Τηλεσκόπιο Ευκλείδης: Στη δημοσιότητα το πρώτο κομμάτι του 3D χάρτη του Σύμπαντος
Το τηλεσκόπιο Ευκλείδης της ESA αποκάλυψε τις πρώτες του εικόνες που κόβουν την ανάσα
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Το τηλεσκόπιο Ευκλείδης της ESA αποκάλυψε τις πρώτες του εικόνες του πρώτου τρισδιάστατου χάρτη του σύμπαντος που δημιουργήθηκε ποτέ.
Ο χάρτης θα περιλαμβάνει 14 εκατομμύρια γαλαξίες και δεκάδες εκατομμύρια αστέρια του δικού μας Γαλαξία.
Η αποστολή τουτηλεσκόπιου «Ευκλείδης», που εκτοξεύτηκε το 2023 και διευθύνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESa) με συνεισφορές από τη Nasa, έστειλε τα πρώτα στιγμιότυπά της τον Νοέμβριο και τον Μάιο του 2024.
Ο στόχος του Ευκλείδη είναι να επιτρέψει τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου χάρτη του σύμπαντος, σε μια προσπάθεια να διαλευκάνει την εξέλιξή του και, ως εκ τούτου, να ρίξει φως στα μυστηριώδη φαινόμενα της σκοτεινής ενέργειας και της σκοτεινής ύλης που μαζί αποτελούν 95% του σύμπαντος.
Το «τεράστιο μωσαϊκό» αποτελείται από δεδομένα εικόνας 208 gigapixel, καλύπτοντας μια περιοχή στο νότιο ουρανό περισσότερο από 500 φορές την περιοχή της πανσελήνου είπε η ESA.
Η σκοτεινή ύλη αποτελείται από σωματίδια που δεν απορροφούν, αντανακλούν ή εκπέμπουν φως, ενώ η σκοτεινή ενέργεια πιστεύεται ότι απομακρύνει τους γαλαξίες, προκαλώντας την επιτάχυνση της διαστολής του Σύμπαντος.
Τηλεσκόπιο Ευκλείδης: Το πρώτο κομμάτι του χάρτη είναι εκπληκτικό
Η Valeria Pettorino, επιστήμονας του προγράμματος Euclid στην ESA, δήλωσε: «Αυτή η εκπληκτική εικόνα είναι το πρώτο κομμάτι ενός χάρτη που σε έξι χρόνια θα αποκαλύψει περισσότερο από το ένα τρίτο του ουρανού.
»Αυτό είναι μόλις το 1% του χάρτη, και ωστόσο είναι γεμάτος από ποικίλες πηγές που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να ανακαλύψουν νέους τρόπους για να περιγράψουν το Σύμπαν».
Η ESA είπε ότι ένα «ειδικό χαρακτηριστικό» που μπορεί να δει κανείς στο μωσαϊκό είναι τα αμυδρά σύννεφα ανάμεσα στα αστέρια του Γαλαξία μας, τα οποία εμφανίζονται με ανοιχτό μπλε χρώμα στο μαύρο φόντο του Διαστήματος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις