Έκλεισε σχολείο μετά από κρούσμα της εξαιρετικά μεταδοτικής «νορβηγικής» ψώρας σε μαθητή Δημοτικού
Πληροφορίες και για δεύτερο κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού – Τι γνωρίζουμε για τη νορβηγική ψώρα, πώς μεταδίδεται, ποια τα συμπτώματα
- Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας: Χτύπησε τη γυναίκα του και την έσερνε με το αυτοκίνητο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
- Όταν ο μισθός δεν φτάνει – Ακρίβεια και φόροι ροκανίζουν το εισόδημα
Ένα κρούσμα ψώρας εξακριβώθηκε την Πέμπτη (17/10) σε μαθητή του 3ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στα Χανιά, οδηγώντας στο κλείσιμο της σχολικής μονάδας. Μάλιστα, όπως έδειξαν οι εργαστηριακές εξετάσεις, πρόκειται για «νορβηγική ψώρα» έναν αρκετά σοβαρό τύπο της νόσου που προκαλεί κνησμό και δερματικές αλλοιώσεις, με σπυράκια και εξανθήματα.
Καθώς πρόκειται για μία μεταδοτική νόσο, άμεσα ενεργοποιήθηκαν τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα, καθ’ υπόδειξη της διεύθυνσης υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr, το σχολείο έκλεισε και «άμεσα έγινε σχολαστική καθαριότητα από τις καθαρίστριες του δήμου Χανίων ενώ στη συνέχεια έγινε απολύμανση από συνεργείο εργολάβου» σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο παιδείας, Αντώνη Βαρδάκη
Εν αναμονή των οδηγιών για τα επόμενα βήματα – Αναφορές και για δεύτερο κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού
Όπως μεταφέρει ο κ. Βαρδάκης στο zarpanews.gr ο Δήμος είναι σε αναμονή σχετικής οδηγίας από τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές σχετικά με το εάν πρέπει να παραμείνει κλειστό το σχολείο από Δευτέρα, για πόσο διάστημα και για ποιον λόγο. Σε αναμονή οδηγιών είναι και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, στην οποία υπάγεται το σχολείο.
Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα, ούτε για δεύτερο άτομο που να έχει αναφέρει συμπτώματα, ενώ το κρούσμα το παιδιού σχετίζεται με το οικογενειακό του περιβάλλον.
Προληπτική αγωγή σε μαθητές και προσωπικό
Σε όλο το προσωπικό και τους μαθητές του σχολείου, συνταγογραφήθηκε προληπτική αγωγή με χημειοπροφύλαξη, μέσα από ένα φαρμακευτικό σκεύασμα (χάπι) το οποίο πρέπει να λάβουν είτε εμφανίζουν συμπτώματα είτε όχι, προκειμένου να μην εγκατασταθεί το συγκεκριμένο παράσιτο στο δέρμα τους.
Την ίδια ώρα, το κρούσμα αντιμετωπίζεται με συστηματική αγωγή και ιατρική περίθλαψη και θα παραμείνει εκτός σχολείου μέχρι την πλήρη ίαση ενώ υπάρχουν αναφορές και για δεύτερο κρούσμα στο σπίτι του παιδιού.
Ακόμα, λόγω του ότι μέλη του προσωπικού υπηρετούν και σε άλλα σχολεία, δόθηκε σύσταση για προληπτική αγωγή με λοσιόν και στο προσωπικό άλλων ειδικών σχολείων.
Λίγα λόγια για τη νορβηγική ψώρα
Η ψώρα είναι μία νόσος υπάρκτη μέχρι και σήμερα και, επειδή η μετάδοσή της γίνεται με παρατεταμένη επαφή, συνήθως εντοπίζεται σε κλειστές δομές (προφυγικές, ψυχιατρικές) ή ακόμα και σε κατασκηνώσεις, στρατόπεδα, μοναστήρια, σε μέρη δηλαδή όπου οι άνθρωποι είτε είναι σε στενή δερματική επαφή είτε μοιράζονται κοινά κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, καναπέδες, στρώματα κλπ.
Η «νορβηγική» ψώρα θεωρείται βαρύτερη και πιο μεταδοτική μορφή της νόσου, με αυξημένο φορτίο παρασίτων, που εμφανίζεται συνήθως σε ανοσοκατεσταλμένα ή ηλικιωμένα ή εξασθενημένα άτομα ή άτομα με αναπηρία, με εκτεταμένη παρουσία δερματικών βλαβών (εκτεταμένη παρουσία εφελκίδων-υπερκερατωσικών πλακών, πεπαχυσμένων «κρουστών», λεπιών), που μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και με σύντομη άμεση δερματική επαφή με τον πάσχοντα ή με επιμολυσμένα αντικείμενα που χρησιμοποίησε ο πάσχων (όπως ρούχα, κλινοσκεπάσματα, έπιπλα).
Ποια τα συμπτώματα
Τα πιο συχνά σημεία και συμπτώματα της ψώρας είναι ο επίμονος κνησμός (φαγούρα), ιδιαίτερα κατά τις νυκτερινές ώρες, και οι δερματικές εξανθηματικές βλάβες (συνήθως ερυθηματώδεις βλατίδες, σαν «σπιθουράκια»), που μπορεί να αφορούν σε μεγάλο μέρος του σώματος ή να περιορίζονται σε συνήθη σημεία προσβολής, όπως π.χ. ανάμεσα στα δάκτυλα, καρπούς, αγκώνες, μασχάλες, θηλές, γεννητική περιοχή, οσφυική περιοχή (μέση), ανάμεσα στις ωμοπλάτες, κοιλιακή χώρα-περιοχή «ζώνης», γλουτούς, γόνατα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις