Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Ερντογάν – Σολτς: Τα βρήκαν στις πωλήσεις όπλων – Διαφώνησαν για το Ισραήλ

Ερντογάν – Σολτς: Τα βρήκαν στις πωλήσεις όπλων – Διαφώνησαν για το Ισραήλ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ερντογάν - Σολτς στην Κωνσταντινούπολη - Στο τραπέζι τα Eurofighter, η Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό και τα ελληνοτουρκικά

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η συνάντηση Ερντογάν – Σολτς στην Κωνσταντινούπολη. Μετά την κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχαν οι δυο τους παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου όπου αναφέρθηκαν στις συμφωνίες για προμήθεια όπλων στην Τουρκία, στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στο μεταναστευτικό αλλά και στα ελληνοτουρκικά.

Ο τούρκος πρόεδρος και ο γερμανός καγκελάριος φαίνεται να βρήκαν κοινό βηματισμό για τα Eurofighter που θέλει να αποκτήσει η Άγκυρα, με τον Όλαφ Σολτς να δηλώνει ότι έχουν παρθεί αποφάσεις και θα ακολουθήσουν κι άλλες, ενώ διευκρίνισε ότι τα πρότζεκτ είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο.

Πράσινο φως για τα όπλα

Μάλιστα, το Anadolu μετέδωσε ότι το Βερολίνο έχει εγκρίνει πωλήσεις όπλων στην Τουρκία και «δεσμεύεται για περισσότερες».

Ωστόσο στις από κοινού δηλώσεις τους οι δύο ηγέτες δεν ανακοίνωσαν συγκεκριμένες αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας.

Ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας για αγορά ευρωπαϊκών μαχητικών Eurofighter και τις αντιρρήσεις του Βερολίνου, ο Όλαφ Σολτς απάντησε ότι υπάρχει ένα σχέδιο σε πρώιμο στάδιο το οποίο συντονίζει η Βρετανία.

Συγκεκριμένα είπε: «Βέβαια υπάρχουν σχέδια που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, για παράδειγμα, υπάρχουν διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από τη βρετανική κυβέρνηση και φυσικά θα υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα αυτό»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας για τη συνεργασία των δύο χωρών στην πολεμική βιομηχανία και τα Eurofighter είπε: «Στο πλαίσιο της προμήθειας προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας, επιθυμούμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας αφήνοντας πίσω μας ορισμένα από τα προβλήματα του παρελθόντος».

Εκτός από τη Γερμανία, τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας Eurofighter, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία εγκρίνουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, αλλά η πώληση αυτή «κολλάει» στην άρνηση της Γερμανίας. Η Τουρκία ενδιαφέρεται για την αγορά σε πρώτη φάση τουλάχιστον 20 μαχητικών Eurofighter, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, αλλά συνολικά σχεδιάζει να προμηθευτεί 40 ευρωπαϊκά μαχητικά 5ης γενιάς.

Η διαφωνία για το Μεσανατολικό και η αλλαγή Ερντογάν στο προσφυγικό

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε ακόμα στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και επιτέθηκε ξανά στον Νετανιάχου.

«Η γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα και τα παλαιστινιακά εδάφη και οι επιθέσεις στο Λίβανο ήταν ένα άλλο σημαντικό θέμα που συζητήσαμε. Η ανθρώπινη τραγωδία στην περιοχή συνεχίζεται.

Είναι επιτακτική ανάγκη να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ασκήσουμε διεθνή πίεση, ώστε να κηρυχθεί επειγόντως μόνιμη κατάπαυση του πυρός και να ασκηθεί η απαραίτητη πίεση στο Ισραήλ. Περιμένουμε από όλους τους πολιτικούς με συνείδηση να πουν ‘στοπ’ το Ισραήλ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτησή του για τους πρόσφυγες από τη Συρία και τον Λίβανο οι οποίοι όπως είπε θα είναι ευπρόσδεκτοι στην Τουρκία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή η τοποθέτηση έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική που έχει υιοθετήσει η Τουρκία τον τελευταίο χρόνο για το προσφυγικό, καθώς έχει σκληρύνει την στάση της και έχει προχωρήσει σε μαζικές απελάσεις στη Συρία.

Ερντογάν - Σολτς

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου Ερντογάν – Σολτς

Ο Όλαφ Σολτς μιλώντας για τη Μέση Ανατολή διαφώνησε με τον Ερντογάν λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε διαφορετικές απόψεις για το Ισραήλ».

«Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήταν ένα τρομερό έγκλημα. Είμαστε της άποψης ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας. Η αποκλιμάκωση και η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητες για να αποφευχθεί η εξάπλωση αυτής της σύγκρουσης. Πρέπει να υπάρξει λύση δύο κρατών», δήλωσε από πλευράς του ο Όλαφ Σολτς.

Η αναφορά στα ελληνοτουρκικά

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Ολαφ Σολτς θέλησε να κάνει ειδική μνεία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μάλιστα, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του όπως είπε για το γεγονός ότι αυτές εξελίσσονται σε μια θετική κατεύθυνση.

«Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στις σχέσεις με την Ελλάδα. Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι οι σχέσεις αυτές εξελίσσονται προς μια πιο θετική κατεύθυνση και ταυτόχρονα ελπίζω ότι αυτή η πορεία θα οδηγήσει στη συνέχιση των καλών φιλικών σχέσεων» ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο.

Only in

Η Ευρώπη νεκροταφείο πυρηνικών αποβλήτων - Τα σχέδια για να χτίσουν «τάφους» χιλιετιών

Ποια κράτη σχεδιάζουν να κάνουν το επόμενο βήμα για τα πυρηνικά απόβλητα – Η αποθήκευσή τους αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024