Ο ισραηλινός στρατός δημοσιεύοντας το βίντεο και τις φωτογραφίες του στρατιωτικού και πρόσφατα πολιτική ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, κατάφερε να τον αναγάγει σε σύμβολο ολόκληρου του παλαιστινιακού αγώνα για ελευθερία. Οι σκηνές που μεταδόθηκαν, επαναλαμβάνονται από ιστότοπους και κανάλια του αραβικού κόσμου, ως ενός στρατιωτικού ηγέτη που πολεμούσε στην πρώτη γραμμή, 300 μέτρα από την βάση του εχθρού.

Την ώρα που όλες οι επίσημες ισραηλινές και αμερικανικές θέσεις παρουσίαζαν τον Γιαχία Σινουάρ ως έναν «ποντικό» που κρύβεται στις υπόγειες στοές με γιλέκο αυτοκτονίας, περιτρυγιρισμένος από τους ομήρους, τα ισραηλινά βίντεο και φωτογραφίες αποτέλεσαν τον καλύτερο επικήδειο για τον ηγέτη της Χαμάς. Ακόμα και αν ήθελαν απλά να παρουσιάσουν αποδείξεις που να στοιχειοθετούν την δολοφονία του μεγαλύτερου εχθρού του Ισραήλ.

Η ισραηλινή προπαγάνδα (με την ουδέτερη έννοια της λέξης), εμφάνισε τον 62χρονο Σινουάρ μαχητή πρώτης γραμμής, με τους συντρόφους του νεκρούς, με καλάσνικοφ χωρίς κοντάκι δίπλα του (προτιμητέα τα όπλα αυτά για αντάρτικο πόλεων), να πετάει ένα ξύλο στο drone που τον καταγράφει, μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή. Αυτό τουλάχιστον είναι το αφήγημα σε μέσα της Γάζας, του Λιβάνου, του Ιράν, της Τουρκίας, της Ιορδανίας και της Υεμένης.

To χειρότερο για το Ισραήλ είναι πως με τον ίδιο τον ηγέτη της Χαμάς να πεθαίνει μόνος του, καταρρίπτει το ισραηλινό αφήγημα πως «οι διοικητές της Χαμάς κρύβονται ανάμεσα στους πολίτες, χρησιμοποιώντας τους ως ανθρώπινες ασπίδες». Εκεί τουλάχιστον στέκονται τα μέσα που υποστηρίζουν τις εμπόλεμες ομάδες της Παλαιστίνης και την Χεζμπολάχ.

Πλήρη εξοπλισμό μάχης είχε πάνω του ο Γιαχία Σινουάρ.

Στην Υεμένη το ανώτατο συμβούλιο συνεδρίασε για τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ

Το Συμβούλιο Σούρα «εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του γενναίου μαχητή και επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, διοικητή Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος έπεσε μάρτυρας ενώ προχωρούσε στην πρώτη γραμμή του μετώπου κατά των σιωνιστικών δυνάμεων κατοχής».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, «το Συμβούλιο της Σούρα τόνισε ότι ο μαρτυρικός θάνατος του Σινουάρ στη μάχη της αλήθειας κατά του ψεύδους αποτελεί παράσημο τιμής για τον ίδιο και για όσους προηγήθηκαν στο μαρτύριο. Η κληρονομιά του θα χρησιμεύσει ως φάρος για τους μαχητές της Χαμάς και του άξονα της αντίστασης στο δρόμο προς την Αλ-Κουντς (σ.σ. Ιερουσαλήμ) μέχρι να επιτευχθεί η τελική νίκη με τη θέληση του Αλλάχ».

Η δήλωση επαίνεσε τον Σινουάρ επειδή «ενσάρκωσε τη δόξα και την ιστορία της Ummah (σ.σ. ισλαμικό έθνος) μέσω του θαρραλέου αγώνα του. Αγωνίστηκε με ακλόνητη πίστη στο δίκαιο σκοπό του και μαρτύρησε στην πρώτη γραμμή της αντίστασης, καταρρίπτοντας τους ψευδείς ισχυρισμούς της σιωνιστικής οντότητας (σ.σ. Ισραήλ) ότι χρησιμοποιούσε κρατούμενους ως ανθρώπινες ασπίδες». Στον θάνατο του Σινουάρ θα μιλήσει σε λίγο και ο Σαγιέντ αλ Χούθι, ο ανώτατος ηγέτης της Ανσάρ Αλλάχ της Υεμένης.

Τι είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν για τον Σινουάρ

Με το παραπάνω μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αράγκτσι δήλωσε «Ο Γιαχία Σινουάρ δεν φοβήθηκε τον θάνατο, αλλά αναζήτησε το μαρτύριο στη Γάζα. Πολέμησε γενναία μέχρι τέλους στο πεδίο της μάχης. Η μοίρα του – που απεικονίζεται όμορφα στην τελευταία του εικόνα – δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα αλλά πηγή έμπνευσης για τους μαχητές της αντίστασης σε όλη την περιοχή, Παλαιστίνιους και μη».

Το μήνυμα έκλεισε με τον χαιρετισμό «Εμείς, και αμέτρητοι άλλοι σε όλο τον κόσμο, χαιρετίζουμε τον ανιδιοτελή αγώνα του για την απελευθέρωση του παλαιστινιακού λαού. Οι μάρτυρες ζουν για πάντα και ο αγώνας για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης από την κατοχή είναι πιο ζωντανός από ποτέ».

Ο ισραηλινός ΥΠΕΞ επιτέθηκε ξανά εναντίον το ΓΓ του ΟΗΕ, γιατί δεν πανηγύρισε την εξόντωση του Σινουάρ! 

Στην Χαν Γιονίς, μέσα σε βομβαρδισμένο τζαμί της πόλης, αποχαιτέτησαν τον Γιαχία Σινουάρ με προσευχές κηδείας, όπως είναι εμφανές στο παρακάτω βίντεο.

Η Χεζμπολάχ αποχαιρέτισε τον «διοικητή της Καταιγίδας του Αλ Άκσα» Γιαχία Σινουάρ

Σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή, η Χεζμπολάχ χαιρέτισε τον Σινουάρ ως «διοικητή της Καταιγίδας του Αλ Άκσα». «Ο Σινουάρ ανέλαβε την ευθύνη και την ηγετική δάδα από τον μαρτυρικό ηγέτη Ισμαήλ Χανίγια για να συνεχίσει τον δρόμο της αντίστασης, της προσφοράς και της θυσίας μαζί με τους ηρωικούς μαχητές και τους γενναίους αντιστασιακούς», ανέφερε η ομάδα.

Επίσης, επαίνεσε τον μάρτυρα επειδή «ύψωσε το ανάστημά του ενάντια στο σχέδιο των ΗΠΑ και τη σιωνιστική κατοχή». «Πρόσφερε το αίμα του σε αυτόν τον αγώνα μέχρι να επιτύχει το μαρτύριο και να φτάσει στις υψηλότερες βαθμίδες της τιμής και της ανθρώπινης τελειότητας», πρόσθεσε η Χεζμπολάχ.

«Εμείς στην ηγεσία του κινήματος (Χεζμπολάχ) και όσοι από εμάς αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της σιωνιστικής επίθεσης μαζί με τον λιβανέζικο λαό μας επιβεβαιώνουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού μας», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στη θεϊκή υπόσχεση και στη νίκη που προορίζεται για τους πιστούς υπηρέτες Του».

Τέλος, η Χεζμπολάχ συλλυπήθηκε τον καταπιεσμένο παλαιστινιακό λαό, το αραβικό και ισλαμικό έθνος και τους μαχητές της αντίστασης με αφορμή το μαρτύριο του Σινουάρ.