Οι Μολδαβοί προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή για τις προεδρικές εκλογές και το δημοψήφισμα για την ΕΕ, που θα σηματοδοτήσουν μια κρίσιμη στιγμή στη διελκυστίνδα μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης για το μέλλον της μικρής, αποκλεισμένης από το εσωτερικό της νοτιοανατολικής Ευρώπης χώρας, με λιγότερους από 3 εκατομμύρια κατοίκους.

Η φιλοδυτική πρόεδρος, Μάια Σάντου, ελπίζει να προωθήσει την ατζέντα της κερδίζοντας μια δεύτερη θητεία και εξασφαλίζοντας ένα «ναι» στο δημοψήφισμα για την επιβεβαίωση της ένταξης στην ΕΕ ως «μη αναστρέψιμου» στόχου στο σύνταγμα.

Από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Μολδαβία κινείται μεταξύ φιλοδυτικής και φιλορωσικής κατεύθυνσης, αλλά υπό τη διοίκηση της Σάντου η φτωχή χώρα έχει επιταχύνει την προσπάθειά της να ξεφύγει από την τροχιά της Μόσχας εν μέσω του πολέμου στη γειτονική Ουκρανία.

Η Σάντου, πρώην αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, εξελέγη πρόεδρος τον Νοέμβριο του 2020, με ένα «κύμα» δημοτικότητας ως μεταρρυθμίστρια κατά της διαφθοράς, με φιλοευρωπαϊκή ατζέντα.

Νίκη της εν ενεργεία προέδρου Μάια Σάντου στις εκλογές δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Θα κερδίσει η Σάντου στις εκλογές;

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Σάντου θα κερδίσει στον πρώτο γύρο των εκλογών και ότι έως και το 65% υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ, αν και η εν ενεργεία πρόεδρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια πιο δύσκολη πορεία αν αναγκαστεί να πάει σε δεύτερο γύρο.

Η Σάντου και οι σύμμαχοί της έχουν προειδοποιήσει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών θα μπορούσαν να επηρεαστούν από μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία επιρροής με εξαγορά ψήφων και παραπληροφόρηση που ενορχηστρώνεται από την Ρωσία και τους πληρεξουσίους της.

Ειδικότερα, κατηγορούν τον φυγάδα φιλορώσο επιχειρηματία Ιλάν Σορ, έναν ισχυρό αντίπαλο της ένταξης στην ΕΕ, ότι διεξάγει μια αποσταθεροποιητική εκστρατεία από τη Μόσχα.

Η Olga Roşca, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Σάντου, δήλωσε ότι «η Ρωσία ρίχνει εκατομμύρια σε βρώμικο χρήμα για να καταλάβει τις δημοκρατικές μας διαδικασίες. Δεν πρόκειται απλώς για ανάμειξη – πρόκειται για πλήρη παρέμβαση με στόχο την αποσταθεροποίηση του μέλλοντός μας. Και είναι ανησυχητικό».