Ο Πεπ Γκουαρντιόλα μίλησε σε βρετανικά μέσα για την αποχώρηση του Τσίκι Μπεγκιριστάιν, του επι χρόνια συνεργάτη και φίλου του, την διαδοχή του από το Ούγκο Βιάνα αλλά και το δικό του μέλλον με τους «πολίτες» .

Παράλληλα ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί και για το «φλέγον» θέμα στο «νησί» που είναι η πρόσληψη Τούχελ  από την αγγλική ομοσπονδία.

Οι δηλώσεις του

«Ένα μέρος μου φεύγει. Φεύγει ένας φίλος, ο αρχιτέκτονας μιας από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία της Μπαρτσελόνα και μετά τι έκανε εδώ. Ξέρω για την αποχώρησή του εδώ και πολύ καιρό και ξέρω ότι είναι Πολύ ευγνώμων για τη σκηνή του εδώ θα μου λείψει για την αυτοπεποίθησή του, για την ισορροπία που μου έδωσε όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά και ήθελα να τα καταστρέψω,  πάντα μου έλεγε ότι με βοήθησε πολύ στη Μπαρτσελόνα. Ο σύλλογος είναι πολύ καλά δομημένος, πρέπει να προχωρήσουμε», είπε σχετικά με τον αποχαιρετισμό του Μπεγκιριστάιν.

Όσον αφορά το μέλλον του στην ομάδα, ο Γκουαρντιόλα τόνισε: «Δεν έχω πάρει ακόμη απόφαση για το μέλλον μου στη Σίτι. Όταν το κάνω, θα σας ενημερώσω. Δεν μπορώ να πω πολλά περισσότερα, αυτό που με ανησυχεί περισσότερο τώρα είναι το παιχνίδι με τη Γουλβς», αναγνώρισε. Αυτό που του είναι ξεκάθαρο και τόνισε ξανά είναι ότι θα ήθελε να προπονήσει εθνική ομάδα, αλλά όλα στην ώρα τους.

Μετά την ανακοίνωση από την αγγλική ομάδα του Τόμας Τούχελ ως νέου προπονητή, οι φήμες για πιθανή ένταξη του Γκουαρδιόλα στα «Τρία Λιοντάρια» διαλύθηκαν. «Επιλέχθηκε ο Τούχελ, οπότε «συγχαρητήρια». Είναι εξαιρετική δουλειά και, μετά από εννέα χρόνια εδώ, μπορώ μόνο να ευχηθώ στην Αγγλία τα καλύτερα. Είμαι προπονητής της Σίτι και ο Τούχελ έχει ήδη επιβεβαιωθεί, τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία», είπε.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη διαμάχη για τα «Τρία Λιοντάρια» να έχουν έναν ξένο προπονητή. «Υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα, και αυτό είναι η επιλογή του τόπου στον οποίο γεννιέται κανείς. Δεν αποφάσισα να είμαι Καταλανός, κανείς δεν αποφάσισε να είναι Άγγλος. Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι προτιμούν έναν Άγγλο προπονητή, αλλά αν η εθνική ομάδα δεν πάει καλά με έναν Άγγλο προπονητή θα δεχτεί σκληρή κριτική», συνέχισε.

Ο Γκουαρδιόλα προχώρησε παραπέρα, προβάλλοντας αυτή την υπόθεση στον κόσμο γενικότερα, αφήνοντας έναν προβληματισμό για την κοινωνία που σχετίζεται με αυτό το θέμα. «Η ομοσπονδία επέλεξε έναν ξένο προπονητή με καλό ιστορικό, αναγνωρισμένο και ταλαντούχο. Του εύχομαι τα καλύτερα. Αξίζει να έχει υποστήριξη γιατί θα προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο δυνατό. Αν κερδίσει θα λάβει επαίνους και αν χάσει θα δεχτεί κριτική, ανεξάρτητα από την εθνικότητα του. Σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι για τον τόπο που γεννήθηκαν, απλά πρέπει να κοιτάξετε τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Ισραήλ και τη Γάζα», κατέληξε.