Σαρωτικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες ο Νίκος Ανδρουλάκης – πιθανόν ακόμη και τη Δευτέρα- καθιστώντας σαφές, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ότι διασφαλίζεται η ενότητα του κινήματος. Όλα τα «βαριά» ονόματα πρόκειται να τεθούν στην πρώτη γραμμή της «μάχης» απέναντι στην κυβέρνηση.

Μάλιστα, από τις πρώτες συνεδριάσεις τις προσεχείς ημέρες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα και θα ζητήσει από τα στελέχη να κινηθούν αναλόγως: Πλέον το κόμμα θα λειτουργεί ως αξιωματική αντιπολίτευση, δίνοντας στίγμα κυβερνησιμότητας.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα ο Νίκος Ανδρουλάκης θα προχωρήσει σε 2 «σετ» ανακοινώσεων. Το πρώτο θα αφορά τον ανασχηματισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και το δεύτερο το κόμμα και τα όργανά του.

Ο ανασχηματισμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει αναδιάρθρωση των Τομεαρχών και των Τομέων με αλλαγές και προσθήκες. Δεν θα υπάρχει κανένα εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος το οποίο θα αναλάβει θέση τομεάρχη παρά τις αρχικές σκέψεις για ένα με δύο πρόσωπα που θα προέρχονταν από το κόμμα, αλλά δεν θα βρίσκονταν στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Εν τέλει, άπαντες θα προέρχονται από την Κ.Ο., ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στο προεδρείο της Κ.Ο, με προσθήκες και σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

Η Ευαγγελία Λιακούλη θα αντικατασταθεί από τη θέση της γραμματέως της Κ.Ο. και όπως όλα δείχνουν το πρόσωπο που θα πάρει τη θέση της είναι γνωστός κοινοβουλευτικός του ΠΑΣΟΚ.

Ο στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη σε επίπεδο τομεαρχών είναι να δημιουργηθούν «δίπολα» με τους κυβερνητικούς υπουργούς, προκειμένου να ενταθεί το πρέσινγκ απέναντι στην κυβέρνηση με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Αλλαγές στο κόμμα

Η Άννα Διαμαντοπούλου, με την οποία ο Νίκος Ανδρουλάκης συναντήθηκε χθες, Παρασκευή, αναμένεται να αναλάβει κεντρικό επιτελικό ρόλο μέσα στο κόμμα. Αντίστοιχα, στον Παύλο Γερουλάνο, με τον οποίο ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επικοινωνήσει είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά τις επόμενες ώρες προκειμένου να συζητήσουν, θα του προταθεί αναβαθμισμένος κοινοβουλευτικός ρόλος.

Παράλληλα, τόσο η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Παύλος Γερουλάνος, όσο και ο Χάρης Δούκας θα έχουν και οι τρεις θέση στο πολιτικό κέντρο του κόμματος.

Με αυτό τον τρόπο ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκει να εντάξει τους μέχρι πρότινος βασικούς ανταγωνιστές του, στην καθημερινότητα του ΠΑΣΟΚ και οι ίδιοι θα αναλάβουν μερίδιο πολιτικής ευθύνης. Μάλιστα, το πολιτικό κέντρο θα συνεδριάζει μίνιμουμ μία φορά την εβδομάδα και θα επωμιστεί την εκπόνηση της εβδομαδιαίας στρατηγικής του κόμματος.

Στο πολιτικό κέντρο

Το όργανο θα απαρτίζεται από 8 με 9 μέλη και εκεί θα συμμετέχουν και άλλα κεντρικά στελέχη. Το όργανο θα αποτελείται επί της ουσίας από όλες τις «φυλές» του ΠΑΣΟΚ αλλά θα κληθεί να «χαράξει» την πολιτική του κινήματος απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Βέβαια, ο λεγόμενος «πρωινός καφές» θα συνεχίσει κανονικά να λαμβάνει χώρα σε καθημερινή βάση, προκειμένου να οργανώνεται η καθημερινή «δουλειά» του κόμματος και η παρουσία του στη δημόσια σφαίρα.

Υπενθυμίζεται ότι στον «πρωινό καφέ» συμμετέχουν συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη και πρόσωπα με θεσμική ευθύνη, που είτε προέρχονται από το κόμμα είτε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.