Ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα καθιστούσε αδύνατη την πολιτική και διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης και θα οδηγούσε στην κλιμάκωσή της, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο σημερινή δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ρωσία από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία έχει τονίσει ότι δεν επιθυμεί να δει το Κίεβο να γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς υποστηρίζει ότι αυτό θα αποτελούσε απειλή για την ίδια.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Για τις δηλώσεις Σολτς

Το Κρεμλίνο καλωσορίζει το ότι ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς είναι ανοικτός σε συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Πεσκόφ, η Μόσχα δεν έχει λάβει ακόμα προτάσεις για τέτοιες συνομιλίες από τη Γερμανία ή από οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα.

Ανταλλαγή αιχμαλώτων

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αντάλλαξε 95 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου με τον ίδιο αριθμό Ρώσων αιχμαλώτων, έπειτα από διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Χάρη σε αυτή τη διαπραγμάτευση, 95 Ρώσοι στρατιώτες αφέθηκαν ελεύθεροι», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. «Σε αντάλλαγμα, 95 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου αφέθηκαν ελεύθεροι».

Το υπουργείο, σε ανάρτηση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ανέφερε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες που επέστρεψαν, υποβλήθηκαν σε ιατρικούς ελέγχους στη Λευκορωσία, έναν από τους στενότερους συμμάχους της Ρωσίας στον πόλεμο που διαρκεί περισσότερο από δυόμισι χρόνια.