Ιταλία: «Όταν οι δικαστικοί ξεπερνούν τα όρια, η πολιτική πρέπει να παρέμβει», λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης
Μετά τη συμφωνία Μελόνι - Ράμα στο μεταναστευτικό, η κυβέρνησή της «έφαγε άκυρο» από το δικαστήριο της Ρώμης, που έκρινε ότι 12 μετανάστες πρέπει να επιστραφούν στην Ιταλία από την Αλβανία
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κάλο Νόρντιο, με δηλώσεις του σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο της Σικελίας, αναφέρθηκε στη χθεσινή (18/10) απόφαση του δικαστηρίου της Ρώμης, η οποία αφορά στην επιστροφή δώδεκα μεταναστών από τα κλειστά κέντρα παραμονής της Αλβανίας στην Ιταλία.
«Όταν οι δικαστικοί ξεπερνούν τα όρια των δικαιοδοσιών τους και θεωρούν ότι έχουν αρμοδιότητες που δεν μπορούν να διαθέτουν, όπως το να χαρακτηρίζουν ασφαλή μια χώρα, πρέπει να παρέμβει η πολιτική, η οποία εκφράζει τη λαϊκή βούληση», τόνισε ο Ιταλός υπουργός και στενός συνεργάτης της πρωθυπουργού της χώρας, Τζόρτζια Μελόνι.
Η Μελόνι προχώρησε σε μία αμφιλεγόμενη συμφωνία με τον Έντι Ράμα της Αλβανίας, βάσει της οποίας μετανάστες που αιτούνται άσυλο στην Ιταλία και έχουν απορριφθεί από τις αρχές οι αιτήσεις τους, αλλά έχουν στην διάθεσή τους δύο εβδομάδες για να προσφύγουν κατά της απόφασης, στέλνονται σε κλειστά κέντρα παραμονής στην Αλβανία, μέχρις ότου η ιταλική κυβέρνηση αποφασίσει για την τύχη τους.
Ωστόσο, ιταλικό δικαστήριο έβαλε προσωρινό μπλόκο στη συμφωνία Ρώμης – Τιράνων για το μεταναστευτικό και αποφάσισε ότι οι δώδεκα μετανάστες που βρίσκονται στα δύο ιταλικά κέντρα της Βόρειας Αλβανίας, πρέπει να μεταφερθούν πίσω στην Ιταλία.
«Ανεξάρτητοι οι δικαστές» αλλά χωρίς αρμοδιότητες, λέει η Ιταλία
Αιτία της απόφασης της ιταλικής δικαιοσύνης είναι η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που εκδόθηκε στις 4 Οκτωβρίου, βάσει της οποίας, για να θεωρηθεί μια χώρα προέλευσης των μεταναστών «ασφαλής», πρέπει να σέβεται όλες τις ατομικές ελευθερίες και το σύνολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Εμείς δίνουμε λόγο στο λαό, αν ο λαός δεν συμφωνεί με τα όσα κάνουμε, πάμε σπίτι μας. Οι δικαστικοί – οι οποίοι είναι ανεξάρτητοί και αυτόνομοι – δεν δίνουν λόγο σε κανέναν και για τον λόγο αυτό δεν μπορoύν να έχουν αρμοδιότητες, οι οποίες είναι ουσιαστικά και ξεκάθαρα πολιτικές», υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ιταλίας.
Όπως είπε, μάλιστα, «σε σχέση με την όλη αυτή υπόθεση πρόκειται να ληφθούν πρωτοβουλίες νομοθετικού χαρακτήρα», ενώ σημείωσε πως «οι συγκεκριμένες αποφάσεις κινδυνεύουν να προκαλέσουν διπλωματικά επεισόδια, διότι το να χαρακτηρίζει κανείς, μη ασφαλή, μια φίλη χώρα σαν το Μαρόκο, μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις