Το έλλειμμα στιβαρής αξιωματικής αντιπολίτευσης λόγω των συνθηκών που επικρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, έχοντας ως βατήρα την ορμή που έλαβε το κίνημα από τις εσωκομματικές εκλογές που διεξήχθησαν.

Η επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη με ισχυρή εντολή θα συνδυαστεί από αλλαγές στη δομή του κόμματος, τόσο στο εσωτερικό του όσο και στην κοινοβουλευτική παρουσία του. Η δημιουργία του πολιτικού κέντρου και η «σκιώδης κυβέρνηση» στο κοινοβουλευτικό επίπεδο αποτελούν την προμετωπίδα των αλλαγών.

Το σετ ανακοινώσεων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Οκτωβρίου.

Η συζήτηση περιστρέφεται και γύρω από τα ονόματα και τις θέσεις των Παύλου Γερουλάνου και Άννας Διαμαντοπούλου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης με την πρώην επίτροπο πραγματοποίησε μια πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν καταγραφική και γενική, επί θεμάτων αρχής.

Η πρώην υπουργός έχει διαμηνύσει ότι θα κινηθεί θεσμικά, έχοντας ως ορίζοντα και το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Με τον βουλευτή Α’ Αθηνών αναμένεται η επικοινωνία, ενώ ενισχυμένος θα είναι και ο δικός του ρόλος την επόμενη μέρα. Διαθέτει τον κοινοβουλευτικό τομέα Οικονομίας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, θέση όπου παρήγαγε πολιτικό έργο.

Το ενδεχόμενο για διατήρησή του στον συγκεκριμένο τομέα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και «αναβάθμισης» μέσω της σκιώδους κυβέρνησης στον τομέα Οικονομίας, Οικονομικών είναι κάτι παραπάνω από ισχυρό – παράλληλα με τον εσωκομματικό του ρόλο.

Τα θετικά μηνύματα της πρώτης δημοσκόπησης για το ΠΑΣΟΚ

Στην πρώτη δημοσκοπική μέτρηση μετά τις εσωκομματικές εκλογές -της GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Star- το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατέγραψε αύξηση των δυνάμεών 2,5% (σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας), εδραιωμένο στη δεύτερη θέση (14,3%) όντας 6 μονάδες πάνω από το τρίτο ΚΚΕ (8,3%).

Αισιοδοξία εκφράζεται και από τα ποσοστά που καταγράφηκαν για την εκτίμηση του αποτελέσματος των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 60,4% κρίνει θετικά και μάλλον θετικά το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Αντίθετη άποψη έχει 33,7%.

«Πώς κρίνετε το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ;»

Ακόμη, το 48,8% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματός του. Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ η αντίστοιχή εκτίμηση ανεβαίνει στο 77,3%.

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ διαθέτει την ευκαιρία με την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να κεφαλαιοποιήσει τα βλέμματα που στράφηκαν στη μεριά του με τις εσωκομματικές εκλογές. Θα επιχειρήσει την προσέγγιση ευρύτερων ακροατηρίων, πέραν του στενού κομματικού.

«Ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να ανεβάσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ;»

Η «σκιώδης κυβέρνηση» και οι αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Είναι γεγονός ότι θεσμικά το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν διαθέτει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η απόφαση, ωστόσο, του Νίκου Ανδρουλάκη να σχηματίσει σκιώδη κυβέρνηση που θα ματσάρει τους υπουργούς της ΝΔ είναι μια κίνηση ενίσχυσης της λεγόμενης «κυβερνησιμότητας».

Παράλληλα η αξιοποίηση εξωκοινοβουλευτικών στελεχών φαίνεται να σηματοδοτεί το άνοιγμα και σε άλλες πολιτικές δεξαμενές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε πολλάκις στη δυναμική του κόμματος στη Βουλή, που οδήγησε, όπως έχει αναφέρει, σε ήττες της ΝΔ.

Η πρώτη κοινοβουλευτική κίνηση που πραγματοποίησε ήταν η τροπολογία για να να ανασταλεί άμεσα η χρηματοδότηση των «Σπαρτιατών», όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ προχώρησε σε δήλωση.

Στη συνέχεια, χθες, επισκέφθηκε τη Διατομεακή Μονάδα Μαστού στο «Έλενα Βενιζέλου» όπου τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «πρέπει να κάνουμε πολλά, πρέπει να υπάρχει οργανωμένο σχέδιο ανάταξης και αναγέννησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Επιπλέον, οι πληροφορίες ότι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενδέχεται να αποχωρήσουν από την κοινοβουλευτική ομάδα σε περίπτωση που δεν κατέβει ως υποψήφιος πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης είναι δεδομένες, γεγονός που μπορεί να φέρει άμεσα τον Νίκο Ανδρουλάκη στη θεσμική θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διαθέτει 35 βουλευτές ενώ το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 31.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παραστεί και θα εκφωνήσει επικήδειο στην εξόδιο ακολουθία της Βάσως Παπανδρέου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στα Βαλιμίτικα Αιγίου. Στη συνέχεια αναμένεται να βρεθεί στη δεξίωση του γάμου του Χάρη Δούκα με τη Γεωργία Πολυτάνου.

Αύριο, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παραστεί στο μνημόσυνο για τη συμπλήρωση τριών ετών από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 12:30 στο Α’ Νεκροταφείο.