Το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που συνέβαλε στην τροφοδότηση της αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών και των ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών σε ολόκληρο τον κόσμο, φτάνει στο τέλος του και αναμένεται να το διαδεχθεί η Λα Νίνια.

Οι μετεωρολόγοι πιστεύουν ότι ο διακόπτης θα μπορούσε να γυρίσει εντελώς φέτος τον χειμώνα με βαρύτερες και συχνότερες χιονοπτώσεις, περισσότερο κρύο και αυξημένες βροχοπτώσεις.

Το Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) επιβεβαίωσε ότι υπάρχει 60% πιθανότητα να εμφανιστεί και προέβλεψε πως μπορεί να διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο.

Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν έναν ψυχρότερο χειμώνα αλλά όχι σε όλη την Ευρώπη

Μπορεί να προκαλέσει ακραία καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρο τον κόσμο και εμφανίζεται όταν οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό πέφτουν κάτω από το μέσο όρο. Ουσιαστικά, είναι το ακριβώς αντίθετο της θερμής φάσης του Ελ Νίνιο.

Το Ελ Νίνια είναι ουσιαστικά, το ακριβώς αντίθετο της θερμής φάσης του Ελ Νίνιο.

Συνίσταται στην υποχώρηση, σε μεγάλη κλίμακα, των θερμοκρασιών επιφανείας των ωκεανών στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό στην ζώνη του Ισημερινού. Συνδέεται με μεταβολές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην τροπική ζώνη: άνεμος, ατμοσφαιρική πίεση και βροχοπτώσεις. Ωστόσο, η ακριβής επίδραση του φαινομένου ποικίλλει ανάλογα με την ένταση, την διάρκεια, αλλά επίσης και την περίοδο του έτους κατά την οποία εκδηλώνεται και την διάδραση με άλλα κλιματικά φαινόμενα, επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προέβλεψαν μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης συνθηκών Λα Νίνια μεταξύ Οκτωβρίου και Φεβρουαρίου. Οι επιστήμονες λένε ότι τον φετινό χειμώνα είναι πιθανό να δούμε ένα φαινόμενο ασθενούς έως μέτριας ισχύος που θα υποχωρήσει, ενδεχομένως, στις αρχές του 2025.

Σε γενικές γραμμές φέρνει ψυχρότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στη δυτική Ευρώπη. Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι οι θερμοκρασίες θα πέσουν στην Γηραιά ήπειρο καθώς οδεύουμε προς τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Καθώς το φαινόμενο μπορεί να επηρεαστεί από άλλους παγκόσμιους παράγοντες του κλίματος, ο αντίκτυπός της είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Μια τρίμηνη ένδειξη που δημοσίευσε η Météo France τον περασμένο μήνα δίνει μόνο 20% πιθανότητα ο Οκτώβριος, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος να «δώσουν» θερμοκρασίες ψυχρότερες από το συνηθισμένο.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τον καιρό του φετινού χειμώνα από τώρα

Έχει επίσης την τάση να φέρνει υγρότερες και ψυχρότερες συνθήκες στις Άλπεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε συχνότερες και εντονότερες χιονοπτώσεις. Στις νοτιοανατολικές χώρες οι κλιματολογικές συνθήκες αναμένεται να είναι ξηρότερες από το συνηθισμένο, ενώ οι νοτιοδυτικές χώρες θα δουν πιθανότατα περισσότερες βροχές.

Νωρίτερα τον Οκτώβριο, τμήματα της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης επλήγησαν από αρκετές καταιγίδες που έρχονταν από τον Ατλαντικό και τώρα, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σκανδιναβία «φλερτάρουν»με τις ψυχρότερες θερμοκρασίες σε σχέση με πέρυσι.

Το φαινόμενο συνίσταται στην υποχώρηση σε μεγάλη κλίμακα των θερμοκρασιών επιφανείας των ωκεανών στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό στην ζώνη του Ισημερινού. Συνδέεται με μεταβολές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην τροπική ζώνη: άνεμος, ατμοσφαιρική πίεση και βροχοπτώσεις. Ωστόσο, η ακριβής επίδραση του φαινομένου ποικίλλει ανάλογα με την ένταση, την διάρκεια, αλλά επίσης και την περίοδο του έτους κατά την οποία εκδηλώνεται και την διάδραση με άλλα κλιματικά φαινόμενα, επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ Λα Νίνια, Ελ Νίνιο και κλιματικής αλλαγής

Αν και ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι η σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των δύο φαινομένων δεν είναι απολύτως σαφής, είναι βέβαιο ότι εντείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα τελευταία χρόνια, οι βροχοπτώσεις έχουν γίνει πιο ευμετάβλητες – αποκλίνουν από τους ιστορικούς μέσους όρους και τα αναμενόμενα πρότυπα.

Η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλείται από την αμείωτη καύση ορυκτών καυσίμων έχει επίσης αυξήσει τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου από την αμείωτη καύση ορυκτών καυσίμων

Ο κλιματολόγος Paul Roundy υποστηρίζει ότι τα υπολογιστικά μοντέλα δυσκολεύονται να διαφοροποιήσουν τη φυσιολογική διακύμανση των φάσεων Ελ Νίνιο και Λα Νίνια από τη θερμαντική επίδραση της κλιματικής αλλαγής στους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα.

Τα φυσικά κλιματικά φαινόμενα «εκδηλώνονται πλέον στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής που προκλήθηκε από τον άνθρωπο, που αυξάνει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, οξύνει τις ακραίες μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες και έχει επίδραση στα εποχικά μοτίβα των βροχοπτώσεων και των θερμοκρασιών», υπενθυμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.