Η αυτοφροντίδα πρέπει να είναι βασικό και καθημερινό κομμάτι της ρουτίνας σας. Από ένα θρεπτικό πρωινό μέχρι άσκηση και χαλάρωση, το self care μπορεί να διαφέρει για τον καθένα.

Πολλές φορές, όμως, δεν υπάρχει χρόνος και χρειάζεστε ένα μπουστάρισμα για να ανανεωθείτε και να συνεχίσετε τη μέρα σας. Τίποτα δεν είναι ανέφικτο, καθώς υπάρχουν μικρές και απλές πρακτικές αυτοφροντίδας, τις οποίες μπορείτε να εφαρμόσετε ακόμα και σε λιγότερο από 5 λεπτά.

1 Journaling

Μπορείτε να καταγράψετε μέσα σε σχεδόν ένα λεπτό, τις ανησυχίες και τις σκέψεις που κατακλύζουν τη δεδομένη στιγμή τον εγκέφαλό σας. Θα απελευθερώσετε ένταση και αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να χαλούν την συγκέντρωσή σας.

2 Πιείτε ένα ποτήρι νερό

Το θαυματουργό νερό θα σας ενυδατώσει, θα σας δροσίσει και θα σας γεμίσει ενέργεια.

3 Ολιγόλεπτη άσκηση

Επιδοθείτε για ένα λεπτό σε λίγα push-ups, squats ή lunges ή χορέψτε το αγαπημένο σας τραγούδι. Η ενδορφίνη που θα απελευθερωθεί, θα ενισχύσει τη διάθεση και την ενέργειά σας.

4 Στείλτε μήνυμα σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο

Κάθε είδους κοινωνική σύνδεση θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, ιδιαίτερα με ανθρώπους που αγαπάτε. Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι, συνήθως, υποτιμούμε πόσο πολύ εκτιμούν οι άλλοι όταν τους προσεγγίζουμε. Άρα, μαζί με τη δική σας μέρα, μπορεί να φτιάξετε και τη μέρα ενός άλλου ανθρώπου.

5 Βάλτε μουσική

Όταν οι αισθήσεις σας ενεργοποιούνται, εστιάζετε στο παρόν και νιώθετε το σώμα σας. Οι αγαπημένες σας playlist μπορούν να κάνουν θαύματα, δημιουργώντας μαγικούς εσωτερικούς κόσμους.

6 Ανάψτε ένα κερί

Μια όμορφη hygge συνήθεια που αυτομάτως θα σας ηρεμήσει. Ένα αναμμένο κεράκι μπορεί να μειώσει ακόμα και την πίεση, να ρίξει τον καρδιακό παλμό, να ισορροπήσει τον εγκέφαλο και να κατευνάσει το άγχος. Να επιλέγετε φυσικά κεριά χωρίς τοξικά.

7 Τακτοποιήστε μια γωνιά του σπιτιού

Αν μέσα στη βιασύνη σας έχετε αφήσει κάποια σημεία στον χώρο σας ακατάστατα, αφιερώστε λίγα λεπτά στο συμμάζεμά τους. Διπλώστε και τακτοποιήστε τα ρούχα σας, στρώστε το κρεβάτι σας, πλύντε τα πιάτα που αφήσατε από χθες. Θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να νιώσετε περισσότερο ελεύθεροι να επικεντρωθείτε σε αυτό που κάνατε πριν.

8 Βγείτε λίγο έξω

Λίγα λεπτά στον καθαρό αέρα για τρεις αναπνοές μπορεί να κάνουν θαύματα στο μυαλό και στο σώμα σας. Θα γεμίσετε με οξυγόνο και θα ενισχύσετε τη διάθεση και το ανοσοποιητικό σας. Ειδικά, αν βρεθείτε μέσα σε πράσινο, διπλασιάζετε αυτόματα τα οφέλη.

Μια παλαιότερη μελέτη αναφέρει ότι το να βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο για μόλις 40 δευτερόλεπτα μπορεί να βελτιώσει την εστίασή μας. Η φύση, ειδικότερα, μειώνει το άγχος, το στρες και την κατάθλιψη.

9 Αγκαλιάστε

Η αγκαλιά μεταμορφώνει. Αγκαλιάστε τον σύντροφό σας, τους γονείς σας, τα αδέρφια σας, το κατοικίδιο, τον εαυτό σας. Η ωκυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης που απελευθερώνεται όταν αγκαλιάζετε κάποιον που αγαπάτε, μειώνει την αρτηριακή πίεση, καταπραΰνει το άγχος και να προάγει την επούλωση.

10 Επαναλάβετε μια θετική επιβεβαίωση

Πολύ συχνά μονολογούμε εσωτερικά, δυσκολεύοντας τον εαυτό και την καθημερινότητά μας. Εκμεταλλευτείτε αυτή την κατάσταση για να προσφέρετε στον εαυτό σας μερικές θετικές επιβεβαιώσεις, που θα σας γεμίσουν με αισιοδοξία για να δείτε τα πράγματα λίγο πιο θετικά.

Μια παλαιότερη μελέτη, μάλιστα, υποστηρίζει ότι οι θετικές επιβεβαιώσεις ενισχύουν την αυτοπεποίθησή μας και μπορεί να οδηγήσουν σε θετικές αλλαγές στη ζωή μας.

11 Χαμογελάστε

Χαμογελάστε με οποιαδηποτε αφορμή. Χαμογελάστε για μια στιγμή, έστω και αν δεν υπάρχει αφορμή. Θα βοηθήσετε το σώμα σας να απελευθερώσει κορτιζόλη και ενδορφίνες, οι οποίες συνοδεύονται από σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του πόνου και του στρες και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πάντα ο εγκέφαλος ακολουθεί το σώμα σας και αντιλαμβάνεται κάθε μικρό σήμα που του δίνετε. Ας είναι το χαμόγελο μια μικρή υπενθύμιση στον εαυτό σας ότι όλα περνούν και δεν χρειάζεται να τα παίρνετε πολύ βαριά.

* Πηγή: Vita