Ο διευθύνων σύμβουλος της Alter Ego Media, κ. Γιάννης Βρέντζος συμμετείχε στο πρόσφατο συνέδριο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) που στόχο είχε την αποτύπωση και καταγραφή του διαχρονικού προβλήματος της βιωσιμότητας του Τύπου στην Ελλάδα και την ανάγκη στήριξης των εφημερίδων και των εντύπων μέσω ρυθμιστικού πλαισίου που θα τεθεί από την πλευρά της πολιτείας.

Στην αναλυτική τοποθέτησή του, στην ενότητα που αφορούσε τη νέα στρατηγική των εκδοτικών οργανισμών, ο διευθύνων σύμβουλος της Alter Ego Media, κ. Γιάννης Βρέντζος, εστίασε στις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου.

Γιάννης Βρέντζος: Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον των εκδοτών και του Τύπου

«Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον των εκδοτών και του Τύπου. Τα ειδησεογραφικά μέσα που ξεκίνησαν και διατηρούν έντυπη έκδοση, τα λεγόμενα news brands, αποτελούν μια διακριτή κατηγορία εκδοτών με σημαντικά πλεονεκτήματα. Τα πιο επιτυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα στην Ευρώπη είναι αυτά των Ομίλων που διαθέτουν news brands.

»Ο κλάδος των εκδόσεων έχει σημαντικές προοπτικές που εν πολλοίς υποεκτιμούνται στην Ελλάδα. Το μέλλον των εκδοτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ευοίωνο, όπως αντικατοπτρίζεται ακόμα και μέσα από τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των εταιρειών».

Ο κ. Βρέντζος τόνισε τη σημασία του θεσμικού πλαισίου για τη βιωσιμότητα των εκδόσεων «θέματα όπως το εκδοτικό δικαίωμα, η προστασία του περιεχομένου, η καταπολέμηση της πειρατείας είναι ζητήματα καθοριστικά για το μέλλον του Τύπου»

Οι παγκόσμιες πλατφόρμες

Ο κ. Βρέντζος στη συνέχεια απάντησε για τις σχέσεις των τοπικών εκδόσεων με τις παγκόσμιες πλατφόρμες και αν θεωρεί ότι η σχέση είναι συνεργατική ή ανταγωνιστική:

«Για να υπάρχει ανταγωνισμός και να λειτουργεί υγιώς χρειάζονται κανόνες. Για να αναπτυχθούν συνεργασίες χρειάζεται αμοιβαίος σεβασμός. Τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο οι κυβερνήσεις έχουν αποτύχει να ρυθμίσουν αποτελεσματικά τη λειτουργία των παγκοσμίων πλατφορμών. Και αυτό είναι ζητούμενο. Νομίζω ήρθε η ώρα στη χώρα μας να συζητήσουμε ποιο είναι το αποτύπωμα από τη δραστηριοποίηση των παγκόσμιων πλατφορμών.

»Δε μιλάω μόνο για την οικονομική προστιθέμενη αξία, αλλά και για κοινωνικά θέματα που προκύπτουν. Είναι δεδομένο ότι οι πλατφόρμες αποκομίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την ελληνική αγορά έχοντας προβεί σε ελάχιστες επενδύσεις που φέρνουν προστιθέμενη αξία στη χώρα. Γιατί νομίζω σε κανενός το μυαλό η δημιουργία data centers δεν είναι η βιώσιμη ανάπτυξη που θέλουμε για τη χώρα μας.

»Τα κοινωνικά θέματα αφορούν στα fake news, στην αδυναμία προστασίας σε περιπτώσεις συκοφαντίας, στον εθισμό των νέων και στο διαδικτυακό bullying.  Μπορούμε να συνυπάρξουμε, όμως είναι καθοριστικό να μπουν κανόνες και οι πλατφόρμες να σεβαστούν το τοπικό εκδοτικό περιβάλλον και την τοπική οικονομία στη χώρα στην οποία δραστηριοποιούνται».

Το πλάνο της Alter Ego Media

Τέλος, εξηγώντας το επιχειρηματικό πλάνο της Alter Ego Media ο κ. Βρέντζος επισήμανε «Στο επίκεντρο της στρατηγικής μας είναι η δημιουργία υψηλού επίπεδου περιεχομένου. Ο στόχος μας είναι από ένας παραδοσιακός Όμιλος Μέσων να γίνουμε ένα Media Tech Group, που θα επικεντρωθεί στην παραγωγή, διανομή και διαχείριση περιεχομένου χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής.

»Για εμάς υπάρχουν τρεις βασικοί πυλώνες στο επενδυτικό μας πλάνο : 1) επέκταση των δραστηριοτήτων μας προκειμένου να επιτευχθεί διαφοροποίηση των εσόδων μας, 2) τεχνολογικός μετασχηματισμός , 3) επένδυση στους ανθρώπους μας διότι περιεχόμενο παράγεται από ικανούς ανθρώπους, ικανούς δημοσιογράφους, ικανούς παραγωγούς περιεχομένου, ικανούς ανθρώπους που λειτουργούν στην τεχνολογία».