Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o

Τηλεσκόπιο Ευκλείδης: Στη δημοσιότητα το πρώτο κομμάτι του 3D χάρτη του Σύμπαντος

Το τηλεσκόπιο Ευκλείδης της ESA αποκάλυψε τις πρώτες του εικόνες που κόβουν την ανάσα

Το τηλεσκόπιο Ευκλείδης της ESA αποκάλυψε τις πρώτες του εικόνες του πρώτου τρισδιάστατου χάρτη του σύμπαντος που δημιουργήθηκε ποτέ.

Ο χάρτης θα περιλαμβάνει 14 εκατομμύρια γαλαξίες και δεκάδες εκατομμύρια αστέρια του δικού μας Γαλαξία.

Η αποστολή τουτηλεσκόπιου «Ευκλείδης», που εκτοξεύτηκε το 2023 και διευθύνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESa) με συνεισφορές από τη Nasa, έστειλε τα πρώτα στιγμιότυπά της τον Νοέμβριο και τον Μάιο του 2024.

Ο στόχος του Ευκλείδη είναι να επιτρέψει τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου χάρτη του σύμπαντος, σε μια προσπάθεια να διαλευκάνει την εξέλιξή του και, ως εκ τούτου, να ρίξει φως στα μυστηριώδη φαινόμενα της σκοτεινής ενέργειας και της σκοτεινής ύλης που μαζί αποτελούν 95% του σύμπαντος.

Το «τεράστιο μωσαϊκό» αποτελείται από δεδομένα εικόνας 208 gigapixel, καλύπτοντας μια περιοχή στο νότιο ουρανό περισσότερο από 500 φορές την περιοχή της πανσελήνου είπε η ESA.

Η σκοτεινή ύλη αποτελείται από σωματίδια που δεν απορροφούν, αντανακλούν ή εκπέμπουν φως, ενώ η σκοτεινή ενέργεια πιστεύεται ότι απομακρύνει τους γαλαξίες, προκαλώντας την επιτάχυνση της διαστολής του Σύμπαντος.

Τηλεσκόπιο Ευκλείδης: Το πρώτο κομμάτι του χάρτη είναι εκπληκτικό

Η Valeria Pettorino, επιστήμονας του προγράμματος Euclid στην ESA, δήλωσε: «Αυτή η εκπληκτική εικόνα είναι το πρώτο κομμάτι ενός χάρτη που σε έξι χρόνια θα αποκαλύψει περισσότερο από το ένα τρίτο του ουρανού.

»Αυτό είναι μόλις το 1% του χάρτη, και ωστόσο είναι γεμάτος από ποικίλες πηγές που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να ανακαλύψουν νέους τρόπους για να περιγράψουν το Σύμπαν».

Η ESA είπε ότι ένα «ειδικό χαρακτηριστικό» που μπορεί να δει κανείς στο μωσαϊκό είναι τα αμυδρά σύννεφα ανάμεσα στα αστέρια του Γαλαξία μας, τα οποία εμφανίζονται με ανοιχτό μπλε χρώμα στο μαύρο φόντο του Διαστήματος.

Only in

Αδυνατούν να αγοράσουν ακίνητο οι νέοι – Τα δύο αγκάθια [πίνακες]

Οι νέοι στην Ελλάδα αδυνατώντας να αγοράσουν ακίνητο εγκαταλείπουν το πατρικό τους σπίτι μετά τα 30 χρόνια, ενώ στην Ε.Ε. το εγκαταλείπουν –κατά μέσο– όρο μετά τα 26

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024