ώρα να αποσυρθεί η UNIFIL.

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Ντέιβιντ Ντάνον δήλωσε στο Reuters ότι περιμένει «μία πιο ισχυρή εντολή για την UNIFIL ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά κατά της Χεζμπολάχ».

Η παρούσα εντολή της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο ισχύει μέχρι τις 31 Αυγούστου 2025.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Only in

Η διπλή καμπάνια Κασσελάκη – η απειλή της αποστασίας και η σφήνα της Δούρου

Με δημοσκοπικό αέρα ο Στέφανος Κασσελάκης κάνει επίδειξη δύναμης με ομιλία στο κέντρο τη Αθήνας και τους βουλευτές του να απειλούν ότι θα κάψουν το ΣΥΡΙΖΑ με ανεξαρτητοποίησης, αυξάνονται οι πιέσεις στην Ρένα Δούρου ως υποψήφιας ανάχωμα στη διάσπαση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024