Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Anora – Η κωμωδία που «μιλάει» σε όσους είναι μέσα στη σεξεργασία

Anora – Η κωμωδία που «μιλάει» σε όσους είναι μέσα στη σεξεργασία

Κορίτσια του στριπτίζ, ολιγάρχες και ένα παραμύθι που πάει στραβά -το «Anora» είναι μια άγρια, κινηματογραφική βόλτα, η οποία κέρδισε Χρυσό Φοίνικα στο φετινό φεστιβάλ των Καννών.

Στην ταινία Anora, μια ιδιόρρυθμη νεαρή γυναίκα που ασχολείται με την εργασία του σεξ παρασύρεται σε μια ιστορία Σταχτοπούτας.

Η Anora, ή Ani, όπως όλοι αποκαλούν τον ομώνυμο χαρακτήρα, τον οποίο υποδύεται με «υδραργυρική δύναμη» η Μάικι Μάντισον, συναναστρέφεται ένα πλούσιο νεαρό παλιόπαιδο (Μαρκ Άιντελσταϊν), τον κακομαθημένο γιο ενός Ρώσου ολιγάρχη με δεσμούς με τη μαφία. Το θυελλώδες ειδύλλιό τους οδηγεί στο χάος.

«Επίγνωση της τάξης και της οικονομίας»

«Η ταινία, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Σον Μπέικερ των ταινιών Tangerine και The Florida Project , είναι μια παραληρηματικά διασκεδαστική και συγκινητική κωμωδία screwball που παίρνει νότες από τον Πρέστον Στέρτζες και τον Φεντερίκο Φελίνο» γράφει ο Radheyan Simonpillai στην Guardian.

«Αυτοί οι κινηματογραφιστές, όπως και ο Μπέικερ, είχαν πάντα υπερβολική επίγνωση της τάξης και της οικονομίας, αποδεχόμενοι ολόψυχα ότι η αγάπη και ο έρωτας, με όλες τις χαρές και την τραγωδία τους, είναι συναλλαγματικές έννοιες.

»Αλλά για να κάνει αυτή την ιστορία να ακούγεται αληθινή και αυθεντική όσο λίγες στο παρελθόν, ο Μπέικερ πήρε επίσης πληροφορίες από εργαζόμενους στο σεξ».

Eπιτυγχάνει μια απόχρωση και ευαισθησία που προέρχεται από τη συνεργασία με τους ανθρώπους για τους οποίους οι ταινίες του μιλούν

«Σε όλους τους εργαζόμενους στο σεξ»

«Επιδιώκει να εμπλέξει την κοινότητα και όχι εμάς τους άλλους», δήλωσε στον Guardian η συγγραφέας και performer Άντρια Βερχούν με έδρα το Τορόντο.

Είναι η συγγραφέας πίσω από τα απομνημονεύματα για την εργασία στο σεξ Modern Whore. Είναι επίσης επικεφαλής μεταξύ των χορευτριών και των συνοδών που ο Μπέικερ αξιοποίησε ως αμειβόμενες συμβούλους κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του Anora.

Η Βερχούν ήταν παρούσα για να συμβουλεύσει σχετικά με το σενάριο και την εκπληκτική ερμηνεία της Μάντισον, προσφέροντας ζωντανές λεπτομέρειες που ο Μπέικερ απορρόφησε στην ταινία, η οποία τώρα προβάλλεται ως μεγάλη υποψήφια για Όσκαρ μετά τη νίκη της με Χρυσό Φοίνικα στο φετινό φεστιβάλ των Καννών.

Όταν παρέλαβε αυτό το βραβείο τον Μάιο, ο Μπέικερ το αφιέρωσε «σε όλους τους εργαζόμενους στο σεξ, στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον».

Όλα τα συναισθήματα του να είσαι άνθρωπος

Η εργασία στο σεξ είναι συχνά παρούσα στις ταινίες του Μπέικερ: είναι μια δουλειά που συνδέει τις χαρούμενες γυναίκες στο Tangerine, με τη ριψοκίνδυνη ενασχόληση μιας ανύπαντρης μητέρα στο συγκλονιστικό δράμα The Florida Project- και είναι απλώς μια ακόμη παράλληλη δραστηριότητα στο Red Rocket, μια μελέτη χαρακτήρα που διαδραματίζεται στην εργατική τάξη του Τέξας.

Αυτές οι ταινίες τείνουν να κρατούν το τραύμα μακριά – επειδή υπάρχουν πολλές άλλες απεικονίσεις των εργαζομένων στο σεξ που επικεντρώνονται αποκλειστικά στη θυματοποίησή τους, αν όχι στη διαπόμπευσή τους.

Αντ’ αυτού, ο Μπέικερ εξερευνά όλα τα άλλα συναισθήματα που συνοδεύουν απλώς το να είσαι άνθρωπος, κάτι που δυστυχώς μοιάζει εξαιρετικό όταν αφηγείται ιστορίες εργαζομένων στο σεξ. Και επιτυγχάνει μια απόχρωση και ευαισθησία που προέρχεται από τη συνεργασία με τους ανθρώπους για τους οποίους οι ταινίες του μιλούν.

Η ταινία Anora βάζει την εργασία μπροστά, απομυθοποιώντας μέσα από τις λεπτομερείς τις ρουτίνες, τις βάρδιες, ακόμη και το τάπερ από το οποίο τρώει η Ani κατά τη διάρκεια της δουλειάς

«Όταν μπορείς να βρεις το αστείο, αυτό είναι πολύ ισχυρό»

«Γι’ αυτό το έργο του απευθύνεται πραγματικά στους εργαζόμενους στο σεξ», λέει η Βερχούν. «Νιώθουμε ότι μας βλέπουν. Βρίσκει πάντα την ανθρώπινη ιστορία. Βρίσκει πάντα την αστεία ιστορία, η οποία είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του εξανθρωπισμού, ειδικά των περιθωριοποιημένων ανθρώπων. Όταν μπορείς να βρεις το αστείο, αυτό είναι πολύ ισχυρό».

Όπως και ο Μπέικερ, η Βερχούν κλίνει προς την κωμωδία, τόσο στη συζήτηση όσο και στη δουλειά της. Είναι μια ερμηνεύτρια, στον κινηματογράφο και στο διαδικτυακό της περιεχόμενο, με υπονοούμενα σάτιρας – αν και περιστασιακά θα την πετύχετε να γίνεται σαν τον Τζιμ Κάρεϊ, ευλογημένη με τόση ελαστικότητα στο πρόσωπό της ώστε να χαρίζει τις πιο ανόητες εκφράσεις.

Το χιούμορ της κυριαρχεί επίσης στο βιβλίο της, Modern Whore, στο οποίο προσφέρει αιχμηρές παρατηρήσεις σχετικά με τους πελάτες -που μπορεί να είναι παρηγορητικοί, αξιόπιστοι, απογοητευτικοί ή επικίνδυνοι- και μια κοινωνία στο σύνολό της που εξακολουθεί να στιγματίζει το παλαιότερο επάγγελμα του κόσμου. Όταν η Βερχούν εκφράζει με κωμικό τρόπο την αγανάκτησή της, βρίσκει το αστείο χωρίς να χάνει από τα μάτια της την τραγωδία.

Anora, χορεύτρια σε στριπτιτζάδικο του Τορόντο

Το βιβλίο – το οποίο εκδόθηκε από την ίδια το 2017, προτού ο εκδοτικός οίκος Penguin Random House κυκλοφορήσει μια διευρυμένη (ή μάλλον, «engorged») έκδοση το 2022 – είναι ένα συνεργατικό έργο. Σε αυτό, η Βερχούν μοιράζεται προκλητικά και διορατικά ανέκδοτα από την εποχή που ήταν ιδιωτική συνοδός και στη συνέχεια χορεύτρια σε στριπτιτζάδικο του Τορόντο.

Γράφει για την ικανοποίηση περίεργων φαντασιώσεων και τον αγώνα να διατηρήσει τα όρια με τους πελάτες ενώ εξηγεί γιατί το τραύμα μιας εργαζόμενης στο σεξ δεν είναι αυτόματα προς κατανάλωση. Αυτές οι ιστορίες και οι παρατηρήσεις συνδυάζονται με καλαίσθητα σαγηνευτικά και καλλιτεχνικά πορτρέτα της συγγραφέως, που συνέθεσε και φωτογράφισε η Bazuin.

Η «Μοντέρνα Πόρνη»

Στην ταινία Modern Whore, η οποία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το επόμενο έτος, η Βερχούν υποδύεται μια εκδοχή του εαυτού της. Το υβριδικό ντοκιμαντέρ αναμειγνύει συνεντεύξεις με αυξημένες δραματικές αναπαραστάσεις, πλαισιώνοντας αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα της Βερχούν μέσα από έναν φακό του είδους. Εμφανίζεται σαν μοιραία γυναίκα ή σαν «πόρνη με χρυσή καρδιά».

Η ταινία Anora βάζει την εργασία μπροστά, απομυθοποιώντας μέσα από τις λεπτομερείς τις ρουτίνες, τις βάρδιες, ακόμη και το τάπερ από το οποίο τρώει η Ani κατά τη διάρκεια της δουλειάς. Η Βερχούν επισημαίνει ότι στην πραγματικότητα είχε άμεση συμμετοχή σε αυτό το τελευταίο κομμάτι: «Ο Σον με είχε ρωτήσει: ‘Αν μπεις στα αποδυτήρια του στριπτιτζάδικου, τι μπορεί να δεις; Και είπα, ‘Λοιπόν, μπορεί να δεις μια χορεύτρια να τρώει το δείπνο της από τάπερ στο διάλειμμά της πριν κατέβει ξανά στην πίστα’. Μου είπε, ‘Ω, το λατρεύω αυτό!’».

*Η ταινία Anora ανοίγει στις κινηματογραφικές αίθουσες των ΗΠΑ στις 18 Οκτωβρίου και στο Ηνωμένο Βασίλειο την 1η Νοεμβρίου.

Only in

Η Ευρώπη νεκροταφείο πυρηνικών αποβλήτων - Τα σχέδια για να χτίσουν «τάφους» χιλιετιών

Ποια κράτη σχεδιάζουν να κάνουν το επόμενο βήμα για τα πυρηνικά απόβλητα – Η αποθήκευσή τους αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024