Ένα πρώην στέλεχος του NBC ζήτησε συγγνώμη από τους Αμερικανούς για τη δημιουργία ενός «τέρατος», ενοώντας τον Ντόναλντ Τραμπ, μέσω της επιτυχημένης εκπομπής The Apprentice.

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από την Αμερική. Βοήθησα στη δημιουργία ενός τέρατος», έγραψε ο John D. Miller σε ένα άρθρο για το US & News and World Report.

Ντόναλντ Τραμπ: Σούπερ σταρ από… ψέματα

Ο Μίλερ πέρασε 25 χρόνια μάρκετινγκ για το NBC και το NBCUniversal και προώθησε το ριάλιτι που ώθησε τον Τραμπ να γίνει σούπερ σταρ.

Ενώ ο Τραμπ ήταν μια γνωστή φιγούρα χάρη στη μεγαλύτερη προσωπικότητά του και την περιουσία, στοιχεία που τον έβαναλ στους τηλεοπτικούς δέκτες τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, ήταν η εκπομπή και η φράση «απολύεσαι» που τον ώθησαν να γίνει επιχειρηματικό σύμβολο.

Ο Τραμπ χρησιμοποίησε το σόου, τη φήμη και το επιχειρηματικό του υπόβαθρο ως βασικό μέρος της ώθησής του στην πολιτική που τον οδήγησε στον Λευκό Οίκο .

Ο Μίλερ σημείωσε στο άρθρο του ότι για να πουλήσουμε την εκπομπή «δημιουργήσαμε την αφήγηση ότι ο Τραμπ ήταν ένας υπερ-επιτυχημένος επιχειρηματίας που ζούσε σαν βασιλιάς».

Ντόναλντ Τραμπ: Από το ριάλιτι, στον Λευκό Οίκο

Παραδέχτηκε ότι η αφήγηση ήταν μια ουσιαστική υπερβολή που είχε ως αποτέλεσμα ο Τραμπ να φαίνεται πιο επιτυχημένος από αυτό που πραγματικά ήταν.

«Ο Τραμπ μπορεί να ήταν η τέλεια επιλογή για να γίνει το αφεντικό αυτής της εκπομπής, επειδή οι πιο επιτυχημένοι CEO ήταν πολύ απασχολημένοι για να ασχοληθούν με το ριάλιτι και δεν ήθελαν να προσλάβουν τυχαίους νικητές σε ριάλιτι σόοτ στις εκτελεστικές τους ομάδες», έγραψε ο Μίλερ.

«Ο Τραμπ δεν είχε τέτοιες ανησυχίες. Είχε άφθονο χρόνο για τα γυρίσματα, του άρεσε η προσοχή και ζωγράφισε μια θετική εικόνα του που δεν ήταν αληθινή».

Η ομάδα μάρκετινγκ χρησιμοποίησε αυτή την εικόνα ενός επιτυχημένου επιχειρηματία για να προωθήσει το σόου και ο Μίλερ είπε ότι ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα χρησιμοποιηθεί για να οδηγήσει τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο.