Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Το Μουσείο του Χαμόν ξεπέρασε και το Πράδο

Το Μουσείο του Χαμόν ξεπέρασε και το Πράδο

Το Μουσείο του Χαμόν (το ισπανικό ζαμπόν) συγκέντρωσε πάνω από 4 εκατομμύρια επισκέπτες πέρυσι με έσοδα για την ιδιωτική επιχείρηση πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ

Ξέρετε ότι υπάρχει το Μουσείο του Χαμόν (το ισπανικό ζαμπόν) στη Μαδρίτη; Υπάρχει και είχε και 4 εκατομμύρια επισκέπτες το 2023. Περισσότερους από ότι το περίφημο μουσείο του Πράδο στην ισπανική πρωτεύουσα.

Ξεκίνησε το 1960 ως οικογενειακή επιχείρηση και εξελίχθηκε σε μια γνωστή αλυσίδα καταστημάτων που ειδικεύεται στο ισπανικό ζαμπόν και άλλα παραδοσιακά προϊόντα αλλαντικών. Η επιχείρηση παράγει δικό της ψωμί, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή δυο εκατομμυρίων σάντουιτς με ζαμπόν κάθε χρόνο.

Στο υπόγειο, υπάρχει μια εντυπωσιακή κάβα όπου αποθηκεύονται περίπου 40.000 ζαμπόν, τα οποία παραμένουν εκεί για να ωριμάσουν για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από εννέα μήνες έως και πέντε χρόνια.

Πάνω από 4 εκατ. επισκέπτες

Το Μουσείο του Χαμόν είναι ήδη ένας από τους πιο επισκέψιμους χώρους στη Μαδρίτη, με πάνω από τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες, ξεπερνώντας ακόμη και το Μουσείο του Πράδο, το οποίο υποδέχτηκε 3,24 εκατομμύρια επισκέπτες το 2023.

Το Μουσείο του Χαμόν (Museo del Jamón) δεν είναι πραγματικό μουσείο με την κλασική έννοια του όρου, όπως ένα μουσείο τέχνης ή ιστορίας. Πρόκειται για μια αλυσίδα εστιατορίων και κρεοπωλείων, που ειδικεύεται στο ισπανικό ζαμπόν.

Το όνομα «Μουσείο» χρησιμοποιείται μεταφορικά για να τονίσει τη σημασία και την ποικιλία του ζαμπόν που προσφέρουν, δίνοντας την αίσθηση ότι οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν, να μάθουν και να δοκιμάσουν διάφορες ποικιλίες, σαν να ήταν μια έκθεση αφιερωμένη στο ζαμπόν.

Είναι ένα δημοφιλές σημείο για ντόπιους και τουρίστες, προσφέροντας αυθεντική ισπανική γαστρονομία. Είχε έσοδα πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ το 2023.

Το χαμόν (jamón) είναι ένας παραδοσιακός ισπανικός τύπος αλλαντικού από χοιρινό κρέας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι χαμόν, με τις διαφορές να σχετίζονται κυρίως με τη ράτσα των χοίρων, τον τρόπο διατροφής τους και τη διαδικασία ωρίμανσης. Οι δύο κύριοι τύποι χαμόν είναι το Jamón Ibérico και το Jamón Serrano.

Το χαμόν ξεχωρίζει για την πλούσια, έντονη γεύση του, με νότες ξηρών καρπών, χάρη στη διάσπαρτη ενδομυϊκή λιπαρή του σύσταση. Η υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά το κάνει ένα σχετικά υγιεινό προϊόν όταν καταναλώνεται με μέτρο (με μέτρο, όχι με το μέτρο!).

Τα μουσεία των… αλλαντικών

Το χαμόν θεωρείται ένα από τα πιο εμβληματικά και παραδοσιακά προϊόντα της Ισπανίας. Υπάρχουν όμως κι άλλες χώρες που παράγουν παρόμοια αλλαντικά με τη δική τους παράδοση και…μουσεία.

Η Πορτογαλία παράγει το αντίστοιχο presunto, που μοιάζει πολύ με το Jamón Ibérico. Στην Ιταλία το πιο γνωστό προϊόν είναι το prosciutto, ιδιαίτερα το Prosciutto di Parma και το Prosciutto di San Daniele. Στη Γαλλία, το jambon de Bayonne είναι ένα παραδοσιακό προϊόν και η πόλη Bayonne έχει συνδέσει το όνομά της με αυτό το είδος αλλαντικού, αλλά και με το δικό της μουσείο.

Στην Ιταλία, υπάρχει το Μουσείο του Προσιούτο στην Πάρμα, που είναι αφιερωμένο στο διάσημο ζαμπόν της περιοχής, Υπάρχει και η Salumeria Garibaldi στην περιοχή της Μόντενα, με μικρές εκθέσεις και χώρους γευσιγνωσίας, όπου οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν για τα προϊόντα, τις τοπικές παραδόσεις και τις τεχνικές παραγωγής. Όρεξη να’ χετε (και λεφτά να πάτε!)

Only in

Η Ευρώπη νεκροταφείο πυρηνικών αποβλήτων - Τα σχέδια για να χτίσουν «τάφους» χιλιετιών

Ποια κράτη σχεδιάζουν να κάνουν το επόμενο βήμα για τα πυρηνικά απόβλητα – Η αποθήκευσή τους αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024